Ekonomi

Resmen yaptırımları deldiler! Rekor seviyede alım: ABD çok kızacak

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'ya uygulanan ambargolara rağmen Çin'in Rusya'dan yaptığı petrol ihracatı rekor seviyeye yükseldi.  Rafinerilerin arasında ise Moskova'nın işgali nedeniyle Moskova'ya uyguladığı yaptırımlar arasında indirimli tedariklerden faydalanan Suudi Arabistan da yerini aldı

Çin'in Rusya'dan yaptığı ham petrol ithalatı, bir önceki yıla göre %55 artarak Mayıs ayında rekor seviyeye çıktı. Rafinerilerin arasında ise Moskova'nın işgali nedeniyle Moskova'ya uyguladığı yaptırımlar arasında indirimli tedariklerden faydalanan Suudi Arabistan da yerini aldı. 

Çin Genel Gümrük İdaresi'nden alınan verilere göre, Doğu Sibirya Pasifik Okyanusu boru hattı yoluyla pompalanan tedarikler ve Rusya'nın Avrupa ve Uzak Doğu limanlarından deniz yoluyla yapılan sevkiyatlar da dahil olmak üzere Rus petrol ithalatı yaklaşık 8,42 milyon tonu buldu.

Bu, günde yaklaşık 1,98 milyon varile (bpd) eş değer ve Nisan ayındaki 1,59 milyon varilden çeyrekte bir artış.

Rusya'nın 19 aylık bir aradan sonra dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısının en üst sıradaki tedarikçilerini geri aldığını gösteren veriler, Moskova'nın fiyatları düşürmek zorunda kalmasına ve Batı yaptırımlarına rağmen alıcı bulabildiğini gösteriyor. .

Çin'in genel ham petrol talebi COVID-19 kısıtlamaları ve yavaşlayan bir ekonomi tarafından azaltılırken, rafineri devi Sinopec ve Zhenhua Oil de dahil olmak üzere önde gelen ithalatçılar, İran ve Venezuela'dan izin verilen yaptırımlara ek olarak daha ucuz Rus petrolü satın almayı hızlandırdı.

Suudi Arabistan şu an için ikinci en büyük tedarikçi. Ülkenin mayıs ayı hacimleri yıllık %9 artışla 7.82 milyon ton veya 1.84 milyon varil/gün oldu. 

Pazartesi günü yayınlanan gümrük verileri, Çin'in geçen ay 260.000 ton İran ham petrolü ithal ettiğini, geçen Aralık ayından bu yana İran petrolünün üçüncü sevkiyatını yaptığını gösterdi.

ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarına rağmen Çin, genellikle diğer ülkelerden tedarik edilen İran petrolünü almaya devam ediyor. İthalat seviyeleri kabaca Çin'in toplam ham petrol ithalatının %7'sine denk geliyor.

Son iki yılda İran ve Venezuela menşeli petrol için genellikle bir aktarma noktası olarak kullanılan Malezya'dan yapılan ithalat, Nisan ayına göre sabit, ancak bir önceki yılın iki katından fazla olan 2,2 milyon tonu buldu.

Latin Amerikalı ihracatçının tedariki İran ve Rus varillerinden daha ucuz rekabetle karşı karşıya kaldığından, Brezilya'dan yapılan ithalat bir önceki yıla göre %19 düşüşle 2,2 milyon tona geriledi.

Bunun yanı sıra, veriler ayrıca Çin'in Rus sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatının geçen ay yaklaşık 400.000 tona ulaştığını, yani 2021 Mayıs'ından %56 daha fazla olduğunu gösterdi.

https://emlakkulisi.com/unlu-analistten-endiselendiren-ongoru-kripto-parasi-olanlari-kahredecek/710164

https://emlakkulisi.com/isabetleri-tahminleriyle-bilinen-islam-memis-acikladi-bu-seviyelere-gelince-alin-diyecegim/710162