Emlak Terimleri

Riskli yapı yıkım süresi 2022 ne kadar?

Oturulan yapının riskli olarak belirlenmesi halinde yıkım için kendilerine belli bir süre veriliyor. Peki, riskli yapı yıkım süresi 2022 ne kadar?Vatandaşlar binaları için Bakanlıkça lisanslandırılmış kurum ve kuruluşlara riskli yapı tespitinin yapılmasını talep edebilirler

Kentsel dönüşüm sürecine giren riskli yapılar yıkılarak yerine yeni deprem yönetmeliğine uygun yapılar inşa edilebiliyor. Vatandaşlar binaları için Bakanlıkça lisanslandırılmış kurum ve kuruluşlara riskli yapı tespitinin yapılmasını talep edebilirler. Bu aşamada maliklerden birinin veya kanuni temsilcisinin müracaatı yeterli olacaktır.

Riskli yapı olarak tapu kütüğüne kaydedilen taşınmazların maliklerine, bir süre verilerek riskli yapıların yıktırılması istenilir. Peki, riskli yapı yıkım süresi 2022 ne kadar?

BİNA RİSKLİ TESPİT EDİLİRSE NE OLUR?

Yapılan riskli bina tespiti başvurusu sonrasında gerekli testler yapılır. Tespitler neticesinde Riskli olduğu anlaşılan yapılar, tespiti yapan kurum ve kuruluşlar tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne veya yetki verilmesi halinde İdareye bildirilir. 

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri veya İdareler raporları inceler, raporlarda eksik veyahut yanlış hususların bulunması halinde raporlar ilgilisine iade edilir, diğer uygun bulunan tespitlere ilişkin şerh bildirimi ilgili tapu müdürlüğüne iletilir. Yapının yıkım sürecine geçilir.

RİSKLİ YAPI YIKIM SÜRESİ 2022 NE KADARDIR?

Riskli yapı olarak tapu kütüğüne kaydedilen taşınmazların maliklerine, 60 (altmış) günden az olmamak üzere süre verilerek riskli yapıların yıktırılması istenilir.

Riskli yapıların 60 (altmış) günlük süre içinde maliklerince yıktırılıp yıktırılmadığı, İdarece mahallinde kontrol edilir ve riskli yapı, malikleri tarafından yıktırılmamış ise, yapının idarî makamlarca yıktırılacağı belirtilerek ve otuz günden az olmak üzere ek süre verilerek tebligatta bulunulur. 

Bu süre sonunda da riskli yapıların maliklerince yıktırılmaması halinde, hak sahiplerinin de görüşü alınarak riskli yapılara elektrik, su ve doğal gaz verilmemesi ve verilen hizmetlerin durdurulması ilgili kurum ve kuruluşlardan istenir. Riskli yapıların insandan ve eşyadan tahliyesi ve yıktırma işlemleri; mülkî amirler tarafından sağlanacak kolluk kuvveti desteği ile İdarece yapılır veya yaptırılır.
 

BAKANLIKÇA YIKIM KARARI NE ZAMAN ALINIR?

İdare, tahliye ve yıkım işlemleri gerçekleştirilemeyen riskli yapılara ilişkin bilgi ve belgeleri, ikişer aylık periyotlar hâlinde Müdürlüğe bildirir. Yıktırılamayan yapılar Bakanlıkça veya Müdürlükçe yıkılır veya yıktırılır. 

Malikler tarafından yıktırılmadığı için Bakanlık veya İdare tarafından yapılan veya yaptırılan tahliye ve yıkımın masraflarından malikler hisseleri oranında sorumlu tutulur. 

Yıktırma işleminin masrafı maliklerden 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilir.

 

Kentsel dönüşüm kredisi 2022 ne kadar?

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş harcı 2022!

Tapu pasife alınmıştır ne demek?