29 / 04 / 2024

Rant nasıl vergilendirilecek?

Rant nasıl vergilendirilecek?

Gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını amaçlayan kentsel rant vergisinin yürürlüğe girmesi için çalışmalar devam ediyor. Peki, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan açıklamalara göre rant nasıl vergilendirilecek?



Rant nasıl vergilendirilecek?

Gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını amaçlayan kentsel rant vergisinin yürürlüğe girmesi için çalışmalar devam ediyor.


2015-2017 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program kapsamında da yer verilen kentsel rant vergisi ile gayrimenkul değerinin artması halinde, artışa konu değerin belli bir oranı kamuya ödenecek.


Kentsel rant vergisi olarak hesaplanan tutarın yüzde 30’u Çevre Bakanlığı’na, yüzde 70’i plan değişikliğini onaylayan ilgili idareye aktarılacak.  


Değer artışına yol açan plan değişikliğinin Çevre Bakanlığı’nca onaylanması halinde değer artış payının tamamı bu bakanlığa ödenecek.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan açıklamalara göre rant nasıl vergilendirilecek? 


"Hazırlıkları son aşamaya gelen düzenlemeye göre kamu hizmet alanları bu yeni vergilendirmeden muaf olacak.  İmar değişikliği talebiyle imar değiştiğinde, imar hakkında ve değerinde artış olan parsellerin artan değerinin veya hakkının yüzde 40’ı, kamuya değer artış payı olarak alınacak. Bu bedelin tespitinde; imar planı değişikliği sonucunda parselin ve üzerinde yapılacak binanın yapılaşma şartlarında ve fonksiyonlarda kıymet bakımından meydana gelecek artış dikkate alınacak. 


Değer artış payı bedeli yetkilendirilmiş lisanslı taşınmaz değerleme uzmanları veya kuruluşları tarafından raporlandırılarak tespit edilecek. Değerleme uzmanı veya kuruluşunun vereceği hizmetin bedeli ilgili idareye yatırılmadan talep edilen plan değişikliği onaylanamayacak ve değerleme yapılamayacak. Talep edilen plan değişikliğinin ilgili idarece reddedilmesi ve onaylanmaması durumu dışında hiçbir hal ve koşulda bu bedel iade edilemeyecek."



İmar rantına yüzde 40 vergi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön