Redevco, Türkiye'ye 500 milyon euro daha yatıracak
Hollandalı Cofra'nın gayrimenkul şirketi Redevco'nun Türkiye yatırımları 500 milyon euro'ya gidiyor. 500 milyon euro'luk yatırım daha yapacak olan şirket yeni projeler için yer arıyor
Türkiye'nin en önemli yabancı gayrimenkul yatırımcılarından Redevco, Türkiye operasyonlarına başlarken 1 milyar euro bütçe ayırmıştı. Biri Ankara'da, diğeri Erzurum'da olmak üzere iki alışveriş merkezi (AVM) yaptı. Manisa ve Edirne'ye başlayacak. Böylece bütçesinin 500 milyon euro'ya yakınını kullanmış olacak. 500 milyon euro'luk yatırım için özellikle üç yere bakıyor: İzmir, Antalya, ve İstanbul... Ancak şirket yetkilileri, “Bu bizim için bir sınır değil. Yatırımın fizibl olduğu her yere girebiliriz” dedi.
Türkiye Redevco, 2006'nın ikinci yarısında kuruldu ve yatırımlara başladı. Hollanda merkezli şirketin faaliyet tarzı rakiplerinden farklı. Ana konusu gayrimenkul geliştirme. Kendi portföyüne koyabileceği nitelikli perakende gayrimenkulleri alarak kiralıyor ve kira geliri sağlıyor.
Redevco genellikle kendi kaynaklarıyla yatırım yapıyor ve yatırımı portföyünde tutuyor. Redevco'nun Türkiye'deki yatırımlarının başında, Hollandalı yönetici Patrick van Dooyeweert var. 45 kişilik ekibin içinde başka Hollandalılar da bulunuyor.
2 AVM yaptı, 2'sine başlıyor
Patrick van Dooyeweert'in verdiği bilgiye göre, Redevco'nun bağlı olduğu Hollandalı Cofra Holding'in Türkiye'deki ilk şirketi C&A, Türkiye daha önce girdi. 7-8 yerde mağaza açtı. Kendi koleksiyonlarını satıyor.
İkinci adımda gayrimenkuller geldi. Şimdi üçüncü bir adım gündeme gelebilir. Redevco yetkililerinden edinilen bilgilere göre, Cofra'nın enerji şirketi Good Energy, Türkiye'yi inceliyor. Büyük yatırımlar söz konusu olabilir ama henüz karar vermiş değiller.
Türkiye'de ilk yatırım olarak Ümraniye'de ofis binası yapan Redevco'nun süren iki yatırımından biri Ankara - Çayyolu'ndaki Gordion AVM. Önümüzdeki ay açılacak. Arkasından 17 Eylül'de Erzurum AVM açılacak. Ankara'daki Gordion'un içinde Türkiye'nin en büyük sinema kompleksi (13 salon, 6 bin 500 metrekare) olacak.
Gordion'a 150 milyon euro, Erzurum AVM'ye de 70 milyon euro yatırım yapıyor. Manisa ve Edirne'de araziler aldı. Projeler tamamlandı. İnşaata başlamak için krizin geçmesini bekliyor.
Manisa, Gordion büyüklüğünde, Edirne ise Erzurum büyüklüğünde olacak. Edirne ve Manisa tamamlandığında 500 milyon euro civarında yatırım yapılmış olacak. Böylece Türkiye'ye 1 milyar euro yatırım hedefiyle gelen şirketin elinde bir bu kadar yatırım yapacak kaynak var.
İstanbul'da tek tek veya blok olarak mağaza grupları almak isteyen grubun dikkatinde İstiklal Caddesi, Nişantaşı, Bağdat Caddesi gibi yerler var. Ancak henüz olgunlaşmış bir satın alma yok.
Cofra'nın iştiraki
Redevco, Hollandalı Cofra Holdingin gayrimenkul şirketi. Avrupa'nın en büyük perakende gayrimenkul portföyüne sahip olan Cofra'nın emlak portföyünün değeri 7.2 milyar euro. 800 civarında gayrimenkulü var. 21 ülkede faaliyette.
Grubun çıkış noktası tekstil şirketi C&A. Bu isim kurucu kardeşlerinin isimlerinin baş harflerinden oluşuyor. Mağaza zinciri açarken sürekli gayrimenkul yatırımı yapıyorlar ve sonunda bu büyük portföy oluşuyor. Redevco, bu portföyü yönetiyor ve sonradan AVM yatırımlarına giriyor.
Türkiye'nin ilk Yeşil AVM'sini Erzurum'da açtı
Redevco ‘yeşil' binalar yapmaya özellikle önem veriyor. Bu, şirketin iki yıl önce global ölçekte aldığı bir karara dayanıyor; Doğaya karşı sosyal sorumluluk! Redevco için bu bir maliyet değil, aksine yatırım aynı zamanda. Çünkü yeşil binalar çok daha yüksek fiyatlarla talep görebiliyor. Binaları sertifikalandırıyor. Bunu son olarak Erzurum AVM için yaptı
Redevco Türkiye, Erzurum'da geliştirmekte olduğu ve de 2009 yılının üçüncü çeyreğinde açılışını gerçekleştireceği Erzurum AVM Projesi için ‘Çok İyi' derece ile BREEAM Sertifikası aldı. Sertifika, Alışveriş Merkezi'nin yeşil tasarım için gerekli tüm koşulları yerine getirdiğini ve de ulusal yasal mevzuatın ötesine geçtiğini gösteriyor.
BREEAM (Bina Araştırması & Kuruluş & Çevresel Değerleme Metodu) dünyadaki en yaygın ve uzun süredir kullanılmakta olan uluslararası yeşil bina standardı.
Gordion'u nasıl seçtiler?
Ankara Çayyolu'nda yapılan Gordion AVM'yi Redevco projeden aldı. İsim konusu gündeme geldiğinde Türkiye ekibi Ankara'nın tarihini ve Gordion bağlantısını merkeze anlattı. “Gordion, Anadolu uygarlıklarından Frigya'nın başkentiydi. Kalıntıları Ankara yakınlarındadır. Adını Frig krallarından Gordios'tan alır. AVM'nin adı olması doğrudu” dedi.
Redevco merkez çok ilginç buldu. Adı kabul etmekle kalmadı, daha da ileri giderek mimariye uyguladı.
Milliyet