02 / 05 / 2024

Rant vergisi nedir?

Rant vergisi nedir?

Rant kelime anlamı olarak; Bir mal ya da paranın, belirli bir süre içinde emek verilmeden sağladığı gelire deniyor. Peki rant vergisi nedir? Rant vergisi uygulanacak mı?



Rant vergisi nedir?

Rant kelime anlamı olarak; Bir mal ya da paranın, belirli bir süre içinde emek verilmeden sağladığı gelire deniyor.


Dayanıklı bir malın, özellikle toprak, bina ve daire gibi taşınmazlann hizmetlerinden yararlanma karşılığı, belirli süreler sonunda ödenen bedel, fiyattır. Böylece bir daire veya toprak kirasından söz edilir. 


Emek sarfetmeden edinilen kazanım olan rant Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından ise "Getirim" olarak ifade ediliyor. İktisatçılar ise rant kelimesinin karşılığını "Doğanın getirisi" şeklinde yapıyor. 


Rant vergisi..

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın yaptığı açıklamaya göre, imar değişikliği nedeniyle değeri artan bir gayrimenkul için artan değerin bir kısmı vergi olarak ödenecek. 


Rant vergisi için çalışmalara devam eden Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın yaptığı açıklama şu şekilde:


“Kentsel rantların daha fazla kamuyla paylaşılması için çalışma yapılıyor. Mesela bir eviniz var ve imar değişikliği nedeniyle değeri 100 bin TL’den 200 bin TL’ye çıktı. Bu artan değerin bir kısmı şeffaf kurallar çerçevesinde kamuyla paylaşılmalı. Bu hem kamu için yeni kaynak, hem de adil bir düzenleme olur.” 


Cevdet Yılmaz: Değerlenen evden kamu da payına düşeni alacak!



Geri Dön