25 / 11 / 2024

Rize'de altyapı oluşturulana kadar imar verilmeyecek!

Rize'de altyapı oluşturulana kadar imar verilmeyecek!

Gündoğdu Belediye Başkanı Süleyman Yıldız, "Beldede ikinci bir oluşum yapılıncaya, izni vermemeyi düşünüyorum" dedi




Rize’nin merkeze bağlı Gündoğdu beldesindeki heyelanın ardından enkaz kaldırma ve temizlik çalışmaları devam ediyor.

Gündoğdu Belediye Başkanı Süleyman Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, beldede 26 Ağustos akşamı etkili olan sağanak yağış sonucu doğudan batı yününe doğru 4 kilometre, kuzeyden güneye doğru da 5 kilometrelik bir alanda sel ve heyelanların meydana geldiğini anımsattı.

Heyelanların beldenin yarısında etkili olduğunu ifade eden Yıldız, "Mahalle yollarımız önemli derecede tahrip oldu. Gündoğdu’yu Veliköy köyüne bağlayan yol ve dere ise birbirine karıştı. Vadi 4 metreden fazla taşkın malzemesi nedeniyle yükseldi. Heyelanın etkilerini ortadan kaldırmak için 150 iş makinesi ve 485’e yakın personel çalışıyor" dedi.

Heyelanın etkisini ortaya çıkartmak için ilgili kurumların çalışmalarını sürdürdüğünü bildiren Yıldız, "ilk bilgilere göre beldede 31 ev, 4 iş yeri ve 3 depoda ağır hasar; 10 ev ve 1 iş yerinde orta hasar; 42 ev, 47 iş yeri ile 57 depoda da az hasar meydana geldi" bilgisini verdi.

Yıldız, yaşanan heyelanın Rize’de Cumhuriyet tarihindeki en büyük felaket olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: "Felaketi dere yataklarına yapılan yapılar ve dere yatağı kenarındaki ağaçlar tetikledi. Dere yatağı üzerinde birçok çok katlı bina bulunuyor.

Bunlardan bir kısmı önemli ölçüde zarar gördü, bazıları su altında kaldı. Dere üzerinde çok fazla köprü yapılmış. Sorunlu olan evlerde oturulmaması uyarısında bulunuyoruz. Çünkü tehlike henüz geçmiş değil. Yeniden bir heyelan olabilir. Bu nedenle vatandaşlarımızın bu konuya duyarlı olması lazım. 300 civarında vatandaşımız öğretmenevi ve diğer yerlerde konaklıyor.

Gündoğdu’yu eski haline döndürmeye çalışıyoruz. Ama heyelan nedeniyle yıllarımız kayboldu. Altyapı tamamen çöktü. Su şebekesinde büyük hasar var. Şehrin en fazla yüzde 20’sine su verilebiliyor. Diğer yerlere tankerlerle su götürüp insanlarımızın ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Şehrin bir bölümüne de elektrik verilemiyor. Enkaz kaldırma ve temizlik çalışması ne zaman biter, bilemiyoruz."

-İMAR İZNİ VERİLMEYECEK-

Süleyman Yıldız, beldede ikinci bir oluşum yapılıncaya, gerekli tedbirler alınıncaya kadar imar izni vermemeyi düşündüğünü vurgulayarak, "Bu konuyu en kısa zamanda belediye meclisine götürmeyi düşünüyorum. Umarım meclisimiz de bu konuda duyarlı davranır ve imar izinleri bir süreliğine durdurulur. Böyle bir tedbiri almak zorundayız. Çünkü her an yeni bir heyelan söz konusu olabilir" diye konuştu.

Öte yandan 13 kişinin ölümü, 1 kişinin de kaybolmasıyla sonuçlanan heyelanın ardından beldede enkaz kaldırma ve temizlik çalışmaları sürüyor. İş makineleri ile toprak yığınları kaldırılmaya çalışılırken, vatandaşlar da ev ve iş yerlerini temizlemeye çalışıyor.

Hamidiye Mahallesi’nde ikamet eden ve heyelanda evi zarar gören Kazım Beşikçi, Serdar ve Sonay Pehlivan’ın hayatını kaybettiği evin yakınında oturduklarını belirterek, "O gece iftardan önce aşırı yağmur yağınca yukarıdan heyelan gelmeye başladığını gördüm. Serdar’a evde kalmamasını söyledim. Bana (nereye gideyim, gidecek yerim yok) dedi. Bir yer buluruz dedim. Bana arabasını uygun bir yere götürüp geleceğini söyledi. Ama sonra evine dönmüş. O kargaşada daha sonra ona bakmak aklımıza gelmedi. Sonra evlerinin yıkıldığını öğrendik. O gece biz de kendimizi zor kurtardık" dedi.

İş yeri heyelandan etkilenen Zeynep Akarsu ise, heyelan ve selin önce yukarıdan aşağıya geldiğini, ancak karayolu nedeniyle denize ulaşamayınca geri geldiğini ifade ederek, "Sel geri gelince iş yerlerimize girdi. Eğer karayolu daha alçakta olsaydı, bu kadar büyük hasar olmayabilirdi" diye konuştu.

Selin birinci kattaki evin içine dolduğu binada oturan Ayşe Karan da heyelan gelmeye başlayınca binadan çıkmak istediklerini, ancak tam binanın dış kapısından çıkacakları sırada birden içeriye çamur dolduğunu anlatarak, "Kendimizi merdivenlerden yukarıya zor attık. Biraz daha ileride olsaydık, belki de şu an yaşamayacaktık. Binanın birinci katında akrabama ait evin içi ise çamurla doldu" dedi.

Hamidiye Mahallesi’nde bazı binaların birinci katlarının çamurla dolduğu, heyelanın geldiği yöndeki odaların neredeyse tavana kadar çamurla dolu olduğu, eşyaların ise kullanamayacak hale geldiği gözlendi. Bazı binaların altındaki otoparkların çamurla dolması sonucu buradaki otomobiller de kullanılamaz hale geldi.
AA


Geri Dön