28 / 04 / 2024

Rıza Bey Apartmanı'ndaki ölüm ve yaralanmalara ilişkin iddianame kabul edildi!

Rıza Bey Apartmanı'ndaki ölüm ve yaralanmalara ilişkin iddianame kabul edildi!

İzmir'de 30 Ekim tarihinde yaşanan depremde yerle bir olan binalar arasında yer alan Rıza Bey Apartmanı'nda yaşanan ölüm ve yaralanmalara ilişkin soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame kabul edildi...



İzmir'de 30 Ekim tarihinde yaşanan depremde yerle bir olan Rıza Bey Apartmanı'nda yaşanan ölüm ve yaralanmalara ilişkin soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame kabul edildi...

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre,  İzmir  5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, İzmir'de meydana gelen depremde yerle bir olan binalar arasında yer alan Rıza Bey Apartmanı'nda 36 kişinin yaşamını yitirdiği ve 17 vatandaşların da yaralandığı anımsatıldı.

Hazırlanan iddianamedeki bilirkişi raporunda, gerçekleştirilen incelemerde Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelikte (1975) bildirilen ardışık katlar arası öteleme sınırının aşılmış olduğu bildirildi.

Hazırlanan bilirkişi raporunda şu ifadeler yer aldı:

"Rıza Bey Apartmanı binasının projelendirmedeki eksiklikler, malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve işçilik hataları, yapım denetimindeki yetersizlik nedeniyle yıkılmış olduğu görüşüne varılmıştır.

Ayrıca yapının daha önce deprem nedeni ile hasar aldığı, bu hasardan sonra projesiz, izinsiz ve kontrolsüz bir tamirat işlemi geçirdiği tespit edildiğinden, bu işlemin de yapının tamamen yıkılmasında etkisi olabileceği değerlendirilmektedir."

Rıza Bey Apartmanı ndaki ölüm ve yaralanmalara ilişkin iddianame kabul edildi!

Ayrıca hazırlanan iddianamede "Şüphelilerin 1. derece deprem bölgesi olan İzmir'de mevzuata ve yapı tekniğine aykırı şekilde gerçekleştirdikleri eylemlerin sonuçlarını öngördükleri ancak buna rağmen mevzuata ve yapı tekniğine aykırı davranarak açıklanan eylemleri gerçekleştirdikleri sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır." ifadelerine yer verildi.

Yine hazırlanan iddianamede 9 sanığa, "bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan ceza verilmesi istendi.

Ceza verilmesi talep edilen 9 sanık arasında bina müteahhidi, sürveyan, mimari proje müellifi, statik-betonarme proje müellifinin dışında bina yöneticisi de yer alıyor.

 


Geri Dön