Emlak Terimleri

Riskli yapı yıkım kararı nasıl alınır?

Riskli yapı, muhtemel bir afette içerisinde yaşayanların can güvenliklerinin olmadığı yapılar olarak tanımlanabiliyor. Bu tarz yapılar yıkılarak yeniden inşa ediliyor. Peki, riskli yapı yıkım kararı nasıl alınır?

Riskli yapı yıkım kararı nasıl alınır?

Riskli binaların tespiti, maliklerin tapu ve kimlik fotokopisi ile yapacakları üzerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlüğü'nce lisanslandırılmış kurum veya kuruluşlar tarafından yapılabilyor. 


6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunun temel amacı, afet riski altındaki alanlar ile riskli yapıların dönüşümünü sağlayarak, ülke genelinde, sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir çevreler oluşturmak maksadıyla çıkarılmıştır. 


Afetler neticesinde bir daha can kaybı yaşanmaması ve şehirlerin sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerine dönüştürülmesi hedefleniyor. 


Riskli yapı, muhtemel bir afette (deprem, sel, heyelan vb.) içerisinde yaşayanların can güvenliklerinin olmadığı yapılar olarak tanımlanabiliyor. 6306 sayılı kanun uyarınca riskli yapılar öncelikle malikleri tarafından tespit ettirilmesi gerekiyor.


Herhangi bir bina için 6306 sayılı kanun kapsamında risk tespiti yapılabilmesi ve kanun kapsamındaki haklardan yararlanılabilmesi için, binanın ruhsatlı olması gibi bir zorunluluk bulunmamakta olup, arsa üzerindeki binanın ruhsatsız da olsa arsa sahibine ait olması yeterli oluyor. Peki, riskli yapı yıkım kararı nasıl alınır?

   

Bakanlıkça yıkım kararı!

Riskli yapının yine de yıktırılmadığı tespit durumlarda Bakanlıkça yazılı olarak İdareye bildiriliyor. Buna rağmen yıktırılmadığı tespit edilen yapılar, Bakanlıkça yıkılıyor veya yıktırılıyor. Bakanlık veya İdare tarafından yapılan yıktırmanın masrafları, ilgili tapu müdürlüğüne bildiriliyor.


Tapu müdürlüğü, yıkılan binanın paydaşlarının müteselsil sorumlu olmalarını sağlamak üzere tapu kaydındaki arsa payları üzerine masraf tutarında müşterek ipotek belirtmesinde bulunarak Bakanlığa veya İdareye ve binanın aynî ve şahsî hak sahiplerine bilgi veriliyor. 


Riskli yapıların yıkım süreci nasıl işler?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com