27 / 04 / 2024

İmar rantı nasıl vergilendirilir?

İmar rantı nasıl vergilendirilir?

Rant vergisi, gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını amaçlayan vergi türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki, imar rantı nasıl vergilendirilir? İşte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan açıklamalar...



İmar rantı nasıl vergilendirilir?

Rant vergisi, gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını amaçlayan vergi türü olarak karşımıza çıkıyor. İmar rantı vergilendirmeleri ile ilgili çalışmalar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülüyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan açıklamalara göre, rant vergisi ile gayrimenkul değerinin artması halinde, artışa konu değerin yüzde 40'nın kamuya ödenmesi gerekiyor.


2015-2017 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program kapsamında da yer verilen rant vergisi ile mevcut imar hakkına göre en fazla 5 kat bina yapılabilecek bir arsa “imar değişikliği talebiyle” 7 kata çıkarılıyorsa 2 ekstra katın değerinin yüzde 40’ı kamuya ödenecek. 


Buna karşın mevcut imar planında 6 kat olmasına rağmen 5 katlı bir binanız varsa ve mevcut binanın yıkılıp 6 katlı bir bina yapılması durumunda imar değişikliği olmadığı için kamuya yüzde 40 pay verilmeyecek.


Ayrıca; Hazırlıkları son aşamaya gelen düzenlemeye göre kamu hizmet alanları bu yeni vergilendirmeden muaf olacak.  İmar değişikliği talebiyle imar değiştiğinde, imar hakkında ve değerinde artış olan parsellerin artan değerinin veya hakkının yüzde 40’ı, kamuya değer artış payı olarak alınacak. Bu bedelin tespitinde; imar planı değişikliği sonucunda parselin ve üzerinde yapılacak binanın yapılaşma şartlarında ve fonksiyonlarda kıymet bakımından meydana gelecek artış dikkate alınacak. 


Değer artış payı bedeli yetkilendirilmiş lisanslı taşınmaz değerleme uzmanları veya kuruluşları tarafından raporlandırılarak tespit edilecek. 


Değerleme uzmanı veya kuruluşunun vereceği hizmetin bedeli ilgili idareye yatırılmadan talep edilen plan değişikliği onaylanamayacak ve değerleme yapılamayacak. Talep edilen plan değişikliğinin ilgili idarece reddedilmesi ve onaylanmaması durumu dışında hiçbir hal ve koşulda bu bedel iade edilemeyecek.


Rant nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön