22 / 07 / 2024

Rings İstanbul'da ilk teslimler Mayıs 2013'te yapılacak!

Rings İstanbul'da ilk teslimler Mayıs 2013'te yapılacak!

Selçuklu Holding, ilaçtan ambalaja, alüminyumdan inşaata birçok alanda 800 milyon TL'lik yatırım yapıyor. Selçuklu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Öncel, "Sanayicilik bisiklete binmeye benzer. Pedalı sürekli çevireceksiniz" diyor...




800 milyon liralık yatırım yapan aile

ADINI Konya'yı başkent yapan Anadolu Selçuklu Devleti'nden almış Selçuklu Holding. Sahibi Öncel ailesinin de Konyalı olduğunu sanırız kolayca tahmin edebileceksiniz... Önceller öyle pek fazla kamuoyunda görünen, bilinen bir aile değil. Sessiz sedasız işlerini yapıp büyüyorlar.

Selçuklu Holding, ilaç, ambalaj, metal ve mutfak eşyaları ile inşaat sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Eczacı Mustafa Öncel'in kurduğu holdingi bugün üç oğlu ve iki bzı yönetiyor. Şimdi büyük oğlu İsmail Öncel, grubun kaptan köşkünde oturuyor...

Son olarak İstanbul Sancaktepe'deki "Rings istanbul" projesiyle 1.500 konutluk bir projeye başlayan Selçuklu Holding, aslında son 5 yıldır faaliyet gösterdiği tüm alanlarda yatırımlarını büyütüyor. Alüminyum ve matbaacılıkta kapasite artıran grup, 2006'da Biofarma İlaçları'nı satsa da şimdi ilaç sektörüne hızlı bir dönüş yapmaya hazırlanıyor. Holding bünyesindeki İlko İlaç, Konya'da 120 milyon TL'lik yeni bir yatırım yapıyor. Rings İstanbul dahil son 5 yılda toplam 800 milyon TL'lik yatırımı hayata geçirmeyi planlayan Selçuklu Holding'in yeni yol haritasını, Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Öncel'den öğrendik...

İlk olarak matbaa yatırımını öğrenelim. Matbaa sektöründe yatırımlarınız hangi alanda yoğunlaşıyor

Karton esaslı ambalajda söz sahibiyiz. Yılda 45 bin ton karton işliyoruz. 5 bin tonun üzerinde de rota gravür ve flekso baskı dediğimiz ambalaj malzemeleri üretiyoruz. Bunlar daha çok dökme çay paketleri, gofret ambalajlan gibi alanlarda kullanılıyor. Sentez Ambalajla 1993'te bu sektöre girmiştik. Gül Ofset ve Natural Kağıtçılık'ın bünyemize katılması ise son üç yılda oldu. Gül Ofset ve Doğuş Çay'ın kardeş kuruluşu Natural'ı satın aldık. Böylelikle ambalaj sektöründe iddialı bir oyuncu haline geldik. Ambalaj grubunda üç farklı yerdeki tesisimizi Gebze'deki Makineciler Organize Sanayi Bölgesi'nde toplayacağız. 45 bin metrekare kapalı alanı olacak bu fabrika için 40 milyon TL'lik yatırım yapacağız. 2012 sonuna kadar bu yatırımı realize etmeyi düşünüyoruz.

Sessiz sedasız alüminyum sektörüne de girdiniz...

Mehtap markasıyla yıllardır mutfak eşyası üretiyoruz. Biliyorsunuz, teflon mutfak eşyalarının ana gövdesi alüminyumdur. Alüminyumun üzeri teflon ve boyayla kaplanır.

Alüminyum disk şeklinde gelir ve preslenerek şekil alır. Biz kendi alüminyum levhamızı ve diskimizi üretelim istedik. Kanada'da bir tesis satın aldık ve makine parkını Türkiye'ye getirdik. 2009'un şubat ayında, iki yıllık bir montaj süresinin sonunda  İzmir  Aslanbey Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikamızı kurduk. Fabrikamızın 50 bin metrekare kapalı alanı var. Orada sıcak döküm şeklinde levha üretiyoruz. Bu levhalardan hem Mehtap'ın hem de rakiplerimizin ihtiyacını karşılıyoruz. Otomotiv yan sanayisine yedek parça üreten firmalara da veriyoruz, ihracatımız da var. İlk etapta 40 mil-yon TL'lik yatırım yapmıştık.

Mehtap şirketimiz de hızla gelişiyor. Biliyorsunuz, 1960 yılından beri mutfak eşyaları sektöründeyiz. Dupont Teflon'un Türkiye'deki ilk lisanslı kullanıcısı biziz. Mehtap markasıyla küçük ev aletleri pazarına da girdik. İstanbul Samandıra'daki yeni fabrikamızda üretimimizi sürdürüyoruz. 2010 ciromuz bir önceki yıla göre yüzde 20 arttı. Yılda 1 milyon tencere ve tava ihraç ediyoruz. Hedefimiz dünyanın ilk 10 üreticisi arasına girmek.

İlk göz ağrınız ilaç sektöründen de vazgeçemediniz galiba...

Konya'daki üçüncü OSB' de kurduğumuz tesis devreye girmek üzere. Buna bağlı olarak  Ankara  Hacettepe'deki teknokentte bir teknoloji merkezi kurduk. İki yıldır çalışıyor. ArGe ruhsatlandırmaları orada devam ediyor. İlko İlaç Sanayi'nin tesisleri 250 bin metrekare alan üzerinde kuruluyor.

Ne tür ilaçlar üreteceksiniz

Eşdeğer (jenerik) ilaç üreteceğiz. Tablet kapsül gibi solid dediğimiz ürünlerle başlayacağız. Antibiyotikten kardiyolojiye kadar bütün sahalarda olacak. Jenerik ürün ürettiğiniz için belirlediğiniz bütün alanlarda oyuncu olmanız lazım. Katma değer oluşturacak, özellikle fiyat avantajıyla rekabetçi olabileceğimiz ürünler belirleyeceğiz. İlaca 120 milyon TL'lik yatırım yapıyoruz. Yakında bir antibiyotik binası kuracağız. Daha sonra onkoloji yatırımı var. Onkoloji ilaçları da üreteceğiz.

İlaca tekrar girecektiniz de beş yıl önce Biofarma İlaç'ı neden sattınız

O dönemki uygulamalar, cazip bir teklif. O gün için satmaya karar verdik. Bu günün değişen şartlarında yeniden yatırım yapıyoruz. Politikalar da değişti. İthal ilaç yerine yerlisi de destekleniyor. Bizim de bildiğimiz ana işimiz. Babam eczacıydı. Biz ilacın içinde doğup büyüdük.

Büyük yatırımlardan söz ediyorsunuz. Bu durum risk yaratıyor mu

Sanayicilik biraz da bisiklete binmeye benzer. Pedalı sürekli çevireceksiniz. Durdurduğunuz anda düşersiniz. Büyükler bir yapıyor pir yapıyor. Biz de kendi ölçeğinde fena yatırımlar yapmıyoruz. Bu ülkede kazandığımızı yine yatırım olarak bu ülke için kullanıyoruz. Toplam sanayi yatırımlarımız 300 milyon TL civarında. Bunların bir kısmını realize ettik, bir kısmı ise sürüyor. Tabii Ring İstanbul buna dahil değil. O 500 milyon TL'lik bir yatırım.

İstanbul'un arsa zenginlerinden

Selçuklu Holding, bu yıl konut sektörüne de adım attı. Holding şirketlerinden Selin Yapı, İstanbul'un yeni ilçesi Sancaktepe'deki 230 dönümlük arazide büyük bir konut projesine başladı. İsmail Öncel, "Sancaktepe; Kurtköy, Ataşehir ve Kartal arasında kalmış enteresan bir bölge. İstanbul'un yükselen yıldızı olarak görüyoruz. Sancaktepe'nin yükselen yıldızı ise Rings İstanbul projemiz olacak. Burada 1.500 konut yapıyoruz. Projenin içinde bir de alışveriş merkezi olacak. Toplamda 500 milyon TL'lik bir yatırım. İlk teslimatlar Mayıs 2013'te başlayacak" diyor. İsmail Öncel, İstanbul Anadolu Yakası'nda yaklaşık 500 dönümlük arsa stokları olduğunu vurguluyor.
Para/Rahime Baş Uçar

http://www.ringsistanbul.com/site/default.asp

444 86 00


Geri Dön