16 / 05 / 2024

Rizede yamaca asılı ev yapıldı!

Rizede yamaca asılı ev yapıldı!

İlginç mimari yapılarıyla sık sık gündeme gelen Rizede bir ilke daha imza atıldı. Güneysunun Görgen Köyünde yaşayan 80 yaşındaki Bilal Atasoy, çelik halatla kaya yamacına astığı evini, altındaki evlerin üzerine doğru 3 oda daha büyüttü...



İlginç mimari yapılarıyla sık sık gündeme gelen Rizede bir ilke daha imza atıldı. Güneysunun Görgen Köyünde yaşayan 80 yaşındaki Bilal Atasoy, çelik halatla kaya yamacına astığı evini, altındaki evlerin üzerine doğru 3 oda daha büyüttü. Çelik halatları belirli sürelerde gerginleştirecek bir sistemi de devreye sokan Atasoy, sponsor bulursa pervanesini ayak pedalıyla döndüreceği bir helikopter yapacak.

RİZEnin Güneysu İlçesi Gürgen Köyünde yaşayan 80 yaşındaki Bilal Atasoy, yıllar önce çelik halatlarla kaya yamacına asarak iki çelik kiriş üzerine inşa ettiği 6 metrekarelik tek odalı evi yetersiz bulunca büyütmeye karar verdi. Yine eşi benzeri görülmemiş bir uygulamaya imza atan Atasoy, yamaca asılı evine ilave çelik halatlar kullanarak 3 oda daha ekledi.

Helikopter yapacak

Böylece evin 3 metre olan uzunluğu da 15 metreye çıktı. Ev, arazinin alt tarafındaki evlerin üzerine kadar uzadı. Yaklaşık 400 metre çelik halat kullanan Bilal Atasoy, halatların zaman içinde gevşeyebileceğini düşünerek, çelik halatları belirli sürelerde gerginleştirecek bir sistem de devreye soktu. Eviyle gurur duyduğunu anlatan Atasoy, Evin zeminle irtibatı yok. Zaten olsa o evde kalmam. Evim havada olacak. Ben maceracı biriyim. Başkasının yaptığı işi yapmam. Bir işin harika olması için eşi benzerinin olmaması lazım dedi. Bu sıralarda yeni bir proje üzerinde çalışan Atasoyun hedefi helikopter yapmak. Fakat kaynak bulması gerekiyor. Atasoy, Projesi hazır. Pedallar ayaklarla çevrilecek, üstte pervane dönecek. Rizenin üzerinde uçup, herkesi selamlayacağım diye konuştu.

Rize işi yapılar

m Rize Belediyesi, kent merkezinde, altından bir cadde ile dört şeritli karayolu geçen yaklaşık 300 metrelik yaya üst geçidi yapıldı. Hizmete girmesinin ardından üst geçidi çok karmaşık bulan ve Labirent gibi değerlendirmesi yapan Rizeliler, geçide yön levhası konulmasını istedi.

Müteahhit Yakup Güngörün inşaa ettiği ve girişine ulaşabilmek için 8 kat merdivenle çıkılabilen 8 katlı apartman yapıldı. Güngör, binanın çevresindeki arazi sahipleri ile anlaşmazlığa düşünce, bu yöntemi izledi.

Rizenin Pazar İlçesinde 120 metrekarelik baba evini çocukları ortadan 2ye bölerek, paylaştı. Kendilerine düşen bölümünü yıkan aile, 3 katlı bina inşa etti. Kuzenleri de evin geri kalan bölümünü odunluk olarak kullanmaya başladı.

Güneysu İlçesinde Hükümet Konağı binasında Kaymakamlık makamının yer alacağı üst katındaki taşıyıcı kolonların zeminden sadece 185 santimetre yüksekten geçmesi, koridorları birbirlerine bağlayan geçişlerin yüksekliğini de sınırladı. 1.85 metre boyundaki Başbakan Tayyip Erdoğanın hizmete açması beklenen binada, yüksekliğin 175 santime kadar inebileceği fark edilince, proje tadilatına gidildi.
Hürriyet/Muhammet KAÇAR

 

 

 

 


Geri Dön