04 / 05 / 2024

Restoranlarda liste asma uygulaması fiyatları düşürebilir! Yeni dönem 1 Ocak'ta başlıyor!

Restoranlarda liste asma uygulaması fiyatları düşürebilir! Yeni dönem 1 Ocak'ta başlıyor!

Ticaret Bakanlığınca hazırlanan "Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" geçtiğimiz hafta Resmi Gazete'de yayımlandı. Söz konusu kararın restoranlarda fiyatları düşürebileceği bekleniyor.



TÜDER Genel Başkanı Küçük, restoranlarda 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla başlayacak fiyat listesi asma zorunluluğunun tüketiciye pozitif yansıyacağını ifade ederek söz konusu kararın rekabete yapacağı katkı dolayısıyla fiyatların düşmesini de sağlayabileceğini söyledi.

Ticaret Bakanlığınca hazırlanan Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik, geçen hafta Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bu kapsamda, hizmetlerin özelliğine ve tüketiciye sunuluş biçimine göre, tarife ve fiyat listelerine ilişkin belge, pano, levha ve benzerleri, hizmetin sağlandığı iş yerinde, ayrıca restoran, kafe, lokanta, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sağlayan yerlerde ise iş yerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla okunabilir ve görülebilir şekilde asılacak, takılacak veya konulacak.

1 Ocak 2024 itibarıyla yürürlüğe girecek düzenlemeyle, tüketicilerin içecek ve yiyecek hizmeti sağlanan yerlerde daha iş yerine girmeden tarife ve fiyat listelerini görebilmesi ve fiyat karşılaştırması gerçekleştirerek tercihte bulunabilmesi sağlanarak, tüketicilerin bilgilendirilmesi, ekonomik çıkarlarının en üst seviyede korunması ve olabilecek mağduriyetlerin engellenmesi hedefleniyor.

KARAR TÜKETİCİLERE OLUMLU YANSIYACAK

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, AA muhabirine, bu alanda karar vericileri desteklediklerini belirtti.

Küçük, restoran, lokanta, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sağlayan iş yerlerinin giriş kapılarında ve hizmet sağlanan masaların üzerinde fiyat tarifesinin bulunacak olmasının, tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması ve piyasa rekabetinin sağlanması açısından faydalı olacağını söyledi.

Söz konusu düzenlemenin uygulanabilir olmasının önemine vurgu yapan Küçük, "Çok olumlu bir karar ama bundan sonraki süreçte de yetkili birimler tarafından denetimler ara verilmeden yapılmalı. Söz konusu karar rekabeti sağlayacağı için fiyatlarda da düşüşe yol açmasını bekliyoruz. Gerekli denetimler yapıldığı ve bu konuda taviz verilmediği takdirde karar tüketicilere her anlamda olumlu yansıyacaktır" dedi.

Sektör temsilcileri ve işletmelerin de gerekli desteği vermesiyle, alınan kararın başarılı sonuçlarının artacağının öngörüsünde bulunan Küçük, "Bu aynı zamanda yabancı ve yerli turistlerin İstanbul başta olmak üzere diğer büyükşehirler ve turistik bölgelerde zaman zaman karşılaştıkları ve şikayete konu olan fahiş fiyat ve dolandırılma riskini de ortadan kaldıracağı için turizme de önemli katkı sağlayacak." diye ifade etti.

Vakıflardan kiracılarına yüzde 800 zam!

Son dakika! Malatya'da 4,6 şiddetinde deprem!


Geri Dön