Rezerv alan yasası nasıl uygulanacak? Eviniz habersiz yıkılabilir mi? Tek tek açıklandı!
İstanbul Şahintepe Mahallesi’nde yaşayanlar "Rezerv alan yasası ne getiriyor; Şahintepe halkı ne yapmalı?" konulu panelde bir araya ve "Parseliniz bir gün Hazineye devredilebilir mi? Eviniz habersiz yıkılabilir mi?" sorularının yanıtları konuşuldu. Peki rezerv alan yasası neleri getirecek?
İstanbul Başakşehir’e bağlı Şahintepe Mahallesi’nde "Rezerv alan yasası ne getiriyor; Şahintepe halkı ne yapmalı?" başlığıyla panel gerçekleştirildi. Panele, Kent Plancı Ceyhan Çılğın ve Mekanda Adalet Atölyesi gönüllüleri katıldı. Söz konusu panelde, 6306 sayılı rezerv alan yasasının önceki haline ve son haline ilişkin değerlendirmelere yer verildi.
Şahintepe Halk Dayanışması adına söz alan Yasin Serindere, Şubat'ın ilk haftası Başakşehir Belediyesi önünde düzenleyecekleri basın açıklaması için çağrı yaptı.
Evrensel Gazetesi'nde yer alan habere göre; Kent Plancı Ceyhan Çılğın da yasanın uygulandığı yerlerin, idare tarafından “afet riskli alan” değil, “rant alanı” olduğu için seçildiğini ileri sürdü.
Yasanın uygulanma alanlarının 3 başlıkta ele alındığına ve bunların bunların sırasıyla, “riskli yapı”, “riskli alan” ve “rezerv alan” olduğuna vurgu yapan Çılğın, Şahintepe’nin 2012'de çıkan bu yasadan hemen sonra “rezerv alan” ilan edildiğini anımsattı.
Çılğın, “rezerv alan” ilan etmek için belirlenen kriterlerin hiçbir teknik veriye dayanmadığının, bir zemin etüdü ya da test yapılmadığının altını çizdi.
2019’da yasaya 6A maddesi eklendiğine vurgu yapan Ceyhan Çılğın, "Bu maddede ‘Yıkılacak Derece Riskli Yapı’ tespiti ilave edildi. Şimdi mesela sizin konutunuza gelip 3 gün içinde yıkılıcak, 1 ay içerisinde yıkım yapılacak denilebiliyor. Bu maddeyi de 6306 kategorilerinden biri şeklinde incelemek gerekli. Bu madde geçtiğimiz günlerde Antakya’da, deprem bölgesinde bir vatandaşa uygulandı. Deprem bölgesindeki vatandaşa 1 gün içerisinde 'Evinizi tahliye edin' dendi" ifadelerini kullandı.
Çılğın, "Diyelim ki yaşadığınız konut hakkında Yıkılacak Derecede Riskli Yapı tespiti yapıldı ve itirazda bulunmadınız. Bir gün size Başakşehir İlçe Tapu Müdürlüğünden şöyle bir mesaj gelebilir: Parselinizin hazineye devri gerçekleştirilmiştir. Diyor ki ben senin yapını yıkıp yerine yapı yapacağım ve inşaat ruhsatı da hazine ismine yapılacak" bilgisini verdi.
Konut tamamlandıktan sonra da "İnşaat masrafını ödeyebiliyor musun? Ödemiyorsan güle güle kardeşim" dendiğini dile getirdi.
Mekanda Adalet Atölyesinden Bahar Bayhan ise "Şahintepe Halk Dayanışmasının mücadelesi bize gösteriyor ki ‘kentsel dönüşüm’ dediğimiz şey bize faydalı bir şey olması gerekirken, biz evimiz elimizden alınmasın ona bakıyoruz" dedi ve kendilerine bir planlama sürecinin dayatıldığını, ‘ya sev ya terk et’ denildiğini söyledi.
Şahintepe Halk Dayanışmasından Yasin Serindere de konuya ilişkin açıklamasında Başakşehir Belediyesinin rant için kendine ait gayrimenkulleri dönüşüm adalarında biriktirdiğini dile getirerek, dönüşümün bu sebeple arsa yoğunluklu adalardan başladığının altını çizdi.
Danıştay’ın imar uygulamasının iptali yönünde kararları olduğuna dikkat çeken Yasin Serindere, açıklamasını "İptal kararı bütün mahalleyi etkiliyor. Bu karar bir parselde alınmış olabilir ancak bu bir zincir. İptale sebep olan hukuki gerekçeler hepimiz için geçerli. Belediye bu hukuksuzlukta ısrar ediyor. Bizler ise bu hukuksuz uygulamaya dur diyoruz" diyerek tamamladı.
Gayrimenkul sektöründe balon söndü! Konut fiyatları gerçek değerine iniyor!
25 bin emekliye Ramazan Bayramı müjdesi! Hesaplara 1.500 TL yatırılacak!