Kentsel Dönüşüm

Riskli yapılar yenilenmedikçe büyük yıkımlar olacak! Türkiye’deki bina envanterinin çıkarılması şart!

İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Başkanı H. Orkun Kılıç, Türkiye topraklarının yüzde 96'sında farklı büyüklüklerde deprem riski bulunduğunu söyleyerek, büyük yıkımların olmaması için binaların envanterlerinin çıkarılması gerektiğini belirtti. 

İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Başkanı H. Orkun Kılıç, Türkiye'de bir çok yapının deprmee dayanıksız olduğunu söyledi. Özellikle Eskişehir'de gerçekleştirilen yapı güvenliği çalışmalarının, kentsel dönüşümün aciliyetini ortaya koyduğunu belirtti.

''YAPILAN ÇALIŞMALAR DAHA ÇOK AFET SONRASI YARA SARMA DÜZEYİNDE OLUYOR''

Ekonomim'de yer alan habere göre; bugüne kadar depreme karşı hazırlık, yapı güvenliği, hasar tespiti gibi konularda çokça konuşulduğunu aktaran Orkun Kılıç, “Ancak bir doğa olayı olan depremin ülkemizde her defasında afete dönüşmesine bir türlü engel olunamıyor.

Çıkarılan yasa ve yönetmelikler, yıllara dayanan çalışmalarla oluşturulan plan ve projeler uygulama aşamasına geçemeden kağıt üzerinde kalıyor. Ne yazık ki yapılan çalışmalar daha çok afet sonrası yara sarma düzeyinde kalıyor” dedi.

10 MİLYON KONUTTAN 7 MİLYONU RİSKLİ!

Türkiye’de 10 milyon civarında olan yapı stokunun 6-7 milyon civarında olan kısmının riskli yapı statüsünde olduğuna dikkat çeken Kılıç, “Bu risk ortadan kaldırılmadığı veya azaltılmadığı sürece ülkemiz büyük yıkımlarla defalarca yüzleşeceği gibi, depremler sonrası müdahalelerde de yetersiz kalmaya mahkum olacaktır.'' dedi. 

 

DEPREME HAZIRLIK KONUSUNDA ETKİLİ OLACAK

 2011 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konan ve 2012-2023 yıllarını kapsayan "Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı"nda (UDSEP) alınan kararların uygulamaya geçirilmesi depreme hazırlık konusunda en önemli çaba olacağı aktarıldı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN YOL HARİTASI BELİRLENECEK

“Riskli Yapıların Tespit Edilmesine İlişkin Esaslar Yönetmeliğinde” belirtilen hızlı tespit yöntemi ile toplamda 16 İnşaat Mühendisinden oluşturdukları ekibin 17 Akademisyenden oluşan Bilim Kurulunun tavsiyeleri ve denetimi ile inceleme yaptığını açıklayan Kılıç, çalışmadaki binalar kendi içerisinde diğerlerine göre ne kadar daha risklidir, riskli binalar bir alanda mı toplanmıştır veya bu en çok riskli binaların toplandığı alanlar neresidir? Bu bizim Eskişehir’in güncel durumunu görmemizi sağlayacak ve bize bir yol haritası verecek. Bu yol haritasına istinaden de belediyeler tarafından Kentsel Dönüşüm Strateji Planı hazırlanıp kentsel dönüşüm çalışmalarına başlanacağını söyledi.

ESKİŞEHİR'DE ZEMİN KÖTÜ!

En tehlikeli binaların hem üst yapının hem zeminin kötü olduğu binalar olduğuna vurgu yapan Kılıç, Eskişehir için  merkezinin alüvyon yani kötü zemin olduğunun altını çizdi.

Üst yapılarda 1999 öncesi yapılar daha riskli olup aynı zamanda yüksek katlı, altında dükkân olan yapılar  olduğunu aktarn Kılıç, i en yüksek riskli yapılar olduğunu aktardı.

Yapı Denetim Kuruluşları'ndan kentsel dönüşümde yeni öneri: Devlet Konuk Evleri yapılmalı, uygun bedellerle kiralanmalı!

İBB'den kentsel dönüşüm çağrısı! İstanbul’un konut stokunu depreme dayanıklı hale getirmek zorunlu görevimiz!