Sektörel

Rıfat Yüzbaşıgil: İnşaat sektöründe büyüme yavaşladı!

Ortadoğu'da yaşanan iç savaş ve çatışmalar inşaat sektörüne de darbe vurdu,. İMO Konya Şube Başkanı Rıfat Yüzbaşıgil, "inşaat sektörü, 2014 yılında 2013 yılında olduğu gibi bir büyüme gösteremedi.

Ortadoğu'da yaşanan iç savaş ve çatışmalar inşaat sektörüne de darbe vurdu,. İMO Konya Şube Başkanı Rifat Yüzbaşıgil, "inşaat sektörü, 2014 yılında 2013 yılında olduğu gibi bir büyüme gösteremedi. Demir-çelik ve çimento üretimleri düştü" dedi Ortadoğu'da Türkiye'nin çok sayıda ürün ihraç ettiği ülkeler bulunuyor. Ortadoğu'da yaşanan olaylar ve oraya giden yolların kapanması üretim ve ihracat rakamlarında bir düşüşe neden oldu. Üretim azalırken, iç piyasa satışları yükseldi. Savaşlardan etkilenen sektörlerden birisi de inşaat sektörü. 


Türkiye'nin ana pazarlarından birisini oluşturan İrak'ta yaşanan olaylar inşaat sektörüne darbe vurdu. Üretim rakamları 2013'e göre düşüş gösterse de, büyüme az da olsa devam etti. 

Konya'da da aynı durum söz konusu. Konya'da konut satışları 2013'e göre bir düşüş gösterse de, az bir oranla artmaya devam etti. İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Rifat Yüzbaşıgil, demir-çelik ve çimento üretiminde 2014 yılında, 2013'e göre hızlı bir büyüme göstermediğini ifade elti. Yüzbaşıgil, "İnşaat sektörü ekonomik olarak 3 ana unsurdan oluşmaktadır. Demir-çelik üretimi, çimento üretimi ve konut satışları. Üretimin düştüğü bizlere doğrudan, ihracatın da düştüğünü gösteriyor" ifadelerini kullandı. 


ÇİMENTO ÜRETİMİ DÜŞTÜ 

2014 yılında Türkiye'nin ay bazında çimento üretimi hakkında bilgi veren Yüzbaşıgil, "2014 yılı inşaat değerlendirmesi için, TÜİK'in vermiş olduğu konut satış rakamları, Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği 'nin üretim rakamları ve demir-çelik üreticilerinden almış olduğumuz rakamlara bakmak gerekiyor. Çimento Müstahsilleri Birliği'nin verilerine göre, 2013-2014 kıyaslamasında Türkiye genelinde Ocak ayında üretimde yüzde 23,26'lık bir artış yaşanmıştır. İç satışta da yüzde 41,33'lük bir artış var. Yine Şubat ayında üretimde yüzde 18'lik bir artış var. İç satışta da yüzde 35'lik bir artış var. Mart ayında yüzde 12'lik, iç satışta da yüzde 27 artıyor. Nisan'da üretim yüzde 6'ya düşerek, 2 katlık bir düşüş yaşanıyor. İç satışta da 19,80'e düşüyor. Mayıs ayında ise yüzde 4,31 'e kadar düşüyor üretim. İç satış ise yüzde 14,45'e kadar geriliyor. Haziran ayında bu rakam iyice düşüyor. Üretim 2,60'a düşüyor. İç satış ise 10,73'e düşüyor. Temmuz ayında üretim 2,98'e çıkıyor. İç satış ise yüzde 19,72 oluyor. Ağustos ayında ise üretimde büyük bir düşüş yaşanıyor ve 0,37'ye düşüyor. Eylül ayında ise üretim geçen yıla oranla yüzde eksi 0,60'lık bir düşüş gösteriyor" diye konuştu. 


ORTADOĞU OLAYLARI SEKTÖRÜ KÖTÜ ETKİLEDİ

İhracat rakamlarının düşmesinin Ortadoğu'da yaşanan olaylara bağlayan Yüzbaşıgil, "Baktığımız zaman Türkiye genelinde Eylül sonu itibariyle çimento üretiminde yüzde 8,96'lık bir artış var. Yani geçen yılın aynı dönemine baktığımızda da bir büyüme gösteriyor. 

Tabi iç satışta da yüzde 20,07'lik bir artış var. Burada üretimin yüzde 8,96 artması güzel ancak Haziran ve Temmuz'dan sonra eksiye doğru geçmesinin sebeplerinden biri dış pazarın azalması ve iyice daralmasıdır. 

Çimento ihracatı yaşanan olaylardan dolayı neredeyse bitme seviyesine kadar gelmiştir. Ortadoğu ülkeleri çimento ihracatı için ana ülkeleri oluşturuyor. 

Orada yaşanan krizler, savaşlar dolayısıyla çimento üretiminin gerilemesine neden oldu. Ancak iç satışta yüzde 20,07'lik artması sevindirici" şeklinde konuştu Özellikle Irak bizim ana pazarlarımızdan biridir. Irak'ta ticaretin bitmesi ve yolların kapanması ülkemizdeki ihracatı ve doğal olarak da üretim rakamlarını düşürmüştür. Savaşların ihracatı etkilemesi doğaldır." 


KONUT SATIŞLARI ARTTI 

Konya ve Türkiye genelinde konut satışları hakkında da konuşan Yüzbaşıgil, "Konut satışlarında ise Türkiye geneline baktığımız zaman Ocak 2013 ve 2014'ü karşılaştırdığımızda, çok düşük bir artış var. Şubat ayında bir gerileme başlıyor. Mart-Nisan-Mayıs vc Haziran'a kadar bir önceki yılın aynı dönemine kadar bu gerileme devam ediyor. Ancak Ağustos ayından sonra Eyliil-Ekim ve Kasım aylarında Türkiye genelinde ay bazında bir artış yaşanıyor. Biz bu rakamlara Konya için baktığımızda, 2013'e göre 2014 yılı Ocak ayında bir artış yaşanıyor. Şubat-Mart aylarında da bu artış devam ediyor. Ancak Nisan-Mâyıs-Haziran-Temmuz aylarında bir önceki yılın konut satışlarına göre bir azalma söz konusu. Tekrar toparlanma Ağustos ayında başlıyor. Yani bu tablo bizlere Konya'da konut satışlarının Ağustos ayından sonra artışa geçtiğini gösteriyor. 


Konya için 2013-2014 Kasım ayını karşılaştıracak olursak, yüzde 3,85 oranında konut satışlarında bir artış var. Tabi biz burada Türkiye'nin 2014 yılı içerisinde yaşadığı siyasi ve ekonomik nedenlerden dolayı bu artışın 2013 kadar hızlı ve güçlü olmadığını görüyoruz. Çünkü Türkiye 2014'de iki tane seçim geçirdi ve 2014 yılında Merkez Bankası'nın uyguladığı sıkı para politikaları dolayısıyla 2013 kadar bir artış yaşanmadı. Ancak yine de pozitif bir artış var" sözlerini kullandı. 2015 yılında sektöre yine Ortadoğu'daki olayların yön vereceğini söyleyen Yüzbaşıgil, sözlerini şöyle tamamladı: "2015 yılı, yaşanan seçim dönemi ve Merkez Bankası'nın uyguladığı politikalar sonucunda, daha verimli ve güçlü bir inşaat sektörünün olacağını tahmin ediyoruz. İnşallah bu çerçevede iyi bir yıl geçiririz. Bütün bunların yanında da biraz önce belirttiğim gibi Irak, Mısır, Libya, Cezayir'de yaşanan olaylar biraz daha durulur. En azından yollar açılır ve ticaret yapılabilecek bir seviyeye gelir." Demir-çelik üretimi Ocak-Ekim döneminde nihai mamülde yüzde 0,5 oranında bir artış oluyor.  İnşaatı ilgilendiren asıl mamiil inşaat demiridir. İnşaat demiri üretiminde Ocak-Ekim döneminde eksi 0,3'liik bir düşüş yaşanıyor. Bu rakamlar inşaatın iki ana kaleminde yaşanan durumdur. Yine Ortadoğu demir ihracatında ana pazarımız olması ve orada yaşanan olayların ihracatı etkilemesi bu düşüşün ana unsurudur. 


Merhaba