22 / 12 / 2024

Reysaş'ın 2023 hedefi 1 milyar dolar ciro!

Reysaş'ın 2023 hedefi 1 milyar dolar ciro!

Geçtiğimiz seneyi yüzde 20 büyümeyle kapatan Reysaş Yatırım Holding, 2023 hedeflerini 1 milyar dolar ciro olarak açıkladı..



2017'yi yüzde 20 büyümeyle kapatan Reysaş Yatırım Holding, faaliyet gösterdiği her sektörde ciddi büyüme hedefliyor. "Holding olarak 2023 hedefimiz, 1 milyar dolar ciro. Lojistikte ise ciromuzu iki katına çıkaracağız" diyen Reysaş Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven, iddialı oldukları güneş enerjisi alanında 2023'te 20 milyon dolar gelir hedeflediklerini kaydediyor. Döven, Türkiye'de depo çatısında güneş panelleriyle elektrik üretimi yapan ilk ve en büyük güneşi enerjisi santrali (GES) tesisini hizmete alan şirket oldukları bilgisini de veriyor.

Ekonomist Dergisi'nde yer alan habere göre, depolama, lojistik, GYO,GES, demiryolu taşımacılığı, taşıt muayene istasyonları, oto taşıma, ekipman kiralama, tarım, hayvancılık ve turizm gibi birçok sektörde faaliyet gösteren Reysaş Yatırım Holding, 2023'te her sektörde önemli hedefler belirledi. "Sektörümüzün büyüme potansiyeliyle 2023 hedeflerine ulaşmada lokomotif rol oynayacağı kaçınılmaz" diyen Reysaş Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven, bu nedenle özellikle tren, depo ve lojistiğe limitsiz para yatırdıklarını ve yatırımlarına artarak devam edeceklerini söylüyor.

Durmuş Döven'den hem Reysaş Yatırım Holding'in kuruluş öyküsünü dinledik hem de sektörel bazdaki hedeflerini öğrendik.

İş hayatına nasıl başladınız? Reysaş Yatırım Holding'in kuruluş öyküsünden bahseder misiniz?

Ticaret hayatına 1978'de küçük bir sermayeyle başladım.16-17 yaşlarında lise ikinci sınıf öğrencisiyken ÇıkrıkçılarYokuşu'nda ilk ofisimi açtım. Hem çalışıp hem de okula devam ettim, ilk olarak mefruşat ve dekorasyon üzerine kurduğum şirketle ağırlıklı olarak banka işlerini yaptım. Ardından bir müşavirlik şirketi kurdum. Büyük yabancı şirketlere danışmanlık yaparken inşaata da adım attım. Otomotiv bayiliği yaparken 1990'da kendi araçlarımızı İstanbul'dan Ankara'ya taşımak için başladığım lojistik işiyle Reysaş Lojistik'in temellerini attım.

Reysaş'ın bugün geldiği noktayı değerlendirir misiniz?

Araç taşımacılığıyla adım attığım lojistik sektöründe büyüyüp yurtiçi ve yurtdışı taşımacılık, uluslararası ve yurtiçi demiryolu taşımacılığı, otel ve taşıt muayene istasyonu işletmeciliği, depolama hizmetleri ile ek servisleri vermeye başladık. Reysaş, bugün yaklaşık 600 adet öz mal tır ve ihtiyaç olduğunda kiralık tırla operasyon yürüten, kendisine ait ikisi aktif yedi demiryolu istasyonu, bin vagon, bin tren konteyneri olan bir holding haline geldi. 38 depomuz, yaklaşık 1,2 milyon metrekare kapalı depolama alanımız, 17TUVTürk Muayene istasyonları işletmemiz, 600 adet istif makinamız, GES tesislerimiz var. Türkiye'nin en büyük endüstriyel yem bitki alanlarına, besi üretim çiftliğine ve iki adet Hilton Otel'e sahip büyük bir yatırım ve organizasyon şirketiyiz.

2017'yi nasıl geçirdiniz?

2017'yi cirosal bazda yaklaşık yüzde 20 büyümeyle kapattık. Reysaş GYO, sloganından da anlaşılacağı üzere 'Türkiye'nin Depocusu' olarak diğer GYO'lardan biraz daha yerde konumlanıyor. Kendimize depoculuk ve sanayi tipi gayrimenkul alanında niş bir sektör belirledik. 10 yıldır devam eden depo yatırımlarımız son beş yıldır artarak sürüyor. Demiryolunda üstyapı ekipmanları, vagon, istasyon, yeşil lojistik kapsamında karbon salınımını azaltan depo, güneş enerjisinden elektrik üretimi ve doğalgazın ağır ticari vasıtalarda kullanımıyla ilgili yatırımlarımız var. Türkiye'de depo çatısında güneş panelleriyle elektrik üretimi yapan ilk ve en büyük GES tesisini hizmete alan şirketiz.

Bu GES tesisinden bahseder misiniz?

İzmir Torbalı'daki 14 bin 500 metrekarelik depomuzun çatısı üzerinde, toplam kurulu gücü 850 kVVp ve yıllık üretim kapasitesi 1,5 milyon kWh olan Türkiye'nin çatı üzerinde kurulu en büyük ve ilk GES tesisinin ilk etabını 2013'te, ikinci etabını 2014'te devreye aldık. Bu tesis, güneş panelleri elektrik üretimi yaparak yılda 830 ton karbon salınımı azaltıyor.

Diğer GES'leriniz nerede ve kurulu güçleri ne kadar?

2016'da  Adana  Yüreğir'deki 12 bin 918 metrekarelik depomuzun çatısında bin 48 kWp kurulu güçteki GES tesisimizi işletmeye aldık. Bu tesisin yıllık üretim kapasitesi 1,8 milyon kWh olup yılda 990 ton karbon salimimi azaltıyor. 2017 başında Adana Sarıçam'daki 9 bin 800 metrekarelik depomuzun çatısında 905 kWp kurulu güçteki GES tesisimizi açtık. Bu tesisin yıllık üretim kapasitesi 1,5 milyon kWh ve yılda 852 ton karbon salimimi azaltabiliyor. 2017 sonunda Antalya Serik'teki 42 bin 483 metrekarelik depomuzun çatısında 430 kWp kurulu güçte, şebekeden bağımsız sadece deponun elektrik tüketimini karşılayacak şekilde off-grid olarak çalışan GES tesisimizi devreye aldık. 2018'de bu tesisimizin kurulu gücünü üç MVVp'e çıkarıp şebekeye bağlı sisteme çevirmeyi planlıyoruz. Antalya'daki tesisimizin yıllık üretim kapasitesinin de 5,4 milyon kWh olması bekliyoruz.

2018 ve sonrası için GES'teki hedefleriniz neler?

2018 ve takip eden yıllarda Adana'da ve İstanbul'daki yeni inşaatı tamamlanacak olan depolarımızın çatılarında toplam iki MVVp'lik daha GES tesisi kurmayı planlıyoruz.  Ankara  ve İstanbul'daki diğer depolarımızın da çatılarında yakın zamanda kuracağımız diğer GES tesisleriyle toplam GES kurulu gücümüzü yakın zamanda 15 MVVp'e çıkacak. GES tesislerinden yıllık 24 milyon 750 bin KWH elektrik üretimi, yıllık 13 bin 600 ton karbon salınımının azaltılması ve yıllık yaklaşık 3 milyon 300 bin dolar güneş enerjisi geliri elde edeceğimizi öngörüyoruz. Hedefimiz, depolarımızı çatılarında kendi enerjilerini üreten ve karbon salınımını azaltan çevreci yeşil depolara çevirmek.

Otelleriniz nerede?

Erzincan Hilton'u 2015'te faaliyete geçirdik. Eskişehir Hilton, 2016'da faaliyete geçti, inşaatına başladığımız Kastamonu'da 300 oda ve 600 yatak kapasiteli öğrenci yurdunu ise 2018'de bitirmeyi hedefliyoruz.

Lojistik ve depo tarafından da bahseder misiniz?

2016'da  İzmir  Menderes'te 35 bin metrekare kapalı alana sahip 45 depo ve Çayırova'da 45 bin metrekare kapalı alana sahip depo inşaatını tamamladık. 2017'de İstanbul/Esenyurt'da 42 bin metrekare kapalı alana sahip depo inşaatını bitirdik. Çayırova'da 60 bin metrekarelik, Orhanlı'da 100 bin metrekarelik, Adana'da 25 bin metrekarelik, Ankara/Gölbaşı'nda 8 bin metrekarelik kapalı alana sahip olacak depo inşaatlarımız sürüyor. Şu anda 1,2 milyon metrekarenin üzerinde A+ kapalı depolama kapasitesine ulaştık. Depolama alanında 2018'de kapalı alanda 1,5 milyon metrekareye ulaşmayı hedefliyoruz.

2018'de lojistikte neler yapacaksınız?

Tren, depo ve lojistiğe limitsiz para yatırıyoruz. 2018 için büyüme hedefimiz yaklaşık yüzde 15. Proje lojistiği yapan bir şirket olduğumuzdan proje büyüklüğüne göre yatırımlarımız değişebiliyor. 2018'de hedeflerimiz; demiryolu tarafında 500 tren vagon/konteyner yatırımı, lojistik için 100 adet tır ve 150 adet ticari vasıta yatırımı yapmak. İngiltere, Belçika, Hollanda, Avusturya, Macaristan ve Polonya'da da tren yatırımlarımız devam ediyor. Yatırımlarımız; sıfırdan fabrika, depolama tesisi, araç, vagon ve ekipman yatırımı şeklinde oluyor. 


"İSTİHDAM YARATMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

"Reysaş Yatırım Holding olarak sektörümüzde birçok ilke imza atan, sektördeki ihtiyaçları ve eksikleri görerek yatırım stratejilerimizi bu doğrultuda belirleyen öncü şirketlerden biriyiz. Türkiye ekonomisi geliştikçe ve ticaret hacmi arttıkça Reysaş'a daha çok iş düşecek. İçinde bulunduğumuz süreçte Türk demokrasisine ve iradesine sahip çıkan Türk milletine bu yolda yaptığı yatırımlarla istihdam yaratan şirketimiz, 2023 hedeflerine ulaşma yolunda çalışmaya devam edecek."

REYSAŞ'IN 2023 YOL HARİTASI

YÜZDE 50 BÜYÜME: 2023'te yıllık 500 milyar dolar ihracat hedefinin ulaşabilir olduğunu düşüyoruz. Sektörümüzün büyüme potansiyeliyle 2023 hedeflerine ulaşmada lokomotif rol oynayacağı kaçınılmaz. 2023'te holding olarak bugünkü^ciromuzu en az yüzde 50 büyütmeyi planlıyoruz. 2023 yılı hedefimiz 1 milyar dolar ciro. Lojistik alanında ciromuzu iki katına, yaklaşık 600 adet olan tır sayımızı da 3 bin adette çıkarmayı hedefliyoruz.

2 MİLYON METREKARE: Depolama segmentinde depo geliştirmeye odaklanmış ilk ve tek GY0 olan iştirakimiz Reysaş GY0 ile sahip olduğumuz 'Türkiye'nin Depocusu' unvanını, gelecekte de hep lider konumda tutarak devam ettirmek depoculuk alanındaki hedefimiz. 2023'te 2 milyon metrekare kapalı alana ve 100 milyon dolar ciroya ulaşmayı, özellikle depo ve stok yönetimi alanlarında teknoloji ve istihdam yatırımlarıyla etkinleşmeyi planlıyoruz.

ÜÇ KAT CİRO: 2023'te tüm GES tesislerinden 80 MVV'lik kurulu güçle yıllık 150 milyon KWH elektrik üretimiyle 20 milyon dolar güneş enerjisi geliri hedefliyoruz. Karayolu filomuza ek olarak son düzenlemelerle büyüme potansiyeli giderek artan demiryolu taşımacılığında en çok yatırım yapan ilk özel sektör şirketi olduk. Reysaş Demiryolları ile verimliliği artacak olan demiryolu taşımacılığı tarafında vagon sayımızı arttıracak ve stratejik noktalarda istasyon yatırımlarımızı yapacağız. 2023'te 2 bin adet vagon sayımızla, üç kat ciro hedefine ulaşmayı amaçlıyoruz.

1 MİLYON MUAYENE: Reysaş Taşıt Muayene İstasyonları, Türkiye genelinde 17 istasyonla taşıt muayene hizmetlerine devam ediyor. Mevcut kâr marjını koruyarak, yıllık 600 bin adetlik muayene sayımızı 1 milyon adede ulaştırmak 2023'teki hedefimiz. Oto taşımada ise mevcut 150 olan tır sayımızı 250 adede ulaştırarak 200 bin adet olan taşımamızı 500 bin adede yükseltmek istiyoruz.

150 MİLYON TL CİRO: Türkiye ekipman kiralama sektöründeki etkinliğimizi artıran Emir İstif Makinaları şirketimizin ana ürün grubunu Forklift, reach truck ve transpaletten oluşturuyor. Beko loderden, ekskavatöre, kamyondan tıra kadar müşteri her ne istiyorsa hepsini kiralayabilecek güçteyiz. Ekipman ve cihazlarla bin 200 olan sayımızı 2023'e kadar 7 bin adede ulaştırıp 150 milyon TL ciroyu yakalamayı hedefliyoruz.

ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ: Tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren Reysaş Tarım şirketimizin, mısır, soya, ay çiçeği vb. ürünlerle ekili 4 milyon metrekarelik alanlık arazilerini, 2023'te ürün çeşitliliğine de giderek 15 milyon metrekarelik alana yükselteceğiz. Besi çiftliğimizdeki 7 bin adet büyükbaş hayvan için de daha fazla ve verimli yem üretimi sağlayacağız.


 


Geri Dön