04 / 05 / 2024

İmar rantı vergisi nedir?

İmar rantı vergisi nedir?

Son günlerde kamuoyunda tartışma konusu olan rant, bir mal ya da paranın, belirli bir süre içinde emek verilmeden sağladığı gelir olarak tanımlanıyor. Peki, imar rantı vergisi nedir?



İmar rantı vergisi nedir?

Son günlerde kamuoyunda tartışma konusu olan rant,  bir mal ya da paranın, belirli bir süre içinde emek verilmeden sağladığı gelir olarak ifade ediliyor. 


Bu hususta karşımıza çıkan imar rantı vergisi ise, gayrimenkulün değer artışı nedeniyle ödenmesi gereken bir tür vergi çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. 


Değer artış payı, imar değişikliklerinde geçerli sayılıyor. Buna göre bir arsa imara açıldığında ya da bir binanın emsal oranı arttığında değer artış payı alınması gerekiyor.


Bireysel, vatandaşın talebi ile değişiklik yapılması halinde yüzde 80 ile 100 arasında belirlenecek oranda değer artış payı alınabiliyor. Belediyelerin genel plan değişikliğinde yüzde 40 ile 60 arasında pay alınması planlanıyor. 


Değer artış payı uygulaması yapılacak yasal düzenleme sonrası başlanması planlanıyor. Bu yüzden yasal düzenleme ile konunun daha fazla netleşeceği, oranlarda bazı değişiklikler olabileceğini hatırlatmakta fayda var. 


Oran ne olacak?

Belediyelerin genel plan değişikliğinde yüzde 40 ile 60 arasında belirlenecek oranda değer artış payı alınıyor. Bireysel plan değişikliklerinde ise yüzde 80 ile yüzde 100 arasında belirlenecek oranda değer artış payı alınması düşünülüyor. 


İmar rantı nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön