28 / 04 / 2024

imar rantı vergisi nedir

imar rantı vergisi nedir

İstanbul Ticaret Gazetesi yazarlarından Osman Arıoğlu bugünkü köşes yazısında imar rantına yer verdi. İşte yazının devamı...

İmar rantı vergisi nedir?

Son günlerde kamuoyunda tartışma konusu olan rant, bir mal ya da paranın, belirli bir süre içinde emek verilmeden sağladığı gelir olarak tanımlanıyor. Peki, imar rantı vergisi nedir?

İmar rantı kentsel dönüşümün önünü açacak!

İmar rantının arsa stokçusu yerine kamuya aktarılması kentsel dönüşümün önünü açacak. Kaynak sıkıntısına önemli bir çözüm olarak görülen uygulamada yüzde 50’lik pay vatandaş için kullanılacak.

Kentsel dönüşümde imar rantı vergisi uygulaması var mı?

Son günlerde kamuoyunda rant vergisi tartışılıyor. Başbakan Davutoğlu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce’nin imar rantı konusundaki açıklamalarına, Ali Babacan’ın imar rantı vergisinin getirileceği beyanı son noktayı koydu

İmar rantı vergisine inşaat patronlarının yorumu!

Uygulamanın, gayrimenkul olarak kent içinde üretilen zenginliğin eşit miktarda tüm vatandaşların yararına kullanılmasına katkı sağlayacağı ve ülkenin sosyal devlet olma yolunda önemli bir adım atacağı vurgulanıyor

İmar rantı vergisi kentsel dönüşümde uygulanacak mı?

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, imar rantı vergisinin kentsel dönüşüm projelerinde uygulanmamasını istedi...

Gürsel Öngören: Dönüşüm imar rantı vergisinden muaf olsun!

Son günlerde kamuoyunda rant vergisi tartışılıyor. Başbakan Davutoğlu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce’nin imar rantı konusundaki açıklamalarına, Ali Babacan’ın imar rantı vergisinin getirileceği beyanı son noktayı koydu.

Kentsel dönüşüm imar rantı vergisinden muaf olsun!

Çevre Bakanı Güllüce'nin imar rantı konusundaki açıklamalarına, Ali Babacan'ın imar rantı vergisinin getirileceği beyanı son noktayı koydu. Yeni kanun değişikliği ile imar rantı vergisi yolda.

Şişli'de 5 milyar dolarlık imar rantı: Bu parayla 2000'den önceki tüm binalar yıkılıp yeniden yapılabilirdi! 

CHP Şişli Belediye Başkan Adayı Resul Emrah Şahan, Şişli'deki yeni rezerv alan ilanı ve imar rantı ile ilgili açıklamalarda bulundu. İşte ayrıntılar..

Gelecek Partisi Milletvekili Sema Silkin Ün: İmar rantı vergilendirilsin!

Gelecek Partisi Milletvekili Sema Silkin Ün, konut fiyatlarındaki fahiş artışların sebebinin rant olduğunu belirtti ve 'İmar rantı vergilendirilsin' önerisini sundu. İşte Ün'ün o açıklaması...

Kanal İstanbul'da son dakika! Rant vergisi alınacak iddiası!

Kanal İstanbul'un çevresinde inşa edilecek olan Yenişehir'den 6-7 milyar dolar rant vergisinin alınmasının öngörüldüğü gündeme geldi. CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Nadir Ataman, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nden 'Karasu'da imar rantı' açıklaması!

Sakarya Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı'nca Karasu’da imar planlarıyla ilgili ortaya atılan iddiaların gerçeği yansıtmadığı kaydedildi. 

Uzmanlardan çağrı! İmar planlarında yeni plan!

DEVA Partisi Adıyaman il Başkanı ve kent planlayıcısı Uğur Dündar, kamu yararının, imar rantına feda edilmemesinin önemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

İzmir Dikili'de imar rantı iddiası!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dikili’de 5 bin ve 25 ölçekli nazım imar planı çalışması gerçekleştirdi. Planlamayı yapan özel şirketin arsa sahiplerine para karşılığı imar rantı sağladığı öne sürüldü...

İmar rantı sağlamayan plan askıda! 

Sözcü gazetesi yazarı Uğur Dündar, bugünkü yazısında, Avcılar Belediye Meclisi'nin oybirliğe aldığı imar rantı sağlamayan, sadece evlerin yenilenmesini amaçlayan kararı anlattı...

İmar tadilatı artık ada bazlı olacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, belediyelerde imar rantına son verecek düzenlemeyi Meclis gündemine taşıdı. Yeni imar düzenlemesine göre, imar tadilatı artık ada bazlı olacak.

Sahil beldelerinde imar rantı!

Mevcut birçok kaçak yapının üzerine yenileri eklendi. Yetkililer Kapadokya, Ayder Yaylası gibi yerlerde önlem almaya çalışırken, özellikle de rantın yüksek olduğu sahil beldelerinde yapılaşma arttı.

Hüseyin Sözlü: İmar rantını ortadan kaldırdık!

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Adayı Hüseyin Sözlü, “On bin yaşındaki Adana’da beş yıldır ihmal edilmişlik yasak, yok saymak yasak, imar rantı yasak” dedi.

Eyüp Ayar: En büyük imar rantı Gebze'de!

AK Parti Kocaeli eski Milletvekili ve son olarak Gebze Belediye Başkan aday adayı olan Eyüp Ayar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “İmar değişiklikleri ile ilgili en büyük rant Gebze'de'' ifadelerini kullandı.

Esat Temimhan: Kadıköy'ün kentsel dönüşüm sorununu çözeceğiz!

CHP Kadıköy Belediye Başkan aday adayı Esat Temimhan yaptığı açıklamada ilçenin en büyük sorununun kentsel dönüşüm, trafik ve imar rantı olduğunu belirtti.

İmarda yeni rant vergisi tartışması!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın İmar Yasası’nda değişiklik öngören yasa taslağı tartışma yarattı. AK Parti Kocaeli Milletvekili ve İmar Komisyonu Üyesi İlyas Şeker, "Kamunun aldığı harç çok azdı şimdi gerçek değer artışını alacak" dedi...

imar rantı vergisi nedir Haberi

imar rantı vergisi nedir

Kent rantlarının vergilendirilmesi, üzerinde en çok konuşulan konulardan biri olagelmiştir. Geçen hafta Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, şehirlerdeki imar artışından kamunun pay almasına yönelik düzenlemeyi tamamlamak üzere olduklarını ve bu düzenlemenin 2015 yılı başından itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe konulacağım belirtti. 

Yapılacak düzenlemenin tam olarak ayrıntıları bilinmemekle beraber sistemin imar artışlarının belirli bir oranının başta belediyeler olmak üzere kamuya aktarılması şeklinde olacağım söyleyebiliriz. Bu aktarımın ne zaman ve ne şekilde yapılacağı da yine tam olarak bilinmiyor. Bu konuda basına yansıdığı kadarıyla bu aktarım inşaat ruhsatı alımı aşamasında olacak gibi görülüyor. Konuya ilişkin açıklamanın ardından inşaat sektöründen birçok iş adamının görüşü de yine kamuoyuna yansıdı. 

Bu görüşlerde ana nokta belirlenecek oranın makul olması ve özellikle rayiç bedelleri düşük olan yerler için farklı oran belirlenmesi...