24 / 11 / 2024

Rengim Gökmen: AKM krizi aşılacak!

Rengim Gökmen: AKM krizi aşılacak!

AKM'nin önündeki en büyük sorunun güvensizlik olduğunu söyleyen Rengim Gökmen, bu krizinin aşılacağını düşünüyor. Bu yıl, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, hayatında opera ve bale




Bu yıl, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, hayatında opera ve baleye yer açmak isteyen herkese hitap eden bol seçenekli bir repertuvarla açtı sezonu. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne bağlı Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Antalya ve Samsun operalarının sezon programında, hem bu sanat dallarıyla yeni tanışanları hem de kıdemli klasik müzik dinleyicilerini memnun edecek eserler var.

Yaz aylarında Aspendos Opera ve Bale Festivali, Bodrum Bale Festivali, Uluslararası İstanbul Opera Festivali ve Uluslarası İstanbul Bale Yanşması gibi etkinliklere imza atan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, bu yıl Eskişehir'de de bir opera festivali düzenleyecek. Biz de Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü, orkestra şefi Rengin Gökmenle yeni projeler ve İstanbul Atatürk Kültür Merkezi (AKM) hakkında konuştuk.

Popüler eserlere de yer var

2010 Avrupa Kültür Başkenti'nin desteğiyle hayata geçirdikleri İstanbul Uluslararası BaleYanşması ve İstanbul Uluslararası Opera Festivali'nin sonraki yıllarda da devam edeceği müjdesini veren Rengim Gökmen, "Türkiye'de opera ve baleyle bağ kuramamış çok sayıda insan var. Bunların varlığını gözönüne alıyor ve popülistleşmeden popüler olan eserlere de yer vermeye çalışıyoruz. Repertuvarımıza mutlaka Türk bestecilerin eserlerini de ekliyoruz" diyor. Geçen yıl başlayan dekor ve kostüm değişim projesi, bir şehirde sahnelenen bir eserin daha sonra farklı bir şehirde aynı dekorlarla sahnelenebilmesine olanak sağlamıştı. Gökmen konu hakkında konuşurken, "Böylece iyi prodüksiyonlar, farklı şehirlerdeki izleyiciyle de buluşabiliyor. Değişim projesinin ekonomik açıdan tasarruf imkânı sağladığını da unutmamak lazım," ifadelerini kullanıyor.

Rengim Gökmen, opera solistlerinin sadece bağlı oldukları il opera müdürlüğünde değil Türkiye'nin diğer operalarında da görev yapmasını sağlamak istiyor. Bu düşünce hayata geçtiği taktirde dinleyiciler çok farklı sanatçılan dinleme olanağına kavuşacaklar. Gökmen, operada sahnelenen Türk eserlerinin kayıtlannın yapılması yönünde bir projelerinin de olduğunu ve önümüzdeki yıllarda bunu gerçekleştireceklerini de söylüyor.

2011 yılında Eskişehir Ulusal Opera Günleri adlı bir festivalin başlayacağı müjdesini de alıyoruz Rengim Gökmen'den. Bir Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü projesi olan festivalde yalnızca Türk bestecilerin opera ve baleleri sahnelenecek. "Festivalin Eskişehir'de yapılacak olmasının nedeni Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in sanata destek olmasıdır" diyen Rengim Gökmen, Eskişehir Ulusal Opera Günleri'nin 9 martta başlayacağını söylüyor. Festivalde bu yıl IV. Murat, Güldestan, Aşk-ı Memnu, Kösem Sultan, Yusuf ile Züleyha ve Karacaoğlan adlı eserler sahnelenecek.

AKM yine bir sanat mekânı olacak

Atatürk Kültür Merkezi'nin yıllardır kapalı olması en çok İstanbullu sanatçı ve sanatseverleri üzüyor. "AKM, Türkiye'nin uluslararası standartlara uygun tek opera binası. Bu bakımdan binanın eksikliğini en çok hisseden kurum Devlet Opera ve Balesi" diyen Rengim Gökmen, sözlerine şöyle devam ediyor: "AKM'nin İstanbul'a bir sanat mekânı olarak kazandırılacağına yürekten inanıyorum ve bunu biliyorum. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın bu arzusu da bu yönde. Anlaşmazlıklar ve karşılıklı güvensizlikler nedeniyle AKM'nin yapmıyla ilgili süreç ükandı ama ben bu tıkanıklığın aşılacağına inanıyorum."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir süre önce Hıncal Uluç'a bir açıklama göndermiş ve AKM'nin arkasındaki otoparkı yıkıp bu alanı da kapsayacak büyük bir kültür merkezi inşa etmeyi plandığını söylemişti. Bu konudaki fikrini sorduğumuz Rengim Gökmen'den şöyle bir yanıt alıyoruz: "Ben, sayın başbakanın bu dileğini biliyorum.Yeni kültür merkezi, opera ve bale sanatı ön plana alınarak yapılmalı. Sayın başbakanın isteğinin de bu yönde olduğuna inanıyorum."
Taraf/Özlem Ertan


Geri Dön