05 / 11 / 2024

İnşaat makineleri sektörünün 2023 hedefi 10 milyar dolar!

İnşaat makineleri sektörünün 2023 hedefi 10 milyar dolar!

İnşaatla birlikte büyüyen iş makineleri sektörü 2023'te 10 milyar dolar ihracat hedefliyor. Sektörün yıllık iş ve inşaat makinesi satış hedefi ise 20 bin adet. Bu rakam, Türkiye'nin dünyada ilk 6, Avrupa'da ilk 3 pazar arasına girmesini sağlayacak.




İnşaatla birlikte büyüyen iş makineleri sektörü 2023'te 10 milyar dolar ihracat hedefliyor. Sektörün yıllık iş ve inşaat makinesi satış hedefi ise 20 bin adet. Bu rakam, Türkiye'nin dünyada ilk 6, Avrupa'da ilk 3 pazar arasına girmesini sağlayacak.


Türkiye ekonomisinin son yıllardaki lokomotifi olan inşaat sektörünün en önemli tedarikçileri arasında yer alan iş makineleri sektörü 2023 vizyonu doğrultusunda, 10 milyar dolar ihracat hedefliyor. Sektörün yıllık iş ve inşaat makinesi satış hedefi ise 20 bin adet. 


Bu rakam, Türkiye'nin dünyada ilk 6, Avrupa'da ilk 3 pazar arasına girmesini sağlayacak. 2014 yılı ticaret hacmi 6.2 milyar dolar olan iş makineleri sektörünün ı, ticaret hacminin 2023 yılında 30 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 


Sektörün itici gücü ise inşaatı devam eden üçüncü havalimanı, üçüncü köprü ve otoyolları ile kentsel dönüşüm projeleri olacak. Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği'nin (İMDER) verilerine göre inşaat sektörünün yüzde 30'unu iş ve inşaat makineleri oluşturuyor. 2016 yılından sonra hızlanması beklenen kentsel dönüşümün toplam maliyetinin 300-400 milyar dolar arasında olacağı ve 15 yıl sürecek çalışmaların iş makineleri sektörüne 70 milyar dolarlık bir iş hacmi oluşturacağı hesaplanıyor. 


130 ÜLKEYE İHRACAT 


130 ülkeye ihracat yapan sektörün 2014 yılında makine satış adedi 11 bin 500, ihracat rakamı ise 1 milyar 421 milyon dolar oldu. Sektörün 2015 yılı hedefi ihracatı yüzde 7 ila 10 oranında artırmak. Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Başkanı Halil Tamer Öztoygar, 2014'ün sektör açısından inişli çıkışlı bir yıl olduğunu söyledi. Dövizdeki dalgalanma ve büyüme hedefi unsurlarının sektörü etkilediğine vurgu yapan öztoygar, "2014 yılında komşu ülkelerde yaşanan problemler ve ülkemizdeki bazı ekonomik sıkıntılara rağmen 11 bin 500 makine satış adedine ulaşıldı. 2013 yılında bu rakam 13 bin 200 idi. İş ve inşaat makinelerinin son üç yıldır tüm makine sektörünün yüzde 10'unu oluşturduğu dikkate alınırsa, 2014 yılı ihracatımız 2013 yılı ile aynı kalarak 1 milyar 421 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatımızda sadece yüzde 1 daralma oluştu. 2015 yılında ise ihracatta yüzde 7-10 arasında bir artış bekliyoruz" dedi. 


'4 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM GEREK' 


2014 yılında 130 ülkeye ihracat yaptıklarını söyleyen Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Başkanı Halil Tamer Öztoygar, 10 yıl içinde bu rakamı 200'e yükseltmeyi hedeflediklerini kaydetti. Öztoygar, bu ihracat rakamlarının hayata geçirilmesi için sektöre 4 milyar dolarlık yatırım yapılması gerektiğini vurguladı. 


'KKDF'nin kaldırılması sanayiye destek olacak' 


Bazı ürünlerin vadeli ithalatında Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) kesinti oranının kaldırılmasının iş ve inşaat makineleri sektöründe yeni yatırımların önünü açması bekleniyor. 

Sanayicinin girdi maliyetini azaltan karar, 10 Nisan'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İMDER Başkanı Halil Tamer öztoygar, KKDF'nin yüzde 6'dan sıfıra indirilmesi ile yeni yatırımlara yönelecek finansman yapısının önünün açıldığını söyledi. 


Öztoygar "Sanayicilerimiz yatırım ve ara malların da peşin fiyatına herhangi bir başka finansmana gerek duymadan uzun vadelerde mal alımı gerçekleştirebilecek. Ek finansman ya da kredi alma ihtiyacı ortadan kalkmış oldu. Alman kararla Türk sanayisine destek sağlanmış oldu. İş ve inşaat makineleri sektörünün büyüklüğünün 6,5 milyar dolar civarında olduğu göz önünde olduğunda KKDF'nin sıfıra inmesiyle bizim sektörümüze ne kadar büyük bir katkı sağlandığı önümüzdeki süreçte daha net rakamlarla ortaya çıkacak" dedi. 


Atlas Copco'dan mobil kuyu açma makinesi 


Atlas Copco; madenlerde başyukarı, havalandırma, servis kuyusu ve patlatma için gerekli serbest yüzey oluşturmak için açılan slot deliklerini delme amaçlı yeni bir mobil delici piyasaya sürdü. Easer adı verilen delici, 1200 mm'lik bir delik yarıçapıyla klasik kuyu delme işleminin yanı sıra 750 mm'lik delik çapıyla hem baş aşağı delme hem de mevcut delinmiş deliklerin tarama ve genişletme işlemlerini gerçekleştirebiliyor. 


Yeni yükleyici ile madenciliği hedef aldı 


Çukurova yeni yükleyicisi 990 modelini piyasaya sürdü. Çukurova Pazarlama ve İhracat Satış Müdürü Gül Nalçacı, madencilik ve istifleme sektörünü hedef aldıkları makinenin Tier III ve Tier IV emisyon standartlarına uyumlu John Deere motora sahip olduğunu söyledi. Nalçacı, 990 model yükleyicinin 24.5 ton çalışma ağırlığına sahip olduğunu, optimum ağırlık dağılımı sağlayacak şekilde tasarlanan makinenin operatöre rahat bir çalışma imkânı sunduğunu ifade etti. 


Habertürk


Geri Dön