06 / 10 / 2024

Remzi Kozal: Yeşil şehirler öne çıkacak!

Remzi Kozal: Yeşil şehirler öne çıkacak!

Teknolojik  gelişmelerin hızla devam ettiği bu günlerde, binalar konusunda da gerek dünyada gerekse Türkiye'de çok önemli gelişmeler oluyor




Küresel ısınmanın konuşulduğu son yıllarda artık yapılarda bu duyarlılıkta üretilmeye başlanıyor. Tüm Mühendisler ve Mimarlar Birliği Platformu (TMMBP) Genel Başkanı Remzi Kozal, 'Bundan sonraki aşama da Yeşil şžehirler öne çıkacak. Bu tipte yerleşim alanları insan hayatı için olmazsa olmazlar arasına girecek' diye konuştu

TEKNOLOJİK gelişmelerin hızla devam ettiği bu günlerde, binalar konusunda da gerek dünyada ve gerekse Türkiye'de çok önemli gelişmeler oluyor. Yakın zamanda hayatımıza giren akıllı binalar, uzmanlara göre zamanla bir zorunluluk haline gelecek. Gelinen en son noktanın Yeşil Binalar olduğunu ifade eden Tüm Mühendisler ve Mimarlar Birliği Platformu (TMMBP) Genel Başkanı Remzi Kozal, 'Yeşil bina tasarlamak üç önemli kazanım sağlıyor. İşletme maliyeti düşük oluyor. Binada konfor ve kullanım kolaylığı artıyor. Yaşayanların daha sağlıklı bir ortamda yaşamaları sağlanıyor. Bundan sonraki aşama da Yeşil şžehirler. Bu tipte yerleşim alanları insan hayatı için olmazsa olmazlar arasına girecek' diye konuştu.

Gündeme alınmalı

Günümüzde artık enerji ihtiyacı, temiz hava, yeşil alan gibi çok daha önemli konular kullanıcıların tercihlerini yönlendirmeye başladığını söyleyen Remzi Kozal, 'Aynı zamanda ABD ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere bütün dünyada hızlı bir yayılma da göstermiyor. Yeşil Bina olarak adlandırılan bu akım, Yeşil şžehirleri de mutlaka gündeme getirecektir. Geleceğin şehirleri ve binaları mutlaka bu özellikleri de taşıması istenecektir. Dolayısıyla bir an evvel konuyu gündeme almanın Türkiye açısından da çok önemli faydaları olacak' diye konuştu.

Yüzde 70 tasarruf

Türkiye'de de yavaş yavaş örnekleri görülmeye başlayan 'yeşil binalar' olarak adlandırılan çevre dostu binalar, enerji ve su kullanımında yüzde 50-70'lere varan oranda tasarruf sağlıyor. Binalarımızda malzeme ve enerjinin doğru kullanılmaması nedeniyle işletme giderleri olarak yüzde 33 artıyor.

Yeşil Binanın faydaları

- Kentsel yaşam alanlarına değer katması.
- Güneş enerjisinden yararlanma.
- Doğal ışıktan yararlanma.
- Enerji tasarrufu sağlaması.
- Binanın değerini artırması.
- Yapım aşamasında doğal çevre tahribatının en aza indirilmesi.
- Yağmur sularının kullanımı ile kanalizasyon sisteminin yükünü azaltma.
- Temiz teknolojilerin kullanımı ve geliştirilmesine ortam sağlaması.
- Hafriyat ile ortaya çıkan atık malzemenin değerlendirmeye alınması.
- Yeşil çatı uygulaması ile yağmur sularının arındırılması.
- Yeşil katmanların güneş ışınlarım yansıtmaması ile sera etkisini oluşturan yansımaları azaltması.

YEşžİL BİNA NEDİR

KÜRESEL ısınma, susuzluk, çevre kirliliği ve doğal kaynakların hızla tüketilmesi yapı sektöründe çevre dostu binaların yapılmasını gündeme getiren unsurlar oluyor. çevre dostu bina yapımına ilgi giderek artarken yeşil bina olarak tabir edilen yapılar ortaya çıkarken, belli standartlar getirilerek sertifikalanmakta olan yeşil binalar yapı sektöründe daha değerli, doğaya saygılı, ekolojik, konforlu ve enerji tüketimini azaltan binalar olarak yeni bir yönelim ve sektör ortaya çıkardı. Binalar, dünyada enerjinin yaklaşık üçte birinin kullanıyor. Yeşil bina uygulamaları ile enerji tasarrufu, doğayı koruma ve konforlu bir yaşam ortamı hedefleniyor. Binaya 'yeşil bina' unvanını, yer seçimi, tasarım, inovasyon binada kullanılan yapı malzemelerinin özellikleri, yapım tekniği, atık malzemelerin yeniden kullanımı konularındaki seçici yaklaşımlar veriyor.


Geri Dön