04 / 05 / 2024

Riskli binalarda oturanlar dikkat!

Riskli binalarda oturanlar dikkat!

Yoğun risk altında olan ve olası bir doğal afette yıkılma riski bulunan binalar kentsel dönüşümle yenilenerek, sağlam ve afetlere uygun binalar inşa ediliyor. Peki kentsel dönüşümden hangi binalar faydalanabilmektedir? İşte kentsel dönüşüm için gerekli belgeler...



İzmir’de geçtiğimiz günlerde meydana gelen acı deprem sorasında oturdukları binaların olası bir deprem için sağlam olmadığını, riskli durumda olduğunu düşünen vatandaşlar riskli konutlara uygulanan kentsel dönüşüm çalışmalarını araştırıyor.

Kentsel Dönüşüm Nedir?

Gürses Gazetesi'nde yer alan habere göre; kentsel dönüşüm, doğal afet riski olan yerlerde bulunan konutların iyi hale getirilmesi projesidir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca gerçekleştirilen projeler ile olası bir afet durumunda yıkılması halinden binalardan güçlendirilemeyecek, tadilat yapılamayacak kadar kötü durumda olan binaların yıkılıp yerine sağlam ve oturulabilecek binaların yapılmasıdır. Bütün binalar ve evler kentsel dönüşüm yapılmaya uygun olamayabilmektedir. Böyle binalar için başvururak sonuca göre kentsel dönüşüme uygun olup olmadığı öğrenilebiliyor.

Kentsel Dönüşüm Başvurusu Nasıl Yapılır?

Riskli olduğu düşünülen bir binayla ilgili Şehir ve Çevrecilik Bakanlığı'na başvuruda bulunulması gerekiyor. Başvuru yapıldıktan sonra riskin seviyesinin tespitinin gerçekleştirilmesi için bina denetlemeleri yapılacak. Risk durumunun belli olmasıyla bina kentsel dönüşümden yararlanabiliyor. 

Kentsel Dönüşüm İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

  • Oturan kişilerin ya da sahibinin Kimlik belgesi fotokopisi
  • Tapunun fotokopisi Hisse oranlarını belirten belge
  • Belediyeden statik proje belirten belge
  • Vekaletname Yerleşim yerini doğrulayan yazı belgelerinin toplanması gerekiyor.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Nedir?

Binaları kentsel dönüşümde olan ev sahiplerine kira yardımı veriliyor. 700-1500 TL arasında yapılan yardımlarda başvuru yapanların binanın kentsel dönüşeme uygun olduğunun öğrenilmesinden sonra gerekli belgelerin toplanıp binaya kentsel dönüşüm başvurusu yapılması gerekiyor. Yardım 48 aya kadar yapılabiliyor.

Eski binalarda oturanlar dikkat!

Yeni başlayanlar için 10 adımda kentsel dönüşüm!


Geri Dön