Riskli yapı nedir?
6306 sayılı Kanun uyarınca riskli yapılar öncelikle malikleri tarafından tespit ettirilir. Anayurt Gazetesi köşe yazarı M. Yahya EFE bugünkü yazısında riskli yapılara değindi. İşte M. Yahya EFE'nin riskli yapılar yazısı...
Sevgili okurlarım, riskli yapı, muhtemel bir afette (deprem, sel, heyelan vb.) içerisinde yaşayanların can güvenliklerinin olmadığı yerlerdir.
Riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmi ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapılar "riskli yapı" olarak nitelendirilir.
6306 sayılı Kanun uyarınca riskli yapılar öncelikle malikleri tarafından tespit ettirilir.
Oturduğu binanın riskli ve güvensiz olduğunu düşünen malikler, yapıya riskli raporu alarak kentsel dönüşümü başlatabilirler.
2012 yılından beri 6306 Sayılı Kanun gereğince yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları ile ülkemizde riskli olduğu düşünülen 10 milyona yakın yapının yıkılarak, yeniden inşa edilmesi amaçlanıyor.
Kanun gereğince riskli alanlardaki binalar ve riskli olarak tespit edilen binaların yıkımı için karar çıkmakta, malikler buraya yeni yönetmeliklere uygun bina inşa edebilmektedirler.
Bu süreçte Bakanlık tarafından sunulan finansal desteklerden faydalanmak da mümkün olmaktadır.
Vatandaşlar yapılarını, Bakanlığa, belediyelere, il özel idarelerine, büyükşehirlerde büyükşehir belediyelerine, büyükşehir ilçe belediyelerine veya Bakanlıkça lisanslandırılacak, kurum ve kuruluşlara tespit ettirebilirler.
Bu aşamada herhangi bir çoğunluk aranmaz. Maliklerden birinin veya kanuni temsilcisinin müracaatı ile bu tespit yapılabilir.
Müracaat için tapu belgesinin ve kimlik belgesinin fotokopisi yeterli oluyor.
Riskli yapılar, 6/3/2007 tarihli ve 26454 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre tespit edilir.
Bodrum-Gündoğan/Billurkent Tatil Sitesindeki 200 konut için de “riskli yapı” raporu alınmış…
Alınan bu raporla, riskli olduğu tespit edilen devre mülkler, tespiti yapanlar tarafından Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne bildirilmiş.
Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de raporu inceleyip, durumu Bodrum Kaymakamlığı Tapu Müdürlüğüne bildirmiş.
Bodrum Tapu Müdürlüğü de, devre mülk sahiplerine binaların riskli yapı olduğunu ve bu rapora itirazları varsa, 15 gün içerisinde Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne itiraz edebileceklerini, aksi takdirde 60 gün içerisinde yıkılması gerektiğini bildirmiş… “Risk Tespit Raporu” ise, devre mülk sahiplerine yazı ekinde gönderilmemiş. Raporu gören yok.
Ege'de 6.3 büyüklüğünde şiddetli bir deprem oldu. Deprem, başta Muğla'nın Bodrum ilçesi olmak üzere birçok ilde oldukça şiddetli hissedildi. Korkutan bu deprem sonrası vatandaşlar büyük panik yaşarken, insanlar tatillerini iptal ederek yaşadıkları şehirlere geri döndüler. Risk Raporu verilen Gündoğan/Billurkent Tatil Sitesinde ise hiç etkili olmadı. Oradakiler tatillerine devam ettiler. Çürük raporu verilen sözde riskli konutlar yerinde duruyor.
Bu durum, Billurkent’te yapılan “Riskli Yapı Tespiti”nin yanlış olduğunu, söz konusu arazinin konumu gereği, ticari rant için böyle bir işlemin yapılmış olabileceği şüphesini akıllara getiriyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bilgilerine sunulur.
Anayurt