Kira geliri vergisi nedir?
Mesken, işyeri ve arsa gibi gayrimenkullerin kiraya verilmesi sonrasında elde edilen gelirin belli bir kısmı "Kira gelir vergisi" adı altında devlete ödeniyor. Peki kira gelir vergisi nedir?
Kira geliri vergisi nedir?
Kira geliri vergisi, kira elde edildikçe ve belli bir limiti aştıkça verilen bir vergi türü olarak karşımıza çıkıyor. Kira geliri vergisi için ödenecek tutarları belirleyen oranlar; kiraya konu olan taşınmazın işyeri olmasına; mesken olarak kullanılmasına göre değişkenlik gösteriyor.
Geliri istista sınırının üstünde olankların beyanname vermesi gerekiyor. Verilen beyannamede yapılan incelemeler sonrasında kişinin, gelir vergisi yükümlüsü olup olmadığı ortaya çıkıyor.
İstisna sınırı..
Her yıl kira geliri için bir istisna sınırı belirleniyor. 2012 yılı için de bu sınır 3 bin TL olarak belirlendi. Buna göre eğer elde edilen kira geliri 3 bin TL'nin altında ise vergi dairesine gidip beyanname vermeye gerek olmuyor.
Ancak, 3 bin TL'nin üstünde kira geliri elde edilmişse bu istisna sınırı düşülüp beyanname verilmesi gerekiyor.
Kira geliri vergi beyanının verilmemesi..
Kira geliri elde edip de hiç beyanda bulunmayanlar pişmanlık ve ıslah hükümlerinden yararlanarak beyanname verilebiliyor.
Ancak bundan yararlanmayan; hiç bildirilmeyen kira geliri sahiplerini iki kat birinci derece usulsüzlük cezası bekliyor. Gelir takdir komisyonu tarafından takdir ediliyor. Takdir edilen gelir üzerinden gelir vergisi ile vergi zıyai cezası hesaplanıyor.
Vergi zıyai cezası iki kat olarak kesilen usülsüzlük cezası ile kıyaslanıp miktar olarak en ağır hangisi ise o uygulanıyor. Bu şekilde verilen cezaların da bir ay içinde ödenmesi gerekiyor.
Kimler kira gelir vergisi öder?
Kira geliri vergisi nasıl hesaplanır?
Kira geliri nasıl beyan edilir?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com