Emlak Terimleri

Risk analizi ne zaman yenilenir?

Risk analizi, bir kişi bile olsa işçi çalıştıran tüm işyerlerinde yapılması gereken bir uygulamadır. 6331 sayılı kanun gereğince bu uygulamaya 1 kapıcısı bile olan apartmanlar da dahil oluyor. Peki risk analizi ne zaman yenilenir?

Risk analizi ne zaman yenilenir?

Risk analizi, bir kişi bile olsa işçi çalıştıran tüm işyerlerinde yapılması gereken bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. 6331 sayılı kanun gereğince bu uygulamaya 1 kapıcısı bile olan apartmanlar da dahil oluyor.


Peki apartmanda meydana gelebilecek tehlikeler nelerdir? Bunlara nasıl önlem alınır?Apartmanlarda meydana gelebilecek tehlikeler şu şekilde sıralanıyor:


- Elektrik kaçağı sonucu çarpılma,

- Asansörden düşme,

- Asansör boşluğuna düşme,

- Merpenden düşme,

- Çatıdan cisim düşmesi,

- Yakıt kazanı patlaması,

- Kanalizasyon kazası,

- Su arızaları,

- Doğal gaz kaçağı,

- Jeneratör arızası,

- Motopomp arızası,

- Hasarlı merpenler,

- Ağır yük kaldırma,

- Acil aydınlatmaların çalışmaması,

- Apartman otoparkında LPG'li araç bulunması, 

- Kalorifer peteği patlaması, gibi...


Yukarıda belirtilen tehlikelere karşı bir risk analizi değerlendirme formu oluşturularak bunlara karşı önlemlerin alınması ve uygulanması gerekiyor. 


Apartmanlarda risk değerlendirmesi yenileme süresi..

Apartman veya binanın tehlike sınıfına göre risk değerlendirmesi yenileme süresi farklılık gösteriyor. Ancak apartman ve konut siteleri az tehlikeli grupta yer alıyor. Bu nedenle risk değerlendirmesinin 6 yılda bir yenilenmesi gerekiyor.


Ancak apartmanda kazan dairesi gibi tehlike grubunu yükseltecek unsurların bulunması halinde risk değerlendirmesinin daha sık yapılması gerekiyor. Apartman "tehlikeli" grubunda yer alıyorsa 4 yılda 1; buna karşın "çok tehlikeli" grubunda yer alması durumunda ise 2 yılda 1 risk analizinin yenilenmesi gerekiyor.


Sitede risk analizi!