29 / 07 / 2024

Rezidanslarda can ve mal güvenliği tartışılıyor!

Rezidanslarda can ve mal güvenliği tartışılıyor!

Bellevue Rezidans'ta çıkan yangın rezidansların gücenliğini yeniden gündeme getirdi


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Beşiktaş Levent'teki Bellevue adlı rezidansta önceki gün çıkan yangın, gözleri yeniden çok katlı binaların güvenliğine çevirdi. Önceki gün Bellevue adlı 23 katlı gökdelenin 20. katındaki dairenin çatısında izalasyon çalışması yapıldığı sırada yangın çıkmıştı. İtfaiye merdiveni 20. kata kadar yetişemeyince, ekipler binaya girerek yangına içerden müdahale etmişti.

Yangında can kaybı olmaması yüreklere su serperken, bu tür afetler karşısında yüksek katlı binaların taşıdığı riskler gündeme geldi. İstanbul'da son zamanlarda rezidansların mantar gibi çoğalıyor olması, meydana gelebilecek olası bir afette, büyük tehlikeler yaşanabileceği ihtimalini akıllara getiriyor.

İMKANLAR SINIRLI
Kentin hemen her tarafına rezidanslar yapılırken yangın, doğal afet gibi olaylara karşı bu yüksek binalarda gerekli güvenlik önlemlerinin alınıp alınmadığı, son olayla tartışmaya açıldı.

Yetkililer, canla başla çalışan itfaiyenin imkanlarının sınırlı olduğuna dikkat çekerek, "Rezidanslara bu kadar kat izni verilirken, olası yangınlar karşısında alınabilecek önlemlerin de düşünülmesi gerekiyor. Ayrıca itfaiye ekiplerimiz de bu tür yangınlara karşı son sistem teçhizatla donatılmalı" dediler.

Bu arada alevlerin yükseldiği rezidansta, yangın alarmının geç çalıştığı iddiası da, yüksek katlardaki tehlikenin diğer bir boyutunu ortaya koyuyor. Bu durum da çok katlı binalarda denetim mekanizmasının yeterli işlemediğini ortaya koyuyor.

TATBİKAT YAPILMALI
Yangının çıktığı  23 katlı rezidansta oturanların alarm sesini duymadığı, çevre binalardaki tanıdıklarının telefonla aramasıyla ya da televizyonların alt yazılarından duyarak yangından haberdar oldukları belirtiliyor. Binada ancak yoğun duman birikimi olunca yangın söndürme sisteminin devreye girdiğini belirten yetkililer, "Bu olay, rezidanslarda bir yangın çıkması karşısında ortaya çıkan eksikleri görmeyi sağlamalı. Binaları inşa edenler, her türlü güvenlik tedbirini almalı. Zaman zaman bu binalarda yangın tatbikatları yapılmalı. Yangın sistemlerinin çalışıp çalışmadığı sürekli denetlenmek" dediler.
Habertürk


Geri Dön