15 / 05 / 2024

rant nasıl vergilendirilecek

rant nasıl vergilendirilecek

Gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını amaçlayan kentsel rant vergisinin yürürlüğe girmesi için çalışmalar devam ediyor. Peki, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan açıklamalara göre rant nasıl vergilendirilecek?

Kripto paralar nasıl vergilendirilecek?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün gerçekleştirdiği açıklamada kripto para düzenlemesiyle ilgili yasanın hazır olduğunu ve yakında meclise sunulacağını dile getirdi. Peki kripto paralarda vergilendirme nasıl yapılacak?

Kripto paralar nasıl vergilendirilecek?

Dünyada çeşitli ülkelerde geleneksel varlıklar gibi alınıp satılan, ticari ürünlerin alım satımında ödeme aracı şeklinde geçen kripto paralar son zamanlarda ülkemizde aşırı talep gördü. Peki son günlerde dolandırıcılık olaylarıyla gündeme oturan kripto para piyasalarında düzenleme nasıl olacak?

Rant vergisi nasıl alınacak?

Milliyet Gazetesi'nin köşe yazarlarından Güngör Uras bugünkü yazısında rant vergisinin nasıl alınacağını ele aldı. İşte o köşe yazısı...

Değer artışı nasıl hesaplanır?

Gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde değer artış kazancı vergisi doğuyor. Değer artış kazancında vergilendirilecek kazanca "safi değer artışı" deniliyor. Peki, değer artışı nasıl hesaplanır?

Şerefiyenin vergilendirilmesi nasıl olacak?

Kentte yaşamaktan kaynaklanan veya şehir ekonomisinin oluşturduğu rantların tamamını kapsayan bir vergi türü olarak karşımıza çıkan rant vergisi, şerefiye vergisi olarak da nitelendiriliyor. Peki, şerefiyenin vergilendirilmesi nasıl olacak?

İmar rantı nasıl uygulanır?

Arsanız için imar değişikliği isterseniz, önceki değerle yeni değer arasındaki farkın tamamını imar rant vergisi olarak ödemeniz gerekiyor. Peki, imar rantı nasıl uygulanır?

Safi değer artışı nasıl hesaplanır?

Değer artış kazancında vergilendirilecek kazanca “safi değer artışı” deniliyor. Peki, safi değer artışı nasıl hesaplanır? Gayrimenkullerin elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler nelerdir?

Rant vergisi nasıl uygulanacak?

Gayrimenkullerde değer artışına yol açacak bazı kamu yatırımlarına, bu yatırımdan yararlananların katkıda bulunmasını sağlayacak sistem olan rant vergisi geliştirilmeye devam ediyor. Peki, rant vergisi nasıl uygulanacak?

Rant vergisi nasıl hesaplanacak?

Bakanlık değeri artan gayrimenkuller için yeni rant vergisi geliştiriyor. Rant vergisi, gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını amaçlıyor. Peki, gayrimenkuller için ödenmesi gereken rant vergisi nasıl hesaplanacak?

Değer artışında safi kazanç nasıl tespit edilir?

İktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılan taşınmazdan elde edilen kazanç değer artış kazancı vergisine tabi tutuluyor. Vergilendirilecek kazanca "safi değer artışı" deniliyor. Peki, değer artışında safi kazanç nasıl tespit edilir?

İmar rantı nasıl vergilendirilir?

Rant vergisi, gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını amaçlayan vergi türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki, imar rantı nasıl vergilendirilir? İşte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan açıklamalar...

İmar rantı nedir?

Rant; bir mal ya da paranın, belirli bir süre içinde emek verilmeden sağladığı gelir olarak tanımlanıyor. Peki, son günlerde gündemden düşmeyen imar rantı nedir? İmar rantı nasıl vergilendirilecek?

Yeni rant vergisi nasıl olacak?

Kentsel rant vergisi, gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını amaçlıyor. Mevzuat düzenlemeleri devam eden yeni rant vergisi nasıl olacak? İşte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan açıklamalar...

rant nasıl vergilendirilecek Haberi

rant nasıl vergilendirilecek

Rant nasıl vergilendirilecek?

Gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını amaçlayan kentsel rant vergisinin yürürlüğe girmesi için çalışmalar devam ediyor.


2015-2017 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program kapsamında da yer verilen kentsel rant vergisi ile gayrimenkul değerinin artması halinde, artışa konu değerin belli bir oranı kamuya ödenecek.


Kentsel rant vergisi olarak hesaplanan tutarın yüzde 30’u Çevre Bakanlığı’na, yüzde 70’i plan değişikliğini onaylayan ilgili idareye aktarılacak.  


Değer artışına yol açan plan değişikliğinin Çevre Bakanlığı’nca onaylanması halinde değer artış payının tamamı bu bakanlığa ödenecek.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan açıklamalara göre rant nasıl vergilendirilecek? 


"Hazırlıkları son aşamaya gelen düzenlemeye göre kamu hizmet alanları bu yeni vergilendirmeden muaf olacak.  İmar değişikliği talebiyle imar değiştiğinde, imar hakkında ve değerinde artış olan parsellerin artan değerinin veya hakkının yüzde 40’ı,...