30 / 04 / 2024

Kentsel rant vergisi nasıl olacak?

Kentsel rant vergisi nasıl olacak?

Türk Dil Kurumu tarafından "getirim" olarak anlamına gelen rant kelimesi; Bir mal ya da paranın, belirli bir süre içinde emek verilmeden sağladığı gelir olarak tanımlanıyor. Peki, kentsel rant vergisi nasıl olacak?



Kentsel rant vergisi nasıl olacak?

Türk Dil Kurumu tarafından "getirim" olarak anlamına gelen rant kelimesi; Bir mal ya da paranın, belirli bir süre içinde emek verilmeden sağladığı gelir olarak tanımlanıyor.


Rant, Devletin çeşitli uygulamalarla bireysel, endüstriyel veya sektörel olarak özel teşebbüs lehine herhangi bir çıkar avantajı yaratması; bu avantajın realizasyonu ve paylaşımı şeklinde de ifade ediliyor.


Kentsel rant vergisi ile ilgili açıklamalar Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz tarafından yapıldı. Henüz tasarı halinde olan kentsel rant vergisi nasıl olacak?


Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın açıklamalarına göre, kentsel rant vergisinde imar değişikliği veya yapılan hizmetlerden dolayı bir gayrimenkulde oluşan değer artışından kamuya pay alınması öngörülüyor.


“Kentsel rantların daha fazla kamuyla paylaşılması için çalışma yapılıyor. Mesela bir eviniz var ve imar değişikliği nedeniyle değeri 100 bin TL’den 200 bin TL’ye çıktı. 


Bu artan değerin bir kısmı şeffaf kurallar çerçevesinde kamuyla paylaşılmalı. Bu hem kamu için yeni kaynak, hem de adil bir düzenleme olur.” 



Kentsel rant vergisi nedir?



Geri Dön