Reklamcılık sektörü inşaattan umutlu!
Reklamcılık sektörü, geçen yıl kriz yüzünden talebin ertelendiği otomotiv, inşaat, elektronik eşya sektörlerinden çok umutlu
2010'da bu sektörlerden önemli atılımlar beklendiğini ifade eden Türkiye Reklam Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, geçen yıl finans, gıda ve iletişimin ön plana çıktığını söyledi. Yalçındağ, reklam yatırımlarının söylenti dahi olsa kriz kelimesinin kullanıldığı andan itibaren psikolojik olarak olumsuz etkilendiğini belirtti.
Küresel krizle birlikte üretim ve hizmet sektörlerinde önemli değişiklikler oldu. Finans sektörü hariç firmaların zor bir yıl geçirdiği 2009'da reklam sektöründeki değişiklikler de dikkat çekti. Bu dönemde reklam veren şirketler farklılık göstermeye başladı. Geçen sene en fazla reklam yatırımında bulunan ilk üç sektör; gıda, iletişim ve finans oldu. Türkiye Reklam Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, 2010 yılında reklam yatırımlarında belirgin bir artış trendi yaşanacağını, özellikle, talebin ertelendiği otomotiv, inşaat, elektronik eşya sektörlerinde önemli atılımların beklendiğini ifade etti.
Krizin oluşturduğu olumsuz dalga şirketlerin birçok kalemdeki harcamalarını büyük ölçüde etkiledi. Bunların arasında en çok etkilenen kalem ise reklam oldu. Geçen sene ayrıca reklam veren sektörlerde de değişiklikler gözlemlendi. Aynı zamanda Uluslararası Reklamcılık Derneği (IAA) Türkiye Bölümü başkanlığını da yürüten Yalçındağ, Capital dergisine verdiği demeçte, 2009 yılında, en fazla reklam yatırımında bulunan ilk üç sektörün gıda, iletişim ve finans olduğunu ifade etti. Her biri 200 milyon lira barajını geçen bu üç sektörün, toplam reklam yatırımlarının önemli bir kısmını gerçekleştirdiği görülüyor. Bu sektörleri otomotiv, kozmetik, inşaat ve perakende sektörleri takip ediyor. Tüm sektörlerin reklam yatırımını düşürdüğü 2009 yılının aksine, 2010 yılında, belirgin bir artış trendi yaşanacağının bilgisini veren Yalçındağ, "Özellikle, talebin ertelendiği otomotiv, inşaat, mobilya ve elektronik eşya sektörlerinin reklam yatırımlarında önemli atılımlar beklenebilir." sözlerine yer verdi.
Yıllar itibarıyla, Türkiye reklam sektörünün önemli bir gelişme trendine sahip olduğunu ifade eden Reklam Konseyi Başkanı, 2004 yılında, 1,8 milyar TL dolayında olan reklam yatırımlarının 2008 yılında 3,4 milyar TL olarak gerçekleştiğini bildirdi. "Reklam yatırımları, söylenti de olsa, kriz kelimesi telaffuz edildiği an yavaşlıyor. Krizlerde tepki ekonomik değil psikolojik kökenli, planlama süreçleri de rasyonelden çok duygusal seyrediyor." diyen Yalçındağ, reflektif tepkiler gösterilmeseydi, reklam bütçelerinde ani inişler yaşanmasaydı 2,8 milyar TL dolayında olduğu tahmin edilen 2009 yılı toplam mecra reklam yatırımlarının daha da olumlu seyredebileceğini ifade etti.
Yalçındağ'a göre kesintiye uğrayan iletişimde boşluğu rakip markalar doldurur. İletişime en fazla ihtiyaç duyulan kriz dönemlerinde, tanıtımdan vazgeçmek onarılmaz sonuçlar doğurur. Yalçındağ, kriz dönemlerinde rekabet tablosunun hızla değişebildiğini, her sektörde yeni ve daha öngörülü oyuncuların öne çıkabileceğini aktardı. Krizlerden herkesin önemli dersler çıkardığı kanısında olduğunu vurgulayan Yalçındağ, bilinçlendirme çalışmalarının pozitif etkisi ve küresel ekonomik krizin hız kesmesiyle birlikte 2010 yılında reklam yatırımlarının tekrar yükselişe geçeceğini ve yılsonunda çift haneli büyüme yüzdelerinin yakalanacağını tahmin ettiğini söyledi. Yalçındağ'ın verdiği bilgilere göre, reklam sektöründe son on yıllık mecra dağılımında TV en fazla payı alıyor. Türkiye'de gerçekleştirilen reklam yatırımlarının yaklaşık yarısı TV'lerde gerçekleşiyor. Pazar kaybı yaşasa da, gazeteler, 2. büyük mecra konumunu koruyor. İnternet, 2009 yılındaki küresel ekonomik krize rağmen, açık hava ile birlikte, 2008 yılına oranla reklam yatırımlarını artıran iki mecradan birisi olarak öne çıkıyor. Reklam sektörünün yükselen yıldızı olan internetin önümüzdeki dönemde de, mecra payını artırmaya devam etmesi bekleniyor.
RAKAMLARLA REKLAM SEKTÖRÜ
Reklam ajansı sayısı 1.000'e yakın
Reklam veren şirket sayısı 20 binden fazla
2009 toplam reklam gelirleri 2,8 milyar lira
2009 büyüme oranı - % 18
Medya planlama ve satın alma ajansı 12 adet
TV mecrası Toplam 340 (ulusal, bölgesel, yerel ve kablo)
Radyo mecrası Toplam 1.140 (ulusal, bölgesel, yerel ve kablo)
Zaman