29 / 04 / 2024

Reddi miras davası hangi mahkemeye açılır?

 Reddi miras davası hangi mahkemeye açılır?

Vefat eden kişinin ardından mirasçılara Medeni Kanunda da yer alan hükümlere uygun olarak mal paylaşımı yapılıyor.Ancak mirastan vazgeçme yani reddi miras hakkımızda bulunuyor.Peki,reddi miras davası hangi mahkemeye açılır?



Reddi miras davası hangi mahkemeye açılır?

Miras üç ay içerisinde yasal veya atanmış mirasçılar tarafından reddedilebiliyor.Taşınmaz mal reddedilebildiği gibi mirasçıdan kalan borçlar da reddedilebiliyor.


Mirasın reddi için söz konusu süre, kendilerinin mirasbırakanına mirasın geçtiğini öğrendikleri tarihten itibaren başlıyor. Mirasın reddi işlemleri için mahkemeye yazılı veya sözlü olarak beyanda bulunulabiliyor.


Reddi miras dilekçesinin, Sulh Hukuk Mahkemesine verilmesi gerekiyor.Sulh hâkimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit ediyor.


Süresi içinde yapılmış olan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin Sulh Mahkemesince özel kütüğüne yazılıyor ve reddeden mirasçı isterse kendisine reddi gösteren bir belge veriliyor. Tutanağın ve kütüğün nasıl tutulacağı tüzükle düzenleniyor. Reddi miras dilekçesi örneği aşağıda yer alıyor;


Reddi miras dilekçesi örneği


……………… SULH HUKUK MAHKEMESİ’NE



DAVACI:

DAVALI:

KONU : Mirasın reddi istemimizin sunulmasından ibarettir.


AÇIKLAMALAR


Dedem …………………, geçirdiği kalp krizi neticesinde …/…/….. tarihinde vefat etmiştir. Geride bıraktığı üç mirasçısından biriyim.


Muris, sağ iken pek çok harcamalar yapmış ve malvarlığını çok aşacak düzeyde borç altına girmiştir.


Bu nedenle de, mirasın reddini talep etmek zorunluluğu doğmuştur.

 

HUKUKİ NEDENLER: MK, HMK, ilgili mevzuat.


HUKUKİ DELİLLER : Nüfus kaydı, tanık beyanları.


NETİCE ve TALEP: Açıklanan nedenlerle murisin bıraktığı mirası reddettiğime ilişkin talebimin kabulüne karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. 


…/…/…

Davacı



Vasiyette yaş sınırı var mı?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön