26 / 11 / 2024

Riskli yapı nedir? Riskli yapı tespiti nasıl yapılır?

Riskli yapı nedir? Riskli yapı tespiti nasıl yapılır?

Deprem kuşağında bulunan Türkiye için riskli yapı denetimi son derece önemlidir. Riskli yapının tespit edilmesi ve gereken önlemlerin alınması durumunda deprem felaketi en az zararla atlatılabilir. Peki riskli yapı nedir ve nasıl tespit edilir? Riskli yapı ile ilgili tüm detaylar...




RİSKLİ YAPI NEDİR?

6306 sayılı Afet Riski Altında Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunu kapsamında riskli yapı yer alır. Riskli yapı, riskli alanın içinde veya dışında bulunabilir. Yıkım ve ağır hasar gören bu yapıların ekonomik ömrü tamamlanmış olup kullanılamaz duruma gelmiştir. Riskli yapının kentsel dönüşüme tabi tutulması için ise şu şartlar aranır:

Yapının ekonomik ömrünü tamamlamış olması: Kanuna göre, yapının hangi şartlarda ekonomik ömrünü tamamlamış olduğu bellidir. Bunun için yapı malzemeleri, çevresel ve teknolojik unsurlar göz önünde bulundurularak değerlendirme yapılır.

Yapının yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalması veya ağır hasar görmesi: Duvar çatlakları, duvar içindeki harcın bağlayıcılık oranının azalması ve taşıyıcı unsurların hasar görmesi de riskli bir yapıya işaret eder. Eğer onarım sonucunda tehlike yaratmayacak hale gelecekse bu yapı, yeniden onarıma tabi tutulabilir.

Tüm bu nitelikteki yapılar ilmi ve teknik verilere dayanılarak tespit edilir. Aksi takdirde hukuki açıdan riskli yapı olarak tanımlanamaz. Dolayısıyla bu şekilde tespit edilip tanımlandığında gerekli onarım ve güçlendirme uygulamaları da yapılar için başlayacaktır.

Riskli yapı nedir? Riskli yapı tespiti nasıl yapılır?

RİSKLİ YAPI TESPİTİ NASIL YAPILIR?

Riskli yapının tespit yöntemi Yönetmelik 7/2 maddede belirtilmiştir. Bu yönetmelik kapsamında öncelikle tespit için gerekli adımları atmak gerekir. Riskli yapı için malik sahibi veya idare sahibi talep başvurusunda bulunur. Riskli yapı talebi mülk sahibi tarafından yapıldığı için kiracı veya diğer kişiler bu talepte bulunamaz. 

Riskli yapı tespiti için Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlara başvurmak gerekir. İdare tarafından yapılan tespitte ise malik sahipleri, masraftan hisseleri oranında sorumludur. Masrafların bir ay içinde ödenmesi gerekir. İlgili kişiler, riskli yapı tespiti raporu düzenleyerek gerekli adımların atılması sağlanır. Bu rapor doğrulandıktan ve değerlendirildikten sonra yapı için karar verilir. 

Kentsel dönüşüm nedir, kentsel dönüşüm nasıl yapılır?

Riskli raporu verilen binalar tartışmaları ateşledi! 60 günlük tahliye süresi sebebiyle malikler resmi rapor istemiyor!

Elazığ'daki depremzedeler kentsel dönüşümle yeni konutlarına kavuştu!


Geri Dön