02 / 05 / 2024

Rant gelir vergisi nedir?

Rant gelir vergisi nedir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geliştirilen esaslara göre, değeri artan gayrimenkulde rant vergisi ödenmesi hedefleniyor. Peki, rant gelir vergisi nedir? Rant vergisi ne zaman ödenecek?



Rant gelir vergisi nedir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geliştirilen esaslara göre, değeri artan gayrimenkulde rant vergisi ödenmesi hedefleniyor.


Emlakta rant vergisi, gayrimenkullerde değer artışına yol açacak bazı kamu yatırımlarına, bu yatırımdan yararlananların katkıda bulunmasını sağlayacak bir sistem olarak nitelendiriliyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalara göre, gayrimenkul değerinin artması halinde, artışa konu değerin yüzde 45’i kamuya ‘değer artış payı’ olarak ödenecek.


Hesaplanan tutarın yüzde 30’unun Çevre Bakanlığı’na, yüzde 70’inin plan değişikliğini onaylayan ilgili idareye aktarılması planlanıyor.


Söz konusu değişikliğinin Çevre Bakanlığı’nca onaylanması halinde değer artış payının tamamı bu bakanlığa ödenecek. Peki, Rant gelir vergisi ne zaman ödenecek.


Rant gelir vergisi ile ilgili son durum..

2015-2017 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program kapsamında yer verilen Rant gelir vergisinin yasalaşması hakkında çalışmalar devam ediyor. 


OVP'de rant vergisi ile ilgili açıklamalar şu şekilde yapıldı: "Gayrimenkul değer artışlarının yeterince vergilendirilmemesi, imar düzenlemeleri ve kamu hizmetleri yoluyla ciddi bir gayrimenkul rantı oluşması ve bundan kamunun yeterince pay alamaması kaynaklarımızın önemli ölçüde üretken olmayan alanlara kaymasına neden olmaktadır. 


Bu durum, büyüme potansiyelinin artmasına bir kısıt oluşturmaktadır."



Avni Çelik: Rant için ‘sorti yapan’ bozuyor!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön