27 / 04 / 2024

İmar rantı kentsel dönüşümün önünü açacak!

İmar rantı kentsel dönüşümün önünü açacak!

İmar rantının arsa stokçusu yerine kamuya aktarılması kentsel dönüşümün önünü açacak. Kaynak sıkıntısına önemli bir çözüm olarak görülen uygulamada yüzde 50’lik pay vatandaş için kullanılacak.



İnşaat sektörünün en önemli gündem maddesi haline gelen rant vergisi kentsel dönüşümü hızlandıracak. Bugüne kadar herhangi bir bölgenin veya ilçenin değerlenmesi ile oluşan rantı tek başına alan arsa sahibi ve stokunda arsası bulunan müteahhit, yeni dönemde rantı kamuyla paylaşacak. Sistem doğru işletilirse vatandaş da dönüşüm projeleriyle ranttan pay alabilecek.


İSTANBUL'DAKİ RANT BÖLÜŞÜLECEK


Kentsel dönüşümün önündeki en büyük sıkıntı olan kaynak sorununa ciddi bir çözüm olarak dikkat çeken yeni uygulama ile bir arazinin değerlenmesinden oluşacak rant Türkiye’nin tüm illerine dağılacak. Böylece İstanbul’da rant vergisi ödeyen arsa sahibi, Hakkâri’de veya başka bir ilde yapılacak kentsel dönüşüme dolaylı yoldan katkı sağlayacak.      


YÜZDE 50'Sİ KAMUYA


Uygulama öncesi düşük imar nedeniyle talep görmeyen bölgelere ilginin artacağı da belirtiliyor. Uzmanlar, imar hakkı düşük olan, bu nedenle de müteahhidin çok fazla ilgi göstermediği dönüşüm alanlarının yeni uygulamayla canlanabileceğine dikkat çekiyor.


Her bölge ve ilçe için geçerli olmamakla birlikte şartların uygun olabileceği dönüşüm alanlarında yeni uygulama ile imar artışları söz konusu olabilecek. İmar artışının yüzde 50’si yine kamuya kaynak olarak aktarılacak.


Rant vergisinde kentsel dönüşüm için fırsat olduğu kadar birtakım tehditler de dikkat çekiyor. Uzmanların en büyük endişesi imar artışı nedeniyle bazı bölgelerde yoğunlaşma yaşanabileceği yönünde.


FIRSAT VE TEHDİT İÇ İÇE


Kamu yönetiminin sırf kasasına gelir getirmek için her talebe olumlu yanıt vermemesi gerektiğini belirten uzmanlar, bu noktada otoritelerin ince eleyip sık dokuması gerektiğini, aksi taktirde imar artışlarıyla birlikte üretilecek fazla konutların satışında problem oluşabileceğini söylüyor.


ADIMLAR DOĞRU ATILIRSA OLUMLU


Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, kentlerin gün geçtikçe değer kazandığını ve geliştiğini belirterek şöyle konuştu:

“Buna bağlı olarak atılan doğru adımların her zaman destekçisiyiz. Bu vergilerden elde edilecek gelirin kentsel dönüşüme ve belediyelere aktarılması yerel yönetimlerin güçlendirilmesine ve kentsel dönüşüme yeni bir finans olmasına imkân sağlayacaktır.”


TOPLUMSAL FAYDA ÖNE ÇIKMALI


Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya toplumsal fayda üretmek adına “değer artış payı” alınması ile ilgili yapılacak çalışmaların bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Dumankaya, “Değer artışı çalışması ile toplanacak verginin yine toplumsal faydaya katkı sağlayacak projelere aktarılması gerekir” dedi.



Bugün Gazetesi 


Geri Dön