10 / 05 / 2024

Kentsel rant vergisi 2014!

Kentsel rant vergisi 2014!

Gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını amaçlayan kentsel rant vergisinin yürürlüğe girmesi için çalışmalar yapılıyor. Kentsel rant vergisi nasıl ödenecek? İşte kentsel rant vergisi 2014 esasları..



Kentsel rant vergisi 2014!

Gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını amaçlayan kentsel rant vergisinin yürürlüğe girmesi için çalışmalar yapılıyor.


2015-2017 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program kapsamında da yer verilen kentsel rant vergisi ile gayrimenkul değerinin artması halinde, artışa konu değerin yüzde 45’i kamuya ödenecek.


Kentsel rant vergisi olarak hesaplanan tutarın yüzde 30’u Çevre Bakanlığı’na, yüzde 70’i plan değişikliğini onaylayan ilgili idareye aktarılacak.  


Değer artışına yol açan plan değişikliğinin Çevre Bakanlığı’nca onaylanması halinde değer artış payının tamamı bu bakanlığa ödenecek.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca İmar Kanunu’nda yapılacak bir değişiklikle rant vergisinin, yürürlüğe girmesi için çalışmalar devam ediyor.


Orta Vadeli Program'da yer alan bilgiye göre; gayrimenkul değer artışlarının yeterince vergilendirilmemesi, imar düzenlemeleri ve kamu hizmetleri yoluyla ciddi bir gayrimenkul rantı oluşması ve bundan kamunun yeterince pay alamaması kaynaklarımızın önemli ölçüde üretken olmayan alanlara kaymasına neden oluyor. Bu durum, büyüme potansiyelinin artmasına bir kısıt oluşturuyor.



Emlakta rant vergisine dikkat!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön