28 / 04 / 2024

Referandum sonrası konut satışları hareketlenecek!

Referandum sonrası konut satışları hareketlenecek!

Avrupa PY Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Giray, referandum sonrasında konut satışlarının hareketleneceğini söyledi



Konut satışlarında 2010 yılının ikinci çeyreğinde görülen düşüşün, referandum sonrasında toparlanacağını söyleyen Ediz Giray, "Referandumun oluşturduğu dikkat dağınıklığının bitecek olması ve gündemin değişmesi konut alıcısının konsantrasyonunu tekrar satışa yönlendirecektir" dedi.

Tüm Türkiye genelindeki konut satışlarının, 2010 yılının ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre düşük kaldığına ve yaz aylarında satışların daha da gerilediğine dikkati çeken Avrupa PY Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Giray, referandum sonrasında konut satışlarının hareketleneceğini söyledi.

Türkiye İstatistik Enstitüsü´nün açıkladığı verilere göre bu yılın ilk altı ayındaki konut satış miktarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41,98 azaldı. Türkiye´de en fazla konutun satıldığı il olan İstanbul´da Ocak-Haziran döneminde satılan konut sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48,76 azalarak, 83 binden 40 bin 479´a geriledi.

Konut satışında yılın ilk yarısı görülen düşüşü değerlendiren Ediz Giray, şunları söyledi:
"Bu yıl ikinci çeyrekteki konut satış ve konut finansmanı verilerinin daha düşük olmasının ana nedeni referandumdur. Bunun yanında yaz dönemi olması, konut finansmanının daha da düşeceği beklentisi, çok fazla konut projesi olduğundan dolayı karşılaştırma ve rekabet yoğunluklu bir döneme girilmesi diğer nedenler olarak özetlenebilir."

Genel olarak yaz dönemlerinde konut satışlarında durgunluk yaşandığını ve bu durgunluğun yılın üçüncü çeyreğinde de sürmesinin beklendiğini öngören Giray, yılın son çeyreğinde ise konut satışlarının yeniden ivme kazanacağını belirtti. Giray konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Referandum sonrası öncelikle sektörün ana satış dönemi olan Ekim- Kasım dönemine girilecek olması, konut finansmanı faiz oranlarının tarihinde ilk defa 0,80´li rakamları görmesi, referandumun oluşturacağı dikkat dağınıklığının bitecek olması ve gündemin değişmesi konut alıcısının konsantrasyonunu tekrar satışa yönlendirecektir. Referandum sonrası ve okulların açılmasıyla birlikte, konut yatırımcısı yeniden projeleri dolaşmaya ve kendisine uygun olan projeden ev almaya başlayacaktır."


Geri Dön