27 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi nedir? Kimler kira gelir vergisi ödüyor?

Kira gelir vergisi nedir? Kimler kira gelir vergisi ödüyor?

Kira gelir vergisini, 2022-2023 yılı içerisinde toplam 9 bin 500 TL üzerinde mesken kira geliri elde edenler beyanname verecek. Peki, Kira gelir vergisi nedir, detayları nelerdir? İşte tüm ayrıntılar...



Konut, arsa, işyeri, arazi ve bunun gibi gayrimenkul sahiplerinin yoğunlaştığı konular arasında kira gelir vergisinin detayları yer alıyor. Sene boyunca sağlanan kira geliri her sene mart ayında beyan ediliyor. 2022’de kira gelirinin toplamı 9 bin 500 Türk Lirası veya bu tutarın altındaysa beyan etmenize de vergi ödenmesi gerekmiyor. Fakat bu tutarın üzerindeki kira geliri için beyanname verilmesi ve vergi ödemesi gerekiyor. Aksi durumda para cezası uygulanabiliyor.

Kira gelir vergisi nedir? Kimler kira gelir vergisi ödüyor?

KİRA GELİR VERGİSİ NEDİR?

Gelir Vergisi Kanunu’na göre vatandaşlar sahip oldukları gayrimenkulleri başkasına kiralayarak ve bu kiralamadan gelir elde ederse, bu gelir, halk arasında “kira vergisi” olarak bilinen “gayrimenkul sermaye iradı” olarak değerlendiriliyor. Kiraya verilen taşınmazdan kasıt konut, işyeri, ev, arsa, yazlık, arazi, villa veya benzeri amaçla kullanılan yerlerdir.

Kira geliri elde eden kişiler, gelir beyannamelerini, ikametgâhlarının yer aldığı bölgedeki vergi dairesine giderek verebilir veya e-Devlet sistemi üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) internet sayfasından ‘Hazır Beyan Sistemi’ aracılığıyla beyannamelerini doldurarak gönderebiliyorlar.

Kira gelir vergisi nedir? Kimler kira gelir vergisi ödüyor?

KİRA GELİR BEYANNAMESİ NEREDEN, NASIL ÖDENİR?

Gelir vergisi beyannamelerini Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) elektronik uygulamalarından “Hazır Beyan Sistemi” aracılığıyla vergi dairesine gitmeden ödenebiliyor. Hazır Beyan Sistemi’ne 7 gün 24 saat ulaşılabiliyor. Kira vergisi de vergi dairesine uğramadan İnternet Vergi Dairesi’nden gerçekleştirilebiliyor. CNNTürk'te yer alan detaylara göre, elde edilen gelir ise gelirin elde edildiği yılı takip eden yılın mart ayında beyan edilecek ve hesaplanan gelir vergisi ise mart ve temmuz ayında 2 eşit taksitte ödeniyor.

KİRA VERGİSİ İÇİN NE KADAR KİRA GETİRİSİ GEREKİYOR?

Konut kira geliri toplamı 40.000 lira, işyeri kira geliri toplamı 55.000 lira olan bir kişinin konut ve işyeri kira gelirleri toplamı 70.000 lirayı geçtiği için hem konut hem de işyeri kira gelirlerine ilişkin beyanname vermesi gerekiyor.

Aquamarine Evleri satışta! Yeni proje!

Fuzul Topraktan Pendik'te önce arsanı al, sonra ev sahibi ol! 1 milyon 490 bin TL'den başlayan fiyatlarla... 

Marmarabirlik ürün alım fiyatlarını tek tek duyurdu: Ödemelerin yüzde 50'si peşin yapılacak: Zeytin üreticileri dikkat!

 


Geri Dön