27 / 12 / 2024

Rize Ayder Yaylası'nın otopark sorunu çözülecek!

Rize Ayder Yaylası'nın otopark sorunu çözülecek!

Ayder Yaylası’nda ortaya çıkan görenleri hayrete düşürdü. Yaylanın doğal güzelliğini yansıtan alan otoparka dönüştürülerek araç işgaline açıldı. Bu çirkin görüntü Rize Valisi Erdoğan Bektaş’ı kızdırdı.




Ayder Yaylası’nda ortaya çıkan görenleri hayrete düşürdü. Yaylanın doğal güzelliğini yansıtan alan otoparka dönüştürülerek araç işgaline açıldı. Bu çirkin görüntü Rize Valisi Erdoğan Bektaş’ı kızdırdı.


 Turizm Merkezi, Belediye Mücavir Alanı, Milli Park, SİT alanı ve son olarak da Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi ilan edilen Rize’mizin dünyaca ünlü Ayder Yaylası, tüm bu koruma gerektiren kararlara karşın maalesef korunamadı. Ayder Yaylası’nda ortaya çıkan son manzara ise görenleri hayrete düşürdü. Yaylanın doğal güzelliğini yansıtan alan otoparka dönüştürülerek araç işgaline açıldı. Tüm kesimlerin tepkisini çeken bu çirkin görüntü Rize Valisi Erdoğan Bektaş’ı kızdırdı. Vali Bektaş, “Buna müsaade etmem. Gerekeni yapacağız.” dedi. 


Çamlıhemşin İlçesi’nde yer alan ünlü Ayder Yaylası, 1987 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Turizm Merkezi ilan edildi. Aynı zamanda belediye mücavir alanı olan ve doğal güzelliği ile öne çıkan yaylada bu tarihten sonra gelişigüzel yapılaşma başladı. Bunun üzerine yayla, 1994 yılında Milli Park, 1998 yılında ise SİT alanı ilan edilerek, sözde koruma altına alındı. Tüm bu koruma girişimlerine rağmen yapılaşmanın devam ettiği Ayder ve çevresinde 311 kişi, ‘kaçak yapılaşma ile SİT ve Milli Park yasalarına muhalefet’ten yargılandı. Yayla, 2006 yılında da Bakanlar Kurulu Kararı ile ‘Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi’ ilan edildi. Tüm bu koruma girişimlerine rağmen yükselen kaçak ve betonarme binalar ile daha önce yapılan binaların çevreye uyumunun yapılamaması yaylanın doğal güzelliğini de zarar verildi.  1998 yılında Doğal SİT alanı ilan edilen yayla için yasaya göre Valilik tarafından 2 yıl içerisinde Koruma Amaçlı İmar Planı oluşturulması gerekiyordu. Ancak aradan 18 yıl geçmesine rağmen yayla için imar planları hazırlanmadı. Koruma planlarının hayata geçirilmesi halinde yapılaşma tipi ve yoğunluğunun ancak projeler dahilinde yapılabileceği Ayder Yaylası, her geçen gün doğal özelliğini yitirdi. Kaçak ve beton yapıların inşa edildiği yayla ve çevresinde yüzlerce kişi, kaçak yapılaşma ile SİT ve Milli Park yasalarına muhalefetten yargılandı.


158 BİNA İÇİN YIKIM KARARI


Çamlıhemşin Belediyesi Meclisi, Ayder Yaylası’ndaki 290 yapıdan 158’i hakkında, kaçak ve ruhsata aykırı olduğu gerekçesiyle yıkım kararı aldı. Kaçak ve ruhsata aykırı yapıların yıkılması için Kamu İhale Kanunu’nun ilgili maddesi uyarınca hizmet alımı yoluyla açık ihaleye çıkıldı. Ancak yıkım ihalesine katılan firma olmayınca kaçak yapılar yıkılamadı


VALİ’DEN OTOPARK DÜZENİNE TEPKİ


Ayder Yaylası’nda ortaya çıkan son manzara ise görenleri hayrete düşürdü. Yaylanın doğal güzelliğini yansıtan alan otoparka dönüştürülerek araç işgaline açıldı. Tüm kesimlerin tepkisini çeken bu çirkin görüntü Rize Valisi Erdoğan Bektaş’ı kızdırdı. “Buna müsaade etmem. Gerekeni yapacağız.” dedi.  Vali Bektaş’ın yayla ortasına araç girişine izin verilmemesi için çalışma yapılması talimatı verdiği öğrenildi.


Ardeşen'in Sesi Gazetesi


Geri Dön