28 / 04 / 2024

Vasiyette yaş sınırı var mı?

Vasiyette yaş sınırı var mı?

Vasiyet, resmî şekilde veya miras bırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılmasına deniyor.Peki,vasiyette yaş sınırı var mı?Varsa vasiyetteki yaş sınırlılıkları nelerdir?



Vasiyette yaş sınırı var mı?

Kişi ölmeden önce mal varlığının kimlere teslim edileceği, verileceğine vasiyet adı veriliyor. Bunun resmi olarak kaleme alınmış sözleşmesi ise vasiyetname olarak tanımlanıyor.


Miras sözleşmesinin geçerli olabilmesi için vasiyetname gibi resmi şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Miras sözleşmesi, miras bırakan ve miras bırakılan kişilerin aynı anda noter huzurunda isteklerini beyan ederek sözleşme imzalamasıyla gerçekleşiyor.  Kendisine miras bırakılan kişi, miras bırakan kişi hayatta iken vefat ederse yapılan anlaşma iptal oluyor.


Resmi vasiyetname için iki tanık bulunması gerekiyor. Vasiyetname hazırlanmasında bazı kişiler resmi görevli memur ve tanık olamıyor. Bunlar; fiil ehliyeti bulunmayanlar, kamu hizmetinden yasaklılar, okur-yazar olmayanlar, miras bırakanın eşi, alt ve üst soy kan hısımları, kardeşleri, bunların eşleri olarak karşımıza çıkıyor.


Vasiyette bir yaş sınırlaması yoktur.Medeni Kanun, fiil ehliyetine sahip olan her kişinin hukuki işlem yapabileceğini ve bunun geçerli olacağını söylüyor . Kişi ergin, ayırtım gücüne sahip olup, kısıtlı değilse fiil ehliyetine sahip oluyor. Mevzuatta 65 yaşında olan her kişinin fiil ehliyeti konusunda şüpheye düşülmesi gerektiği ve sağlık raporu ile ancak hukuki işlem yapılacağı şeklinde bir düzenleme de bulunmamaktadır. Ancak uygulamada genellikle 65 yaşın üzerindeki kişilerden sağlık raporu istenildiği için, toplumda bu şekilde bir kanaat oluşuyor.


Yüksek Sağlık Şurası bir kararında, 65 yaşın üstünde bulunan herkesten sağlık raporu istenmesinin doğru olmadığına, raporun tüm yaşlılardan istenerek ek külfet yaratmamak için, kişinin işlem yapma ehliyeti veya akli melekesinin yerinde olmadığından ciddi şüphe duyulması veya bu yolda bir iddianın bulunması halinde istenebileceği şeklinde bir karar veriyor.



Veraset ve intikal vergisi kaç yılda ödenir?


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön