29 / 04 / 2024

Riskli binaların tespit edilmesi hakkında sorular!

Riskli binaların tespit edilmesi hakkında sorular!

Riskli binaların tespit edilmesi hakkında sorular ve yanıtları arasında "Eski ve yıpranmış durumda olan binalar için de risk tespit yapılacak mı?" sorusunun yanıtı da bulunuyor...



Riskli binaların tespit edilmesi hakkında sorular!

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında işleyen riskli bina tespit süreci çeşitli kanun, yönetmelik ve tebliğler ile yasal olarak açıklanıyor.


Ancak vatandaşların merak ettiği; Riskli binaların tespit edilmesi hakkında sıkça sorduğu sorular "Kentsel Dönüşüm"ün resmi internet sayfasında şu şekilde yanıtlanıyor:


Riskli binalar nasıl tespit edilecek?

Riskli binaların tespiti, maliklerin tapu ve kimlik fotokopisi ile yapacakları müracaat üzerine, Bakanlığımızca lisans verilen ve listesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığının resmi internet sitesi ile www.kentseldonusum.gov.tr adresinde güncel olarak yayımlanan kurum veya kuruluşlarca yapılacaktır.

 

Risk tespiti yaptırmak zorunlu mu? 

Kanunda risk tespiti yaptırılması zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak, Ülkemizde pek çok binanın; mühendislik hizmeti almadan yapıldığı, malzeme ve işçilik açısından teknik gerekliliklere uygun olmadığı, özellikle beton kalitesinin çok düşük olduğu ve deprem açısından risk taşıdığı belirlenmiştir. Bu yüzden, konutunda güven ve huzur içerisinde yaşamak isteyen, oturduğu binanın riskli olabileceğinden şüphelenen her vatandaşın risk tespiti yaptırması uygun olacaktır. 

 

Eski ve yıpranmış durumda olan binalar için de risk tespit yapılacak mı?

Kanun hükümlerinden faydalanılabilmesi için malikler tarafından Bakanlığımızca lisans verilen kurum veya kuruluşlara risk tespitinin yaptırılması şarttır. 

 

Binanın risk tespitini yaptırabilmek için maliklerin 2/3 çoğunluğu gerekli midir?

Binanın risk tespitini yaptırmak için maliklerin 2/3 çoğunluğu ile karar alınmasına gerek yoktur. Risk tespiti için maliklerden birinin müracaatı yeterlidir. 

 

Risk tespiti yaptırmak isteyen bir malike diğer maliklerin engel olması halinde ne yapılacak? 

Riskli binaların tespitini, tahliyesini ve yıktırılmasını engelleyenler hakkında Türk Ceza Kanunu'nun ilgili hükümleri uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır.



Riskli bina tespitine yapılan itirazları kim inceler?
Riskli yapı süreci!



Geri Dön