02 / 05 / 2024

Restorasyon için rant vergisi ödenecek mi?

Restorasyon için rant vergisi ödenecek mi?

Kentsel rant vergisi ile ilgili yapılan düzenlemelere göre gayrimenkul değerinin artması halinde, artışa konu değerin yüzde 40'nın kamuya ödenmesi planlanıyor. Peki, restorasyon için rant vergisi ödenecek mi?



Restorasyon için rant vergisi ödenecek mi?

Kentsel rant vergisi ile ilgili çalışmalar devam ediyor.  kentsel rant vergisi ile gayrimenkul değerinin artması halinde, artışa konu değerin yüzde 40'nın kamuya ödenmesi planlanıyor.


Rant vergisi olarak hesaplanan tutarın yüzde 30’u Çevre Bakanlığı’na, yüzde 70’i plan değişikliğini onaylayan ilgili idareye aktarılıyor.  


Değer artışına yol açan plan değişikliğinin Çevre Bakanlığı’nca onaylanması halinde değer artış payının tamamı ise bakanlığa ödenecek.


Düzenlemeye göre kamu hizmet alanları bu yeni vergilendirmeden muaf olacak.  İmar değişikliği talebiyle imar değiştiğinde, imar hakkında ve değerinde artış olan parsellerin artan değerinin veya hakkının yüzde 40’ı, kamuya değer artış payı olarak alınacak. 


Bu bedelin tespitinde; imar planı değişikliği sonucunda parselin ve üzerinde yapılacak binanın yapılaşma şartlarında ve fonksiyonlarda kıymet bakımından meydana gelecek artış dikkate alınacak. 


Değer artış payı bedeli yetkilendirilmiş lisanslı taşınmaz değerleme uzmanları veya kuruluşları tarafından raporlandırılarak tespit edilecek. Değerleme uzmanı veya kuruluşunun vereceği hizmetin bedeli ilgili idareye yatırılmadan talep edilen plan değişikliği onaylanamayacak ve değerleme yapılamayacak. Talep edilen plan değişikliğinin ilgili idarece reddedilmesi ve onaylanmaması durumu dışında hiçbir hal ve koşulda bu bedel iade edilemeyecek.


Peki, restorasyon için rant vergisi ödenecek mi?


"Dış cephe kaplamaları hariç olmak üzere yapının bağımsız bölümlerinin brüt alanını artırmayan veya niteliğini değiştirmeyen tadilatlarla bina dış cephe kaplama tadilatı ruhsatlarında hiçbir vergi, resim ve harç alınmayacak.

 

Mevcut yapılarda güçlendirme, yangın ve enerji verimliliği konularında tedbirlerin alınmasına ilişkin proje onay, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni işlemlerinde ilgili idarelerce hiçbir vergi, resim, harç ve herhangi bir ad altında bedel veya ücret alınamayacak."


Rant nasıl vergilendirilecek?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön