30 / 04 / 2024

Rize 'de eski okul binası el sanatları merkezine dönüştürüldü!

Rize 'de eski okul binası el sanatları merkezine dönüştürüldü!

Rize 'de, kullanılmayan eski bir ilköğretim okulu binası, hayırsever bir işadamının desteğiyle onarılarak el sanatları üretimmerkezine dönüştürüldü. 30 dolayında kadın, feretiko dikiş nakış  işleri yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor



Talip Kahraman El Sanatları Merkezi adı verilen merkezde, 30 dolayında kadın, feretiko (Rize bezi), dikiş nakış ve cam süsleme işleri yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Merkeze bağlı Gündoğdu beldesinde, yaklaşık 4 yıl önce hayırsever iş adamı Talip Kahraman tarafından onarılan eski ilköğretim okulu binasında el sanatları merkezi açıldı. Feretikodan gömlek, elbise, çanta, çeyiz eşyaları, iç çamaşırı gibi çok sayıda ürünün üretildiği merkezin feretiko atölyesi ile okul, işyeri veya vatandaşlardan alınan siparişlerin üretildiği dikiş nakış atölyelerinde 13 'er kişi çalışıyor.

Cam süsleme atölyesinde ise çeşitli kurum ve kuruluşlara 24 ayar altın ve platin kaplama hediyelik cam ürünleri hazırlanıyor. Vazo, bardak, kadeh gibi pek çok farklı cam ürününün süslemelerin yapıldığı bu atölyesinde ise öğrencilerle birlikte 7 kişi istihdam ediliyor.

EV KADINLARINA İSTİHDAM SAĞLANIYOR-
İl Milli Eğitim Müdürü Rasim çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldede kullanılmayan eski bir ilköğretim okulu binasını hayırsever işadamı Talip Kahraman 'ın desteğiyle onardıklarını ve el sanatları atölyesine dönüştürdüklerini belirtti. Merkezde Rize bezi, nakış, konfeksiyon ürünleri ve cam süsleme işleri yapıldığını dile getiren çelik, 'Rize bezi ilimizde 50 yıl öncesine kadar geçim
kaynağı niteliği taşıyordu. Hemen hemen her evde bir feretiko tezgahı bulunurdu, ancak çayın gelir kaynağı olmasının ardından Rize bezi dokuması evlerden kalktı ve yok olmaya yüz tuttu' dedi. Rize bezi dokumacılığının yeniden canlandırılması için 2003 yılından itibaren proje geliştirdiklerini anlatan çelik, bu kapsamda kullanılmayan eski okullarının atölyeye dönüştürülmesi çalışması yapıldığını, böylece halk eğitim merkezlerini çeyiz kurslarından çıkartıp üretim merkezi haline getirilmesinin
amaçlandığını kaydetti.

Talip Kahraman El Sanatları Merkezi 'nin de bu kapsamda oluşturulan bir yer olduğunu anlatan çelik, 'Ancak diğer okullardan farklı olarak burada dikiş, nakış ve cam süsleme işleri de yapılıyor. Konfeksiyon atölyesinde okul ve işyerleri için her türlü sipariş alınabiliyor. Merkezde işi olmayan ev kadınlarına gelir kazandırılması amaçlanıyor. çalışanlar bir arada oluyor, evdeki boş zamanlarını değerlendirerek gelir elde edebiliyorlar. Ayrıca sosyal bir olgu, aktivite oluyor. Güzel bir birliktelik ortaya çıkıyor' diye konuştu.

Merkezde şu anda 30 'un üzerinde kadının iş imkana kavuşturulduğunu vurgulayan çelik, '20 feretiko tezgahının bulunduğu merkezde üretilen ürünler yurt içi ve yurt dışında oldukça ilgi görüyor. Mart ayında  Ankara  'da düzenlenen 'Rize Günleri 'nde Rize bezleri ve diğer ürünlerimiz oldukça ilgi gördü. Yurt içi ve yurt dışından siparişler artmaya başladı' diye konuştu. Rasim çelik, il genelinde yürütülen kullanılmayan okulların feretiko atölyesi haline dönüştürülmesi çalışması kapsamında 50 okulun onarılıp atölyeye dönüştürülmesinin hedeflendiğini belirterek, 'Bunlardan 10 'unu tamamlayıp hizmete açtık. Diğerlerinin onarımını da kısa sürede tamamlayacağız.

Vatandaşlarımız da projeye önemli ilgi gösterdi. Projenin başladığı ilk zamanlarda iplik ve tezgah yapımında sorunlar yaşamıştık. Ama şu anda il genelinde bine yakın tezgah çalışıyor. İplik sorunu da yok' dedi.
AA


Geri Dön