03 / 05 / 2024

Yeni rant vergisi nedir?

Yeni rant vergisi nedir?

2015 - 2017 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program kapsamında gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını amaçlayan rant vergisi resmiyet kazandı. Peki, yeni rant vergisi nedir?



Yeni rant vergisi nedir?

2015-2017 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program kapsamında gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını amaçlayan rant vergisi resmiyet kazandı. 


Gayrimenkullerde değer artışına yol açacak bazı kamu yatırımlarına, bu yatırımdan yararlananların katkıda bulunmasını sağlayacak bir sistem geliştiriliyor.


Orta Vadeli Program'da yer alan rant vergisinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca İmar Kanunu’nda yapılacak bir değişiklikle yürürlüğe gimesi için çalışmalar yapılıyor.


Değer artış payı adı verilecek olan rant vergisi hakkında Çevre Bakanlığı’nın yaptığı çalışmaya göre, gayrimenkul değerinin artması halinde, artışa konu değerin yüzde 45’i kamuya ‘değer artış payı’ olarak ödenecek.


Hesaplanan tutarın yüzde 30’u Çevre Bakanlığı’na, yüzde 70’i plan değişikliğini onaylayan ilgili idareye aktarılacak. 


Değer artışına yol açan plan değişikliğinin Çevre Bakanlığı’nca onaylanması halinde değer artış payının tamamı bu bakanlığa ödenecek.


OVP'de konu ile ilgili açıklamalar şu şekilde yapıldı: "Gayrimenkul değer artışlarının yeterince vergilendirilmemesi, imar düzenlemeleri ve kamu hizmetleri yoluyla ciddi bir gayrimenkul rantı oluşması ve bundan kamunun yeterince pay alamaması kaynaklarımızın önemli ölçüde üretken olmayan alanlara kaymasına neden olmaktadır. 


Bu durum, büyüme potansiyelinin artmasına bir kısıt oluşturmaktadır."



Gayrimenkul değer artışlarından kamu pay mı alacak?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön