23 / 12 / 2024

Avni Çelik: Rant için ‘sorti yapan’ bozuyor!

 Avni Çelik: Rant için ‘sorti yapan’ bozuyor!

İnşaat sektörüne belli dönemlerde giren ama asıl işi farklı olan bazı firmaları eleştiren Sinpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, “İnşaatta kalıcı olmayan firmaların yarattığı sorunlar kamuyu, rant vergisi isteme noktasına getirdi” dedi.



Son haftalarda tartışılan sanayi ve inşaat sektörü karşılaştırmasını değerlendiren Sinpaş Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, Başkaban Yardımcısı Ali Babacan’ın ‘inşaata değil, sanayiye dayalı büyümeliyiz’ açıklamalarına katıldığını söyledi. İnşaat sektörüne bazı dönemlerde geçici beklentilerle giren firmaları eleştiren Çelik, “Bizim işimize farklı sektörlerden çok sayıda firma sorti yapıyor. Bir gireyim çıkacağım diyen firmalar var. İnşaatta bal var gelelim, kaymak var gelelim diyor, yoksa gidiyorlar. Bu firmaların yarattığı rant ekonomisi kamuyu rant vergisi istemeye itti. Şirket şimdi alayım değerlenince satayım şeklinde yaklaşınca, kamu da 3. havalimanıyla değerlenen yatırımından pay alırım diyor” dedi.  Rant vergisinin Avrupa’da ve Ortadoğu’da örnekleri olduğunu belirten Çelik, İran’da aldıkları bir teklifte kendilerinden metrekare başına 2 bin dolar vergi istendiğini söyledi.


6 MİLYARLIK 10 PROJE

Bu yıl Sinpaş’ın 40’ıncı yıllını kutladıklarını belirten Çelik,“Siyasi ve ekonomik gelişmelere göre şekil almadık. Hiç bir zaman dönem şirketi olmadık ve frene basmadık. Kaygan zeminde patenle yola devam ediyoruz” dedi. Bu yıl 10 konut projesini satışa sunduklarını belirten Çelik, “İstanbul,  Ankara  ve Denizli’de 10 projede 9 bin konut pazara sunuyoruz. Son 8 yılda 6 milyar lira ciro elde ederken, sadece bu yıl ki yatırımlarımızın ciro karşılığı da yine 6 milyar lira oldu” dedi. 


GYO’ya vergiyi Babacan’la konuşacak

GEÇTİĞİMİZ günlerde gayrimenkul yatırım ortaklıkları (GYO) için sağlanan yüzde 20 kurumlar vergisi muafiyetinin kaldırılması gündeme geldi.  Bu konuyu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile görüşeceğini belirten Avni Çelik, “GYO’lar vergi işlemleri ve imar hukuku açısından oldukça şeffaf. Bu şirketlerin avantajının kalkması sektörü tahrip eder. Çok sayıda yabancı yatırımcı bu şirketlerle Türkiye’ye geliyor” dedi.


Bu şartlarla dönüşüm zor

KENTSEL dönüşüm sağlıksız yapıları yenilemek ve kent dokusunu düzeltmek için önemli bir hamle olduğunu söyleyen Avni Çelik, uygulamada yaşanan sorunlara dikkat çekti. Arsa sahiplerinin taleplerinin gerçek dışı boyutlara ulaştığını belirten Çelik, “Benim de yaşadığım Erenköy’de bina sahipleri firmalardan yüzde 73 hak talep ediyor. Yurtdışında, mesela Bali’de deniz kıyısında bir inşaat için arsa sahibi yüzde 20 istiyor. Bizde istenen oranla kurumsal bir firmanın kaliteli bir iş yapması oldukça zor. Bu şartlarla bu oyun oynanmaz” dedi. 



Hürriyet 


Geri Dön