İmar ve Kentsel Dönüşüm Kanunu bu yıl revize edilecek!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Fransa'nın Cannes şehrinde düzenlenen MIPIM'de, Türk ve uluslararası firmaları ziyaret etti. Sarı, İmar Kanunu, Kentsel Dönüşüm Kanunu gibi bütün mevzuatlar üzerinde çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, İmar Yönetmeliği, İmar Kanunu, Kentsel Dönüşüm Kanunu gibi hemen hemen bütün mevzuatlar üzerinde çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Hepsini bu bir yıl içinde revize edeceğiz" dedi.
Sarı, Fransa'nın Cannes şehrinde düzenlenen gayrimenkul ve inşaat fuarı MIPIM'de, Türk ve uluslararası firmaları ziyaret etti. İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) kurduğu İstanbul Gayrimenkul Çadırı'nı da gezen Sarı, burada gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Sarı, pazar günü Ankara'da gerçekleştirilen terör saldırısında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa diledi. Türkiye'nin terörle çok ciddi mücadele verdiğini dile getiren Sarı, bu mücadelenin sonuna yaklaşıldığını, terörü Türkiye’nin topraklarından söküp atacaklarını söyledi.
Bakan Sarı, terörün sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın sorunu olduğunu belirterek, teröre karşı bütün dünyanın ortak tepki vermesi gerektiğini kaydetti.
Terörün dini, dili, ırkı olmadığını her fırsatta dile getirdiklerini anımsatan Sarı, "Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız, bütün dünyaya her fırsatta teröre karşı bir ve beraber hareket etmeleri için çağrıda bulunuyor. Biz de MIPIM'e geldiğimiz bugünlerde bütün dünya ülkelerine teröre karşı beraber mücadele çağrısını tekrar yapmak istiyoruz. Terörü birlik ve beraberlik içinde mücadele ederek ancak yok edebiliriz. Türkiye'nin bu mücadelesine bütün siyasi partilerin destek olması gerekiyor. Dün CHP, MHP ve AK Parti’nin bildirisi yayınlandı. CHP’ye ve MHP’ye teşekkür ediyorum. Türkiye'nin teröre karşı dik duruşunu bu vesileyle tüm dünyaya aktarmış olduk" diye konuştu.
Sarı, teröre karşı mücadeleyi dün olduğu gibi bugün de sürdüreceklerini vurgulayarak, en kısa zamanda Türkiye'nin her köşesinde kamu düzenini yeniden sağlayacaklarını belirtti.
- "Türkiye'yi daha ileriye götürecek projelerimizi sürdürmemiz gerek"
MIPIM fuarında, tüm dünya ülkelerine teröre karşı ortak mücadele çağrısında bulunduklarını dile getiren Sarı, Türk milletinin kardeşliğine sekte vurmaya çalışanların, Türkiye'nin büyük ve güçlü bir devlet olduğunu, her şeyin üstesinden gelebileceğini bilmeleri gerektiğini söyledi.
Bakan Sarı, Türk milletinin birlik ve beraberliğini bozmaya çalışanlara, Türk milletinin her zaman cevap vereceğini belirterek, şunları kaydetti:
"Biz bu vesileyle tüm dünyaya Türkiye'nin terörle boğulmuş bir ülke olmadığını göstermek için özellikle 64. Hükümetin bir bakanı olarak bugün Cannes'daki MIPIM fuarına katılmak istedik. Zaten programımızda vardı. Terörün en büyük hedefi; vatandaşlarımızı panik ortamı içine sokmak, kaos ortamında onların kendi içine kapanmasını sağlamak ve bir güvensizlik, istikrarsızlık ortamı oluşturmaktadır. Buna fırsat vermememiz, normal yaşantımıza devam etmemiz gerekiyor. Normal yaşantımıza devam ederken de Türkiye'yi daha ileriye götürecek projelerimizi sürdürmemiz gerekiyor.
MIPIM Fuarı bu anlamda çok önemli. Dünyanın en büyük inşaat ve gayrimenkul fuarı. Türkiye uzun yıllardan beri bu fuara katılıyor. İTO Başkanı İbrahim Çağlar'a teşekkür ediyorum. Şu anda İstanbul çadırındayız. Burada İstanbul'u tanıtan çok güzel projeler sergileniyor. 3. Havalimanı, 3. köprü, Avrasya Tüneli dünyanın en büyük projeleri olarak öne çıkıyor. Türkiye büyüyen ve güçlenen bir ülke. Türkiye'nin potansiyelini 14 yıldan beri çıkarmaya çalışıyoruz."
Türkiye'nin potansiyelini ve gücünü bütün dünyaya tanıtmak için bu fuarları önemsediklerini aktaran Sarı, Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak kendisinin her fırsatta gayrimenkul sektörünü desteklediğini dile getirdi.
Sarı, Türkiye'nin bütün belediyelerinin bu fuara katılması gerektiğini ifade ederek, bu tecrübenin yerinde yaşanarak edinilmesinin önemli olduğunu anlattı.
İnşaatın, dünyanın lokomotif sektörlerinden biri olduğuna dikkati çeken Sarı, gayrimenkul sektörünün inşaatla büyüdüğünü, bu yüzden çok önemsediklerini ve herkesin bu fuara aktif katılımcı olmasını istediklerini kaydetti.
- "Sur'u yeniden imar edeceğiz"
Sarı, "Türkiye'deki marka şehirleri daha nasıl ön plana çıkartabiliriz?" diye çalışma yaptıklarından bahsetti.
Her bir il için özel projeler üretme noktasında ikili görüşmeler yaptıklarını aktaran Sarı, tarihi dokuyu koruyarak, modern şehirleşme ile marka şehirler ortaya çıkarmak için hep beraber çalışacaklarını anlattı.
Sarı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bunun bir aşamasını Silopi'de gerçekleştiriyoruz. Silopi'de sokağa çıkma yasağının kalkmasından sonra, terörle mücadeleyi çok başarılı bir şekilde gerçekleştirdikten sonra hayat normalleşti. Biz de orada bakanlık ve TOKİ Başkanlığı ile çalışmalara başladık. TOKİ Başkanlığımız orada çok güzel projeler üretiyor, biz de planlama çalışmalarını yapıyoruz. Silopi'yi, Silopililere yakışır şekilde yeniden inşa ve ihya etme noktasında inşallah çok güzel bir proje ortaya çıkaracağız. Cizre'de de hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor. Cizre'de de çok güzel projeler çıkartacağız. Ardından Sur'da, Sur'un yöresel mimarisinin ortaya çıktığı, bir katlı, iki katlı binalarla, modern mimarinin getirdiği altyapı ve yöresel mimarinin görseliyle çok güzel bir Sur imar edeceğiz. Böylece Sur hem bölgenin, hem Türkiye'nin hem de dünyanın en önemli turizm alanlarından biri olacak. TOKİ olarak şehrin dışında rezerv alanlarda inşa edeceğimiz konut alanları farklı ama Sur içinde daha özel bir çalışma yapıyoruz."
- "Türkiye'nin fuarcılık alanında da gelişmesi ve büyümesi önemli"
Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Sarı, bu ve benzeri fuarların Türkiye'de yapılması noktasında bakanlık ve hükümet olarak bütün desteği verebileceklerini söyledi.
Bakan Sarı, Türkiye'nin fuarcılık alanında da gelişmesi ve büyümesinin önemine işaret ederek, fuar alanlarının Türkiye'nin kendini dünyaya en güzel anlatacağı alanlardan biri olduğunu dile getirdi.
Gayrimenkul sektör temsilcilerinin ikili görüşmelerde kendilerine aktardığı bilgilerin ve kendilerinden taleplerinin olduğunu anlatan Sarı, "Bunun üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Hemen hemen bütün mevzuatlar üzerinde çalışmalarımız sürüyor. İmar Yönetmeliği var, İmar Kanunu var. Kentsel dönüşüm kanunu var. Hepsini bu bir yıl içinde revize edeceğiz, toparlayacağız. Sivil toplum örgütleri ile belediyelerimizle, akademisyenlerle, üniversitelerle ve konuyla ilgili olan her kesimle ikili görüşmeler yapacağız. Bu görüşmelerin bir kısmı tamamlandı, biri kısmı devam ediyor. Bunlarla ilgili çalıştaylar yapacağız. Nihai sonucu basın ile paylaşacağız" diye konuştu.
Bakan Sarı, bugün uluslararası katılımcıların da stantlarını gezeceklerini aktararak, uluslararası yatırımcılarla mümkün olduğunca ikili görüşmeler yapacaklarını ve bu görüşmelerde Türk firmalarının uluslararası arenada iş yapmaları konusunda hükümet olarak arkalarında olduklarını aktaracaklarını sözlerine ekledi.
AA
Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:
MIPIM’de İTO’nun çadırını ziyaret eden Bakan Sarı, sektöre nefes aldıracak yeni yönetmelik ve mevzuatlar üzerinde çalıştıklarını söyledi. Sarı, “Tüm kesimlerin taleplerini alıyoruz” dedi
Dünyanın en prestijli gayrimenkul fuarı MIPIM'e ilk kez bir Türk bakan katıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, ziyaret ettiği İstanbul çadırında müteahhitlere müjde verdi. Bakan Sarı İmar Yönetmeliği, İmar Kanunu, Kentsel Dönüşüm Kanunu gibi mevzuatlar üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Hepsini bu bir yıl içinde revize edeceğiz" dedi. Gayrimenkul sektörü temsilcilerinin ikili görüşmelerde kendilerine taleplerini aktardıklarını ifade eden Sarı, "Konuyla ilgisi olan her kesimle ikili görüşmeler yapacağız. Bunların bir kısmı tamamlandı. Çalıştaylar da düzenlendikten sonra nihai sonucu basınla paylaşacağız" diye konuştu. Bakan Sarı, fuarda uluslararası stantları da gezeceklerini ifade ederek, Türk firmalarının global arenada iş yapmaları konusunda hükümet olarak destek verdiklerini de sözlerine ekledi. Ankara'da yaşanan terör saldırısını kınayan Sarı, MIPIM Fuarı'nda tüm ülkelere teröre karşı ortak mücadele çağrısında bulundu.
TERÖRLE BOĞULMADIK
Dünyaya Türkiye'nin terörle boğulmuş bir ülke olmadığını göstermek için bir Bakan olarak bu fuara katılmak istediğini belirten Sarı, şöyle konuştu: "Terörün hedefi güvensizlik, istikrarsızlık ortamı oluşturmak. Buna fırsat vermememiz, Türkiye'yi daha ileriye götürecek projelerimizi sürdürmemiz gerekiyor." "Türkiye'deki marka şehirleri nasıl daha ön plana çıkartabiliriz?" diye çalışma yaptıklarını da söyleyen Bakan Sarı, her il için özel projeler üretmek üzere ikili görüşmeler yaptıklarını aktardı. Sarı, "Silopi ve Sur bunun ilk aşamalarından olacak" diye konuştu.
SEKTÖRE TAM DESTEK
Türkiye'nin potansiyelini ve gücünü bütün dünyaya tanıtmak için bu fuarları önemsediklerini aktaran Sarı, bütün belediyelerin bu fuara katılması gerektiğini kaydederek "Böyle bir tecrübe yerinde yaşanarak edinilmeli" dedi. İnşaatın, dünyanın lokomotif sektörlerinden biri olduğuna dikkati çeken Sarı, gayrimenkul sektörünün inşaatla büyüdüğünü, bu yüzden çok önemsediklerini ve herkesin bu fuarda aktif katılımcı olmasını istediklerini kaydetti.
Sabah
Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarının ikinci gününde de Türk firmaları ve kamu projeleri büyük ilgi gördü. MIPIM’de İstanbul Çadırı’nı gezen Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'dan imara revizyon müjdesi geldi. Sarı, “Mevzuatlar üzerinde çalışmalarımız sürüyor. Hepsini bir yıl içinde revize edeceğiz” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Fransa'nın Cannes şehrinde düzenlenen gayrimenkul ve inşaat fuarı MIPIM'de, Türk ve uluslararası firmaları ziyaret etti. İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) kurduğu İstanbul Gayrimenkul Çadırı'nı da gezen Sarı, burada açıklamalarda bulundu.
İNŞAAT LOKOMOTİF SEKTÖR
MIPIM Fuarı'nın dünyanın en büyük inşaat ve gayrimenkul fuarı olduğunu belirten Bakan Sarı, “Türkiye'nin potansiyelini 14 yıldan beri çıkarmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu. Türkiye'nin potansiyelini ve gücünü bütün dünyaya tanıtmak için bu fuarları önemsediklerini aktaran Sarı, Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak kendisinin her fırsatta gayrimenkul sektörünü desteklediğini dile getirdi. Sarı, Türkiye'nin bütün belediyelerinin bu fuara katılması gerektiğini ifade ederek, bu tecrübenin yerinde yaşanarak edinilmesinin önemli olduğunu anlattı. İnşaatın, dünyanın lokomotif sektörlerinden biri olduğuna dikkati çeken Sarı, gayrimenkul sektörünün inşaatla büyüdüğünü, bu yüzden çok önemsediklerini ve herkesin bu fuara aktif katılımcı olmasını istediklerini kaydetti.
1 YIL İÇİNDE TAMAMLANIR
Sarı, bu fuarların Türkiye'de yapılması için bütün desteği verebileceklerini söyledi. Gayrimenkul sektör temsilcilerinin ikili görüşmelerde kendilerine aktardığı bilgilerin ve kendilerinden taleplerinin olduğunu anlatan Sarı, “Bunun üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Hemen hemen bütün mevzuatlar üzerinde çalışmalarımız sürüyor. İmar Yönetmeliği var, İmar Kanunu var. Kentsel dönüşüm kanunu var. Hepsini bu bir yıl içinde revize edeceğiz, toparlayacağız. Sivil toplum örgütleri ile belediyelerimizle, akademisyenlerle, üniversitelerle ve konuyla ilgili olan her kesimle ikili görüşmeler yapacağız. Bu görüşmelerin bir kısmı tamamlandı, biri kısmı devam ediyor” dedi.
İnşaat büyümek zorunda
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, İstanbul Finans Merkezi'nin altyapılarının büyük oranda tamamlandığını belirterek, merkezde inşaatların bu yıl itibarıyla başladığını, 2018 sonunda kısmen biteceğini, 2020 yılına kadar da etaplar halinde bitirilmesinin planlandığını söyledi. Emlak Konut olarak Türkiye'de en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı olduklarını anımsatan Kurum, geçen yıl yüzde 20 oranında yabancıya satış gerçekleştirdiklerini aktardı. Kurum, “İlk 2 ayda yüzde 10-15 seviyelerinde yabancıya satış var. Bu sektör adına sevindirici. İnşaat sektörü de ülkenin büyümesine paralel olarak büyümek zorunda” dedi.
Toki, 7 yılda 500 bin konut yapacak
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, Türkiye'nin, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFM) ve Üçüncü Havalimanı gibi yapımı devam eden ve yapımı tamamlanan projelere bakıldığında yatırım açısından Avrupa ve bölge ülkeleri arasından sıyrıldığını söyledi. Fuarda ülkeler üzerinden değil şehirler üzerinden yatırım olanaklarının sunulduğuna dikkati çeken Turan, bu yüzden İstanbul markasıyla öne çıktıklarını aktardı. Sadece TOKİ olarak bu yıl 60 bin sosyal konut yapmayı hedeflediklerini dile getiren Turan, ülkede bu yıl üretilecek toplam konutun yüzde 8'ini kendilerinin yapacağını aktardı. Turan, 2016-2019 arasında 250 bin, 2016-2023 arasında da 500 bin konut üreteceklerini vurguladı.
Yeni Şafak
Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
Türkiye bu yıl MIPIM'de ilk kez Çevre ve Şehircilik Bakanı'nın katılımıyla en üst düzeyde temsil edilmiş oldu. Bakan Fatma Güldemet Sarı, açıklamalarıyla sektöre moral verirken, diğer yandan yabancı yatırımcılara Türkiye'nin potansiyellerini anlattı.
Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenen dünyanın en önemli gayrimenkul fuarlarından MIPIM'e katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı sektöre moral verecek açıklamalarda bulundu. Fatma Güldemet Sarı MIPIM'e katılan ilk Çevre ve Şehircilik Bakanı oldu.
YATIRIMCIYLA BULUŞTU
MIPIM'e Türkiye'nin bakan düzeyinde katılması, yabancı yatırnncılar ve fonlar açısmdan da güven tazeleyici bir etki yaptı. Bakan Sarı dün öğle yemeğinde, aralarında Fransız bakanların, belediye başkanlarının ve yatırımcıların bulunduğu 160 kişilik yabancı heyetle öğle yemeğinde buluştu. Bakan Sarı, Türk işadamlarıyla birlikte Türkiye'nin gayrimenkul alanındaki potansiyelleri ve işbirliği olanaklarmı anlattı.
REVİZYONLAR YAPILIYOR
MIPIM fuarında sorularımızı yanıtlayan Fatma Güldemet Sarı, inşaat sektörüyle diyalog içinde olduklarını ve sorunları birlikte çözmek için çaba harcadıklarım söyledi. Bakan Sarı, İmar Yönetmeliği, İmar Kanunu, Kentsel Dönüşüm Kanunu başta olmak üzere sektörle ilgili mevzuatları yeniden ele aldıklarını, revizyonların 1 yıl içinde tamamlanacağını açıkladı. Fatma Güldemet Sarı Türkiye'de marka şehirler yaratacaklarını ve Türkiye'nin marka şehirlerini daha ön plana çıkartmak için çalıştıklarını ifade etti.
ŞEHİRLER YENİLENECEK
Her bir il için özel projeler üretme noktasmda ikili görüşmeler yaptıklarını aktaran Sarı, tarihi dokuyu koruyarak, modern şehirleşme ile marka şehirler ortaya çıkarmak için hep beraber çalışacaklarını anlattı. Bu çalışmanın ilk aşamasını Silopi'de gerçekleştirmeye başladıkları bilgisini veren Bakan Sarı, "Silopi'de sokağa çıkma yasaklarının kalkmasının ardından hayat normalleşti. TOKÎ Başkanlığımız orada çok güzel projeler üretiyor, biz de planlama çalışmalarını yapıyoruz" dedi.
HEDEFTE SUR VAR
Cizre'de de hasar tespit çalışmalarının ardından çalışmalara başlayacaklarını anlatan Bakan Sarı, "Sur'da da yöresel mimarisinin ortaya çıktığı, bir katlı, iki katlı binalarla, modern mimarinin getirdiği altyapı ve yöresel mimarinin görseliyle çok güzel bir Sur imar edeceğiz. Böylece Sur hem bölgenin, hem Türkiye'nin hem de dünyanın en önemli turizm alanlarından biri olacak. Ayrıca TOKİ eliyle şehrin dışında rezerv alanlarda konutlar üreteceğiz" diye konuştu.
Posta
Haber Sözcü Gazetesi'nde şöyle yer aldı;
Fransa’nın Cannes kentinde bu yıl 27’ncisi düzenlenen dünyanın en büyük gayrimenkul organizasyonlarından MIPIM’e ilk defa Türkiye’den sektörle ilgili bir bakan katıldı.
Geçtiğimiz yıllarda dönemin ekonomi ve maliye bakanlarının katıldığı fuarda bu defa Türk hükümetini Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı temsil etti.
İMAR KANUNU YENİLENECEK
Türkiye için açılan özel alanda Hatay, Antalya, Balıkesir, Bursa, Kocaeli, Konya ve Ordu belediyelerinin projelerini inceleyen Sarı, İstanbul Tanıtım Çadırı’nda ise 96 metrekarelik kent maketini inceledi. Uçağı kaçırdığı için bir gün gecikmeyle MIPIM’e gelen Sarı, dün 160’a yakın yönetici ve işadamıyla öğlen yemeğinde buluşarak Türkiye’deki yatırım imkanlarını anlattı. Ziyaretlerinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Sarı, SÖZCÜ’nün gayrimenkul sektörünün yabancıya satış, mevzuat ve kentsel dönüşümle ilgili taleplerini hatırlatması üzerine şöyle konuştu:
“Gayrimenkul sektöründen hem ikili görüşmelerde hem de sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan toplantılarda talepler geliyor. Sektörü ilgilendiren hemen hemen tüm mevzuatlar yenilenecek. İmar Kanunu, İmar Yönetmeliği ve Kentsel Dönüşüm kanunlarını yıl sonuna kadar revize edeceğiz. Sivil toplum örgütlerimiz, belediyelerimiz, akademisyenlerimiz ve sektör oyuncularımızla görüşmelerin büyük bir kısmı tamamlandı. Değişikliklere son halini verip çalıştaylar düzenledikten sonra kamuoyuna duyuracağız.”
Sözcü