30 / 04 / 2024

Rant nedir?

Rant nedir?

Bir mal ya da paranın, belirli bir süre içinde emek verilmeden sağladığı gelir "rant" olarak tanımlanıyor. Peki konutta rant nedir? Kentsel rant nedir? İşte yanıtı...



Rant nedir?

Bir mal ya da paranın, belirli bir süre içinde emek verilmeden sağladığı gelir "rant" olarak tanımlanıyor.


Emek sarfetmeden edinilen kazanım olan rant Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından ise "Getirim" olarak ifade ediliyor. İktisatçılar ise rant kelimesinin karşılığını "Doğanın getirisi" şeklinde yapıyor. 


Korkut Boratava göre rant şu şekilde tanımlanıyor: "Devletin çeşitli uygulamalarla bireysel, endüstriyel veya sektörel olarak özel teşebbüs lehine herhangi bir çıkar avantajı yaratması; bu avantajın realizasyonu ve paylaşımıdır."


Ülkemiz genelinde uygulanan kentsel dönüşüm çalışmalarının bir rant projesi olup olmadığı hususu çok kez konuşulmuş; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bu soruya 5 Ekim 2012 tarihinde şu şekilde yanıt vermiştir;


Başbakan Erdoğan, Türkiye'deki bütün binaların, bütün yapıların süratle kontrol edilmesini sağladıklarını belirterek, "Teknik olarak riskli bulunanların kısa bir süre içinde yıkılıp, yerine sağlıklı yapılar inşa edilmesi için gerekli mekanizmaları kurduk, işletmeye başlandı. Buradaki asıl amacımız, bir binayı yıkıp yerine yeni bir bina yapmak değil. Asıl amacımız, afetler karşısında can ve mal güvenliğini sağlayacak bir dönüşümü gerçekleştirmek. Yani rant değil, insan odaklı bir proje yürütüyoruz" dedi. 


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise 19 Eylül 2012’de yaptığı bir açıklamada, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanuna ilişkin, ''Bu yasanın yanına rant kelimesini getirmek, bu yasayla birlikte rant ifadelerini kullanmak çok büyük haksızlıktır'' diye konuştu. 



Acıbadem'de yıkıma karşı çıkanların kaldığı apartmanlar viraneye döndü!

Muhammet Balta: Kentsel dönüşüme rant projesi olarak bakmıyoruz!




Geri Dön