Riva'da imar ve mülkiyet sorunu yok!
3. Köprü'nün güzergahının açıklanmasıyla Anadolu yakasında gözler köprü ayaklarının inşa edileceği Poyrazköy'e döndü
Anadolu Yakası'nda köprü ayakarının yer alacağ Poyrazköy sakinleri pek de köprüyle ilgili değil, onlar imar yasağının kendileri için kaldırılmasını istiyor. Köprü'nün etkileşim alanında yer alan Riva'da ise bir hareketlilik var.
İstanbul'a yapılması planlanan 3. Köprü'nün güzergahının açıklanmasıyla Anadolu yakasında gözler köprü ayaklarının inşa edileceği Poyrazköy'e döndü. Biz de Poyrazköy'ün yolunu tuttuk, etrafı ormanla çevrili yollardan geçerek bir balıkçı köyü olan Poyrazköy'e ulaştık. Poyrazköy, yaklaşık bin 200 nüfuslu. Burada yaşayanlar ne hayvancılık ne de tarımla uğraşırıyor, hemen hemen hepsi balıkçılıkla geçimini sağlıyor. Köyde yaklaşık 150 tekne ve bir liman bulunuyor. Balık mevsiminde günde ortalama 20 bin ton balık sevk ediyorlar İstanbul Balık Hali'ne.
Poyrazköy'de çivi bile çakmak yasak Biz köy kahvesinde sohbet ettiğimiz insanlara köprünün ayaklarının yanı başlarındaki Çobanimam mevkinden geçmesini nasıl değerlendikleri soruyoruz. Ama onlar pek de köprüyle ilgileniyor gibi gözükmüyorlar. Onlar yıllardır köylerinin Boğaz ön görünümü ve SİT alanında kalmasından dolayı yeni ev yapamadıklarından, evlerini tamir edemediklerinden şikayet ediyorlar. Köylülerden biri "biz evimize çivi bile çakamıyoruz. yeni ev yapamıyoruz. bu yüzden çocuklarımız evlenince yeni ev kuramıyor, Beykoz'da Üsküdar'da kirada yaşıyor. Madem burası SİT alanı, çivi çakamıyoruz, nasıl buraya köprü yapılabiliyor" diye soruyor.
Bir başkası da köprüye umut bağlıyor; "Belki köprü yapılınca, bizim buralara imar izni verilir, bizde evimizi yaparız" diyor ama ardından da şüpheye düşüp ekliyor, "İmar izni verilirse de zenginler gelir buraları villayla doldurur. Sadece köylüye barınmaları için ev yapma izni verilmeli" diye konuşuyor. Poyrazköy'lüler köprüyü değil, köylerinde ev yapmalarına izin verilecek şekilde imar düzenlemesi istiyor.
Köprü güzergahında imarlı arsa yok Köprünün Anadolu yakasına inşaa edilecek Poyrazköy'den başlayarak, ayaklarından başlayarak, köprü güzergahında imarlı arazi yok denecek kadar az. Arazinin büyük bölümü ya askeri alan içinde kalıyor ya da SİT alanı içinde yer alıyor.
Riva'da imar ve mülkiyet sorunu yok
KUŞKUSUZ Riva'nın Köprü etkileşim alanında bulunması, Riva'da emlak hareketliliğini de beraberinde getiriyor. Reha Medin Emlak Hizmetleri Riva Temsilcisi Sadrettin Ersal, Köprü güzergahının yaklaşık bir buçuk hafta önce açıklandığını hatırlatarak, hafta sonunda Riva'ya gelip giden, arsa ve projeleri gezen insanların sayısında bir artış gözlemlendiğini belirtiyor.
Ersal, ancak bu hareketliliğin henüz işleme dönüşmediğine işaret ederek, "Hem potansiyel alıcılar hem de satıcılar, bu belirsizlik döneminde beklemeyi tercih ediyorlar. Kısa ve orta vadede özellikle satış tarafının bu beklemesini sürdüreceğini ve fiyatlarda ciddi artışların yaşanacağını ifade ediyor. Bu fiyat artışında Riva'nın imar ve mülkiyet sorunu olmamasının rolünün büyük olduğuna değinen Ersal, çevredeki diğer köylerde ise mülkiyet sorunun olmadığını ancak imar izni bulunmadığından fiyat hareketliliği bulunmadığını belirtiyor.
Rivada satıcı beklemede fiyatlar artacak
16 bin dönüm proje alanına sahip olan Riva en büyük kullanım alanım alanına sahip bölge. Köprünün Anadolu Yakasın'daki çıkışlarının nerede olacağına ilişkin tartışmalarda. Spekülatif olarak. Riva'ya bir çıkış yapılacağı konuşuluyor. Bu çıkışın Beykoz Konakları yakınlarındaki tünele çıkışının yapılacağı söylentileri dolaşıyor. Bu senaryo üzerinden bir değerlendirme yapıldığında Köprü'den etkilenecek alan olarak Riva ön plana çıkıyor.
Arsa metrekare fiyatı 150 dolardan başlıyor
Riva'da şu anda mülkiyet ve imar problemi olmayan arsaların metrekare satış fiyatı 150 ila 300 dolar arasında değişiyor. Kısa vadede bu arsaların metrekare tavan fiyatlarının 200 dolar seviyesine tavan fiyatlarında 400 dolar seviyelerine çıkacağının öngörüldüğünü kaydediyor.
Riva'da tamamlanmış proje olarak 132 villalık Riva Konakları Kooperatifi bulunuyor. Bu villaların fiyatları da 400-500 bin dolarlardan başlayıp, milyon dolarlara kadar çıkıyor.
RİVA'DA KİMİN NE KADAR ARAZİSİ VAR
Galatasaray Spor Kulübü 1.178 dönüm
Alarko Holding 5.000 dönüm *
Ottoman Finans 1.000 dönüm
Yapı kredi Koray 700 dönüm
Doğuş Holding 146 dönüm
Sabancı Çalışanları Koop. 100 dönüm
*Alarko ile Celaloğlu Ailesi arasında hukuki süreç devam ediyor.
Köprüye en yakın gelişim bölgesi Riva
RESMİ olarak 3. Köprü'nün ayaklarının Garipçe ve Poyrazköy'de yer alacağı açıklanmasına rağmen, köprünün güzergahı ve bağlantı yollarının nerelerde olacağı üzerine spekülasyonlar devam ediyor.
Daha önce yapılan açıklamalarda Köprünün transit geçişlerde kullanılacağı ve aralarda çıkış ve bağlantı yolları bulunmayacağı belirtilirken, bugünlerde Anadolu Yakası'nda bir kaç çıkış noktası ve bağlantı noktasından bahsediliyor. Bunlardan birinin de Türkiye'nin önemli şirketlerinin ve Galatasaray Spor Kulübünün arsalarının bulunduğu Riva'da olacağı ifade ediliyor.
20 yıldır köprü konuşuluyormuş
Poyrazköy sakinleri köprününün yapılıp yapılmamasından çok, köydeki imar yasağının esnetilerek, ev yapabilmelerine izin verilmesini istiyor. Mevcut arsalarda da bir alım satım hareketliliği yok. Çünkü parası olup da bölgeden arsa alan olsa bile üzerine bir çivi bile çakamayacak. Belediye ve Jandarma ekipleri de kaçak inşaatlara yönelik ciddi bir denetim yürütüyor. Köyde kulaktan kulağa dolaşan ama resmi verilere dayanmayan söylencelere göre, 3. köprünün Poyrazköy'den geçeceği 20 yıldır konuşuluyormuş. Çevre de bulunan sınırlı sayıdaki arazi de Tansu Çiller, Bedrettin Dalan ve Ahmet Özal ya da yakınları tarafından satın alınmış.
Sabah Emlak/Bülent Yoldaş