30 / 04 / 2024

Recep Tayyip Erdoğan: Geçmişte kaçak yapıları yıktık

Recep Tayyip Erdoğan: Geçmişte kaçak yapıları yıktık

Başbakan Erdoğan "Geçmişte dozerlerin üzerine çıkıp kaçak yapı yıktığımız, arşivlerden görülebilir" dedi



İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Harbiye Kongre Vadisi'nde yapılan, Türkiye'nin en büyük kongre ve kültür merkezi olan İstanbul Kongre Merkezi, Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Kongre Merkezi'nin ilk etkinliği önümüzdeki ay IMF ile Dünya Bankası'nın yıllık toplantıları olacak. Erdoğan, çatısı altında bulunulan eserin, yerin altında 7 kat, yerin üstünde de 5 kat olmak üzere 120 bin metrekarelik bir alan olduğunu ve 13 ay gibi bir zamanda bitirildiğini söyledi. "Türkiye yeniden tarihe dönüyor, yeniden ayağa kalkıyor'' diyen Erdoğan, "Ülkemde ne yazık ki 10 yılları aşan sürede başlayıp da bitirilemeyen eserler var. Artık bunlar geride kaldı'' diye konuştu.

"BİZİM RÜYAMIZDI"
Haliç Kongre ve Kültür Merkezi ile İstanbul Kongre Merkezi'nin yapımlarının kendilerine nasip olduğunu ifade eden Erdoğan, "Medeniyet yarışı bunlarla yapılır. Kültürde, sanatta sıçramayı yapamazsanız, medeniyet yarışında yoksunuz. Bu salonların anlamı çok büyük'' diye konuştu. Türkiye'nin IMF ve Dünya Bankası toplantısına hazır olduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti: ''Amerika dışında 3 yerde IMF ve Dünya Bankası toplantısı yapıldı bugüne kadar. Yıl 1955, bir kez daha Türkiye'de yapıldı. Sonra Singapur. 3. kez de 6-7 Ekim tarihlerinde İstanbul'da, bu salonda, bu kongre merkezinde yapılacak. Peki nasıl oldu bu? Nasıl aldınız bunu? IMF ile birçok görüşmelerimiz var. Bunlar da devam ediyor. Hepsinden öte yerin dibinde adeta bir şehir kuruldu. Tarihte bunun benzerleri vardır ama bakın şimdi de bu adım atıldı.'' Belediye başkanlığı döneminde başlattığı Kongre Vadisi çalışması olduğunu hatırlatan Erdoğan, ''Lütfi Kırdar ile bunu başlattık. Ve ilk defa uluslararası boyutta çok büyük bir toplantılı Habitat II toplantısını orada yaptık. Bu toplantı ile Kongre Vadisi İstanbul'un gündemine düştü. O gün bugündür bu bizim rüyamızdı. Lütfi Kırdar çok kısa sürede o zaman bitirildi, hazırlandı. Ama biz onu yeterli görmedik. Dedik ki Kongre Vadisi ise Cemal Reşit Rey, Lütfi Kırdar, Cemil Topuzlu, yeni yapacağımız bu merkez ve Muhsin Ertuğrul'' dedi.

SALONDA PROTESTO
Başbakan Erdoğan, 1998'de kongre turizmi alanında dünyada 49. sırada olan İstanbul'un, 2008'te 15. sıraya yükseldiğini belirterek, "Bu yatırımla artık Türkiye ilk 10'a adaydır. İstanbul, dünyada kongreler denince ilk akla gelen 20 şehir arasında yer alıyor. Hedef ilk 5'e girmek'' dedi. Muhsin Ertuğrul'un yıkımıyla ilgili bazı çevrelerin adeta kıyamet kopardıklarını ifade eden Erdoğan şöyle devam etti: "Biz daha güzelini burada yapacağız. 600 kişilik bir salon olacak dediğimiz zaman buna inanmadılar. Olumsuz kampanyalar yaptılar. Bu kampanyaları yapanlar, Muhsin Ertuğrul bitti, acaba hangi yüzle gelip diyecekler ki 'Nasıl olmuş?'' İstanbul geçmişte çok kötü yönetildiğini anlatan Erdoğan, "Şimdi birileri selin faturasını bizle kesmeye çalışıyor. Oralardaki insanlar tavrımızı iyi bilir. Geçmişte dozerlerin üzerlerine çıkıp kaçak yapı yıktığımız medyanın arşivlerinden görülebilir" dedi. Bu arada salonda bir grup, Erdoğan'ı, "Emperyalistler, işbirlikçiler" sözleri ile protesto etti. Protestoculan dışarı çıkarılırken Başbakan, "Hazımsızları kaale almaya gerek yok. Bu salona girecek kadar özgür oldukları halde, bunu hazmedemeyenler var. Bunları da biz hoşgörü ile karşılıyoruz" dedi.
Mesut ER/Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Erdoğan'dan `sel' yanıtı

İstanbul Kongre Merkezi'ni açan Erdoğan, "Birileri selin faturasını bizlere kesmeye çalışıyor. Geçmişte, dozerlerin üzerlerine çıkıp kaçak yapı yıktığımız medyanın arşivlerinden görülebilir" dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 330 milyon TL harcanarak yapılan ve önümüzdeki ay ilk etkinliğini IMF ile Dünya Bankası'nın yıllık toplantılarına açacak olan İstanbul Kongre Merkezi'ni dün törenle açtı. Erdoğan, "Benim ülkemde 10 yıllardır bitirilemeyen eserler var. Bir de bugüne bakın. IMF toplantısı daha önce 1955'te Türkiye'de, İstanbul Üniversitesi'nde yapılmıştı. Artık buna uygun bir salonumuz var" dedi.
Fransa Senatosu Başkanı Larcher'ın de katıldığı törende konuşan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: "Türkiye'nin nerelere geldiğini görsünler. Farklı illere hızlı tren sistemini kuruyoruz. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk `Demir ağlarla ördük yurdu' diyordu. Bugüne kadar gelen hükümetler ne yaptı? Sadece lafını yaptı. Biz icraatını yapıyoruz. Bunları görmelerini istiyoruz ama, `Gözü var göremez, kulağı var duymaz'. Halep ordaysa arşın burada."

`Kaçak yapı yıktık'
İstanbul'un geçmişte çok kötü yönetildiğini söyleyen Erdoğan, "Fakat, daha şimdi birileri selin faturasını bizlere kesmeye çalışıyor. Oralardaki insanlar tavrımızı iyi bilir. Geçmişte özellikle dozerlerin üzerlerine çıkıp kaçak yapı yıktığımız medyanın arşivlerinden görülebilir" dedi.
Geçen hafta bir "fukara sofrasına gittiğini" belirten Erdoğan, çıkışta etrafına toplanan insanların evlerine tapu istediklerini, kendisinin de oturdukları yerin Hazine'ye ait ve kaçak olduğunu kendilerine ilettiğini söyledi. Erdoğan, bunun üzerine kendisine "Bizi öldürürsünüz" denildiğini de kaydederek, şöyle konuştu:
"`Hayır. Size ev vereceğiz. Enkaz bedelini hesaplayıp evlerinizin üzerinde kalan bölümünü TOKİ'ye 20 yıl vadeyle ödeyeceksiniz' dedim. Dayanışma içinde olmamız gerekiyor. Evin içine giriyorsunuz, inanın orada yaşanmaz. Ama yaşıyorlar. İnsanın vicdanı sızlıyor.  TOKİ  ile çalışmalarımızı yapıyoruz. Sorumsuzca yapılan ihmallerin faturasını, bizler ödemek zorunda kaldık. Bir İstanbul sevdalısı olarak diyorum ki, dertliyiz ve bunu çözmek zorundayız."

Protesto  yapıldı
Salonda bulunan bir grup, "Kahrolsun emperyalizm ve işbirlikçileri" diye bağırarak IMF toplantısı ile ilgili prostesto gösterisi yaptı. Grup  salon dışına çıkartıldı. Erdoğan, "Bu tür hazımsızları kaale almaya gerek yok.  Salona girecek kadar özgür oldukları halde  hazmedemediler. Bunu anlayış ve hoşgörüyle karşılıyoruz" dedi.
Milliyet

IMF'siz büyürüz, bastonla yürüme niyetinde değiliz 
Orta Vadeli Program'ın IMF kaynakları hesaba katılmadan hazırlandığını belirten Başbakan Erdoğan "Ayaklarımız üzerinde durma gayretindeyiz, bastonla yürüme niyetinde değil" dedi

Ekim ayında Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın yıllık toplantılarına evsahipliği yapacak İstanbul Kongre Merkezi'nin açılışını yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Orta Vadeli Program'ın IMF'siz senaryoya göre hazırlandığını kaydetti. Açılış töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan "Biz büyüme hedeflerimizi, IMF'den gelecek paraya göre hesaplamadık. Mevcut durumumuza göre bunlar hesaplanmıştır. Tüm orta vadeli program çalışmalarımızı buna göre yapıyoruz" dedi.

GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR
Türkiye'nin IMF'den gelecek yardıma göre hareket etmeyeceğini belirten Başbakan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Kendi gücümüzle, kendi imkanımıza göre neredeyiz, nereye bakacağız? Programı buna göre yapacağız dedik ve buna göre yaptık. Ayaklarımız üzerinde durma gayretleri içerisindeyiz. Bastonla yürüme niyetinde değiliz. Ekonomimizi sağlam ayaklar üzerinde yürütelim istiyoruz ve hazırlıklarımızı da buna göre yapıyoruz." IMF ile görüşmelerin devam ettiğini belirten Erdoğan, tüm bu trafiğin ve yarışın içerisinde İstanbul Kongre Merkezi'nin 13 ay gibi bir zamanda bitirildiğini kaydetti.

330 MİLYON TL'LİK YATIRIM
İstanbul Kongre Merkezi'nin 13 ay gibi kısa bir sürede tamamlandığına dikkat çeken Erdoğan toplam yatırım 330 milyon TL olduğunu belirtti.
Sabah

Hazine arazisine tapu vermeyiz
 
Başbakan Erdoğan, "Kaçak yapılara asla tolerans gösteremeyiz. Üzerine ev yapılan Hazine arazilerini geri alacağız..." dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da yaşanan sel faciası için; "Felakette eski kötü yönetimlerinin izi var. Bizi suçlayanlar önce arşivlere baksın. Yaptığımız yıkımları görürler" dedi. Başbakan Erdoğan, Harbiye'de yapımı tamamlanan İstanbul Kongre Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdi. Konuşmasında, geçtiğimiz günlerde yaşanan sel felaketine değinen Erdoğan, felaketten sorumlu tutulduklarını ve acımasızca eleştirildiklerini belirtti. Başbakan Erdoğan, "Son yaşanan sel afetinin bedelini birileri acımasızca bize kesmeye çalışıyor. Oralarda yaşayan insanlar bizim tutumumuzu iyi biliyor. Kaçak yapılaşmaya takındığımız tavrı iyi biliyorlar. Bizzat dozerlerin üzerine çıkıp kaçak yapı yıktığımı medyanın arşivlerine baksınlar, oralarda görürler. Bu işe tahammülüm yok. Bugün de aynı düşüncedeyim. Kaçak yapılar konusunda tolerans göstermeyeceğiz. Sorumsuzca yaklaşımların, ihmallerin faturasını İstanbullular ödemek mecburiyetinde kaldı" açıklamasında bulundu. Geçen gün bir iftara gittiğini ifade eden Başbakan sözlerini şöyle sürdürdü: "Sayın başbakanım bize tapularımız ne zaman vereceksiniz" diyor. "Bu yerler kimin" dedim. "Hazinenin" dediler. Birbirinin yüzüne bakıyorlar. "Hep böyle mi kalacağız" dediler. "Bu arazileri geri alacağız" dedim. "Aman başbakanım bizi öldürürsünüz." "Hayır" dedim. Devletin toplu konut imkanlarından faydalanılmak suretiyle bu insanlar buralardan çıkarılacak. Evlere girdiğinizde bakıyorsunuz yaşanılmaz. Kaçak yapılara tolerans göstermedik göstermeyeceğiz."

İLK BÜYÜK TOPLANTI IMF'NİN... 15 BİN KONUK BEKLENİYOR...
Başbakan Erdoğan, Harbiye'deki İstanbul Kongre Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdi. Merkezi gezerek bilgi alan Erdoğan, "IMF toplantıları için İstanbul'a 15 bin konuk bekleniyor" dedi. Başbakan, açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Biz büyüme hedeflerini IMF'den gelecek paraya göre hesaplamadık. Bizim mevcut durumumuza göre bunlar hesaplanmıştır. Bütün orta vadeli program çalışmalarımızı buna göre yaptık."
Türkiye


Geri Dön