Emlak Terimleri

Reddi mirasın süresi var mı? Reddi miras süresi ne kadar?

Mirasın reddi, kanuni veya atanmış mirasçının kendilerine geçmiş olan mirası kabul etmemek hususundaki irade beyanı şeklinde ifade ediliyor. Peki, Reddi mirasın süresi var mı? Reddi miras süresi ne kadar?

Pek çok kişi tarafından merak edilen reddi miras bir diğer ifadeyle  mirasın reddi kanunda belirtilen yasal mirasçıların veya  muris tarafından iradi olarak vasiyetname, miras sözleşmesi vb. işlemlerle mirasçı olarak tayin edilmiş olan mirasçıların mirası reddetmeleri şeklinde biliniyor. 

Reddi miras yapılması halinde mirasçı sıfatını haiz olan mirasçılar terekenin borcundan da kurtulmuş oluyor. Reddi miras talebinde bulunabilmek için yasal mirasçı ya da atanmış mirasçı olmak yeterli oluyor. Vasiyetname ile kendilerine bir mal bırakılanlar herhangi bir reddi miras talebinde bulunamıyorlar. 

REDDİ MİRAS NASIL YAPILIR?


Mirasın reddi ya da başka bir deyişle reddi miras ilgili mirasçı tarafından yapılan bir irade beyanıyla gerçekleşir. Buna ilişkin olarak da reddi miras davası / mirasın reddi davası açılması gerekiyor. Konu ile ilgil olarak verilen detaylara göre reddi miras davası mirasbırakanın öldüğü yerin bulunduğu sulh hukuk mahkemesine yapılacak bir beyanla gerçekleşiyor. Reddi mirasın yapılmasıyla beraber sulh hukuk mahkemesinin özel kütüğüne bu beyan kaydedilerek talep etmesi durumunda mirasçıya da söz konusu mirası reddettiğine ilişkin belge verilir.  Reddi miras kayıtsız şartsız olmalı ve süresi içerisinde yapılması gerekir.


REDDİ MİRAS SÜRESİ NE KADAR?

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre reddi mirasa ilişkin süre yasal mirasçılar bakımından mirasçı olduklarını sonradan öğrendiklerini ispat etmedikçe  mirasbırakanın hayatını kaybetmesinden itibaren 3 aydır. Yine vasiyetnameyle atanmış olan mirasçılar bakımından da mirasbırakanının tasarrufunun kendilerine bildirildiği tarihten itibaren üç ay olarak belirtiliri. Söz konusu bu süre içerisinde miras reddedilmediği takdirde kabul edilmiş sayılacak ve mirasbırakanın hak ve borçları da miras payı oranında miras bırakana geçecektir.


REDDİ MİRAS NOTERDEN YAPILABİLİR Mİ?

Reddi miras ya da mirasın reddi işleminin  noterden yapılması mümkün olmayıp reddi miras sadece sulh hukuk mahkemesinde reddi miras davası yolu ile gerçekleştirilebilir.
 

 

OSB arazileri, sanayicilerin radarına girdi! Bir ayda yatırım yerlerinin 3'te birinden fazlasına başvuru geldi!

TOKİ Kırklareli Merkez Hamidiye kura sonuçları isim listesi 2+1 ve 3+1!

Asgari ücrete yüzde 30 zam mı geliyor? 2025 asgari ücret zammında son dakika gelişmesi!