01 / 08 / 2024

Rize şehir merkezi taşınacak!

Rize şehir merkezi taşınacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Rize'de kentsel dönüşüm için eylem planı hazırlığına başlandı.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Rize'de kentsel dönüşüm başlattı. Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, kentsel dönüşüm kapsamında 170 dönüm alan üzerinde riskli 2 bin 700 konut 1.500 ticari alan yıkılacak. Riskli binaların yıkılacağı dolgu alanında ise kat ve sayı yoğunluğu düşük, az sayıda yeni yapı inşa edilecek.

Raporda tehlikeye dikkat çekildi


Rize İnşaat Mühendisleri Odası binalarla ilgili belirli aralıklarla teknik incelemeler yaptı.Rize İMO tarafından hazırlanan raporda, 3 kat yapı izni verilen dolgu alanına, mühendislik ilke ve hesaplamalarından uzak zihniyetle yüksek katlı binaların inşa edildiği kaydedildi. Deniz suyu seviyesinin altında kalan bina temellerinin oluşan korozyon nedeniyle zarar gördüğünün belirtildiği raporda, tuzlu su altında kalan bina demirlerinin de özelliğini kaybettiği ve çapının düştüğü vurgulandı. Raporda, ayrıca güçlendirme çalışmasıyla ayakta kalabilecek birkaç bina dışındaki tüm binaların yıkılması gerektiğine dikkat çekildi.

Şehir merkezinin bir bölümü taşınacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı söz konusu bölge için kentsel dönüşüm için eylem planı hazırlığına başlandı. İlk etapta, 170 dönüm üzerindeki riskli 2 bin 700 konut ve 1500 ticarethanenin yıkımının yapılacağı dolgu alanındaki şehir merkezinin bir bölümü, belirlenecek yeni yaşam alanına taşınacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 3 hafta önce geldiği Rize'de, dolgu alanında incelemelerde bulundu. Bakanlıkca dolgu alanındaki bina ve iş yeri sahipleri dinlenerek, uygulanacak proje anlatılacak ve ortak çözüm modeli geliştirilecek.


Geri Dön