05 / 05 / 2024

Reuters anketi yayımlandı: 15 ekonomistten faiz tahmini

Reuters anketi yayımlandı: 15 ekonomistten faiz tahmini

Reuters anketine katılan 15 ekonomist, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) 22 Haziran perşembe günü yüzde 8,5 seviyesinde olan politika faizini son 4 yılın zirvesine çıkaracağını düşünüyor. Faiz tahminleri yüzde 12,5 ile yüzde 30 aralığında değişiyor. İşte detaylar...



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)'nın yeni Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı, büyük bir beklentiyle karşılandı. Ekonomistlerin tamamı, toplantıda faiz artırımına gidileceği konusunda hemfikir görünüyor. Tahminler yüzde 12,5 ile yüzde 30 arasında değişirken, medyan tahmin ise yüzde 20 olarak belirlendi.

Mart 2021 sonrası ilk faiz artırımı

Mart 2021'den sonra beklenen ilk faiz artırımı, TCMB'nin politika faizini yüzde 20'ye yükseltmesi durumunda gerçekleşmiş olacak. Merkez Bankası, en son Naci Ağbal döneminde Mart 2021'de faiz oranını yüzde 17'den yüzde 19'a çıkarmış, ancak bu kararın ardından Ağbal görevden alınmıştı.

Haberlerde, Merkez Bankası'nın sözel yönlendirme yapmamasının, faiz tahminlerinin geniş bir aralıkta olmasına neden olduğuna dikkat çekiliyor. Yıl sonu faiz beklentileri ise yüzde 18 ile yüzde 35 aralığında gerçekleşti. Medyan tahmin ise yüzde 30 olarak belirlendi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön